• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Brød › Rugbrød med hvedeklid - opskrift på Årets Fuldkornsdag

Rugbrød med hvedeklid - opskrift på Årets Fuldkornsdag

Rugbrød med hvedeklid
5 fra 1 stemme
Gå til opskrift
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMSSubscribe

Rugbrød med hvedeklid er sprødt og lækkert. Opskriften er udviklet af kogebogsforfatter Cathrine Brandt i anledning af Årets Fuldkornsdag.

Rugbrød med hvedeklid er et fuldkornsbrød, som smager godt og giver os en række gode næringsstoffer.

Opskriften er lavet af kogebogsforfatteren Cathrine Brandt, som også kalder sig surdejsnørd. Anledningen er Årets Fuldkornsdag den 15. januar 2021.

Det er et led i Fuldkornspartnerskabet og Fødevarestyrelsens mål om, at danskerne skal spise mere fuldkorn, fortæller Rikke Iben Ness, som er Fuldkornspartnerskabets kampagneleder:

- Formålet med årets fuldkornsdag er netop at give danskerne en god smagsoplevelse med fuldkorn og derfor lægger vi op til, at der bages rugbrød i hjemmene og deles med de nærmeste.

- Fuldkornsrugbrødet smager godt og så er det virkelig nemt at bage, så børnene kan også bage med.

Hvad er der fuldkorn i?

Fuldkornsprodukter tæller alt fra fuldkornspasta- og ris til fuldkornsbrød, grød og morgenmadsprodukter.

Kerner og visse frø er også fuldkornsprodukter, det samme gælder spelt, hirse og tørret majs.

Hvad der sikkert kommer som en overraskelse for mange er, at quinoa, sesamfrø og solsikkerkerner ikke er fuldkorn.

Vi anbefales at spise mindst 75 gram fuldkorn dagligt, i gennemsnit spiser vi 85 gram om dagen, men kun halvdelen af os får nok fuldkorn.

Det betyder, at halvdelen spiser utrolig meget fuldkorn, halvdelen af befolkningen alt for lidt.

Opskrift på rugbrød med hvedeklid

Rugbrød med hvedeklid
Cathrine Brandt

Rugbrød med hvedeklid - Årets Fuldkornsdag

5 fra 1 stemme
Rugbrød med hvedeklid er sprødt og lækkert. Opskriften er udviklet af kogebogsforfatter Cathrine Brandt i anledning af Årets Fuldkornsdag.
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 1 time t 20 minutter min
Hævetid 45 minutter min
Samlet tid 2 timer t 25 minutter min
Antal: 1 brød
Ret: Brød
Køkken: Dansk
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 125 g knækkede rugkerner - udblødes
  • 50 g hvedeklid - udblødes
  • 175 g vand - til udblødning
  • 1 fl hvidtøl - 33 cl
  • 175 g kærnemælk
  • 100 g hvedemel
  • 400 g rugmel
  • 15 g mørkt maltmel
  • 11 g tørgær - el. 40 gram frisk gær
  • 15 g salt
  • 1-2 spsk hvedeklid - til drys

Fremgangsmåde
 

  1. Rugkerner og hvedeklid kommes i en skål sammen med vandet. Lad kerner stå i køleskabet natten over. Har du ikke nået at lægge rugkerner og hvedeklid i blød i god tid, kan du hælde kogende vand over og lade det stå en times tid til det er afkølet.
  2. Rugbrødsdejen røres nemmest sammen på en røremaskine med en K-spade. Dejen er blød, og den minder mere om en kagedej end en brøddej.
  3. Kom øl, kærnemælk og udblødte kerner i en skål. OBS! Bruger du frisk gær i stedet for tørgær, så skal det tilsættes nu og røres ud i væsken.
  4. Bland hvedemel, rugmel, maltmel og tørgær sammen og tilsæt det til væsken.
  5. Tilsæt salt og rør dejen sammen i 5 minutter ved lav/medium hastighed.
  6. Smør rugbrødsformen med smør og kom dejen i. Fordel dejen med bagsiden af en fugtig ske. Drys til sidst med hvedeklid og læg låg over dejen. Har du ikke et låg, så brug istedet film eller lignende.
  7. Lad rugbrødet hæve i cirka 45-60 minutter. Hold øje med dejen undervejs, så den ikke hæver op i låget. Dejen skal fylde cirka 90% af formen og have 5-10 lufthuller i overfalden før, at det er klar til at blive bagt.
  8. Tænd imens ovnen på 180 grader over/under varme
  9. Når ovnen er varm, kommes rugbrødet i ovnen og bages i ca. 1 time og 20 minutter. Hold øje med dejen. Er du tvivl om rugbrødet er færdigbagt kan du måle kernetemperaturen. Den skal være med 96 - 98 grader.
  10. Fjern formen fra rugbrødet og lad det køle af på en rist.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Her får du opskrifter på andre fuldkornsbrød:

Valnøddeboller med bananer

4.8 fra 43 stemmer
Valnøddeboller med bananer har den helt rigtige konsistens og smag. De modne bananers sødme er som skabt til de sprøde valnødder.
Gå til opskrift
Valnøddeboller med bananer

Sønderjysk rugbrød

4.9 fra 28 stemmer
En nem og god opskrift på klassisk sønderjysk rugbrød, som enten kan bages med eller uden surdej. Et godt rugbrød uden kerner, der aldrig mislykkes.
Gå til opskrift
billederesultat for sønderjysk rugbrød
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift på bradepandekage med kokos

Billede af ribsteaks med marinerede grøntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grøntsager

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Uge24-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 24: Ugens bedste vine til sol og studenter!

Billede af lammekoeteletter.

Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin

Forsiden lige nu

Billede af ribsteaks med marinerede grøntsager.
Ribsteaks i ovn med marinerede grøntsager→ Se opskriften
Billed resultat for mini pavlova md jordbær
Mini pavlova med jordbær og flødeskum→ Se opskriften
Billede af lammekoeteletter.
Lammekoteletter med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Sådan ser de færdige kartofler med smeltet smør og persille ud. Og det ligner vaskeægte dansk sommermad, når den er allerbedst. Kartoflerne er perfekte som tilbehør til alt fra frikadeller til stegt rødspætte og stegt flæsk. Foto: Madensverden.dk.
Kartofler med smeltet smør og persille→ Se opskriften
peberfrugtsalat
Italiensk peberfrugtsalat med pinjekerner→ Se opskriften
Madplan uge 25
Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter→ Se opskriften
italiensk bøf
Italiensk bøf→ Se opskriften
billede med et stykke gateau marcel kage
Gateau Marcel - nem og lækker opskrift på glutenfri kage→ Se opskriften
billede med svinemørbrad
Svinemørbrad på grill (med stegetid og kernetemperatur)→ Se opskriften
billede med smørstegte kartofler
Smørstegte kartofler→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required