Rugbrød med hvedeklid er sprødt og lækkert. Opskriften er udviklet af kogebogsforfatter Cathrine Brandt i anledning af Årets Fuldkornsdag.
Rugbrød med hvedeklid er et fuldkornsbrød, som smager godt og giver os en række gode næringsstoffer.
Opskriften er lavet af kogebogsforfatteren Cathrine Brandt, som også kalder sig surdejsnørd. Anledningen er Årets Fuldkornsdag den 15. januar 2021.
Det er et led i Fuldkornspartnerskabet og Fødevarestyrelsens mål om, at danskerne skal spise mere fuldkorn, fortæller Rikke Iben Ness, som er Fuldkornspartnerskabets kampagneleder:
- Formålet med årets fuldkornsdag er netop at give danskerne en god smagsoplevelse med fuldkorn og derfor lægger vi op til, at der bages rugbrød i hjemmene og deles med de nærmeste.
- Fuldkornsrugbrødet smager godt og så er det virkelig nemt at bage, så børnene kan også bage med.
Hvad er der fuldkorn i?
Fuldkornsprodukter tæller alt fra fuldkornspasta- og ris til fuldkornsbrød, grød og morgenmadsprodukter.
Kerner og visse frø er også fuldkornsprodukter, det samme gælder spelt, hirse og tørret majs.
Hvad der sikkert kommer som en overraskelse for mange er, at quinoa, sesamfrø og solsikkerkerner ikke er fuldkorn.
Vi anbefales at spise mindst 75 gram fuldkorn dagligt, i gennemsnit spiser vi 85 gram om dagen, men kun halvdelen af os får nok fuldkorn.
Det betyder, at halvdelen spiser utrolig meget fuldkorn, halvdelen af befolkningen alt for lidt.
Opskrift på rugbrød med hvedeklid
Rugbrød med hvedeklid - Årets Fuldkornsdag
Ingredienser
- 125 g knækkede rugkerner - udblødes
- 50 g hvedeklid - udblødes
- 175 g vand - til udblødning
- 1 fl hvidtøl - 33 cl
- 175 g kærnemælk
- 100 g hvedemel
- 400 g rugmel
- 15 g mørkt maltmel
- 11 g tørgær - el. 40 gram frisk gær
- 15 g salt
- 1-2 spsk hvedeklid - til drys
Fremgangsmåde
- Rugkerner og hvedeklid kommes i en skål sammen med vandet. Lad kerner stå i køleskabet natten over. Har du ikke nået at lægge rugkerner og hvedeklid i blød i god tid, kan du hælde kogende vand over og lade det stå en times tid til det er afkølet.
- Rugbrødsdejen røres nemmest sammen på en røremaskine med en K-spade. Dejen er blød, og den minder mere om en kagedej end en brøddej.
- Kom øl, kærnemælk og udblødte kerner i en skål. OBS! Bruger du frisk gær i stedet for tørgær, så skal det tilsættes nu og røres ud i væsken.
- Bland hvedemel, rugmel, maltmel og tørgær sammen og tilsæt det til væsken.
- Tilsæt salt og rør dejen sammen i 5 minutter ved lav/medium hastighed.
- Smør rugbrødsformen med smør og kom dejen i. Fordel dejen med bagsiden af en fugtig ske. Drys til sidst med hvedeklid og læg låg over dejen. Har du ikke et låg, så brug istedet film eller lignende.
- Lad rugbrødet hæve i cirka 45-60 minutter. Hold øje med dejen undervejs, så den ikke hæver op i låget. Dejen skal fylde cirka 90% af formen og have 5-10 lufthuller i overfalden før, at det er klar til at blive bagt.
- Tænd imens ovnen på 180 grader over/under varme
- Når ovnen er varm, kommes rugbrødet i ovnen og bages i ca. 1 time og 20 minutter. Hold øje med dejen. Er du tvivl om rugbrødet er færdigbagt kan du måle kernetemperaturen. Den skal være med 96 - 98 grader.
- Fjern formen fra rugbrødet og lad det køle af på en rist.
Få tilsendt opskriften på mail
Her får du opskrifter på andre fuldkornsbrød:
Valnøddeboller med bananer
Sønderjysk rugbrød
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: