Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Romanesco - fakta og sådan koger du den flotte kål helt perfekt

Romanesco - fakta og sådan koger du den flotte kål helt perfekt

Billede med romanesco.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Romanesco er smuk - og det er sjældent man kan sige det om kål.

Kålen kommer oprindeligt fra Italien, og er nærmest en blanding mellem blomkål og broccoli - med mest smag af blomkål.

Myten

Og jeg kan jo starte med at aflive en myte om romanescoen: Mange tror det er en moderne krydsning mellem blomkål og broccoli, men det er altså ikke tilfældet.

Faktisk har man kendt kålen siden middelalderen i Italien, så den har mange år på bagen.

Og den er altså ikke en nymodens opfindelse.

Hvad er romanesco?

  • Romanesco (også kaldet romanesco-kål eller romanesco-broccoli) er en grøntsag i korsblomstfamilien.
  • Den er beslægtet med både broccoli og blomkål, men har en helt særlig spiralformet, limegrøn struktur.
  • Stammer fra Italien, hvor den har været dyrket siden 1500-tallet.
  • Romanesco er kendt for sine geometriske spiraler, som følger et fraktalmønster - hver knop ligner hele hovedet i miniature.
  • Dette gør den til en favorit i både madlavning og matematikverdenen!

Dyrkning

Du kan sagtens dyrke romanesco i danske haver, men den tager tid.

Derfor bliver de danske frilandsudgaver af romanescoen da også sjældent så store som dem vi ser fra især Sydeuropa.

Men smagen er stadig perfekt, så du kan roligt selv dyrke dem i haven.

Opbevaring

  • Opbevares i køleskab - helst i en plastpose i grøntsagsskuffen.
  • Holder sig frisk i ca. 5-7 dage.
  • Kan blancheres og fryses, men mister noget af den flotte struktur.

Ernæringsfakta (pr. 100 g)

  • Kalorier: ca. 25-30 kcal
  • Kostfibre: ca. 2-3 g
  • Protein: ca. 2-3 g
  • Indeholder også:
    • C-vitamin (meget højt)
    • K-vitamin, folat, B6-vitamin
    • Kalium og antioxidanter

Kogning

Og så til hvordan man koger en romanesco.

Vigtigst er det at sige, at du IKKE skal koge den for lang tid!

Skær romanescoen ud i mindre buketter, som du plejer at gøre med blomkål og broccoli.

Sæt en gryde vand over, og kom lidt salt i. Det skal blot være letsaltet.

Kog vandet op, og når det koger kommer du kålen i. Læg låget på, og kog din romanesco i tre minutter. Hæld straks vandet fra og servér.

Du skal ikke koge kålen længere, da den så mister både smag og den flotte farve.

Smagen

Og skal jeg måske lige huske at skrive, at romanescoen er mild og let sødlig i smagen, og derfor meget børnevenlig.

Smagen er en blanding af mild broccoli og nøddeagtig blomkål.

Kan tilberedes som:

  • Dampet eller kogt (kort tid - bevarer sprødhed og farve)
  • Ristet i ovn med olie og krydderier
  • Wokstegt i asiatiske retter
  • Rå i salater - giver både smag og knas
  • Moset som alternativ til kartoffelmos

Så hvis du gerne vil have ungerne til at spise kål, ja så start med denne.

Svinemørbrad med champignonsovs - nem opskrift

5 fra 3 stemmer
Gå til opskrift
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.