• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Romanesco - fakta og sådan koger du den flotte kål helt perfekt

Romanesco - fakta og sådan koger du den flotte kål helt perfekt

Billede med romanesco.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. maj 2025 - Udgivet: 2. maj 2025

Romanesco er smuk - og det er sjældent man kan sige det om kål.

Kålen kommer oprindeligt fra Italien, og er nærmest en blanding mellem blomkål og broccoli - med mest smag af blomkål.

Myten

Og jeg kan jo starte med at aflive en myte om romanescoen: Mange tror det er en moderne krydsning mellem blomkål og broccoli, men det er altså ikke tilfældet.

Faktisk har man kendt kålen siden middelalderen i Italien, så den har mange år på bagen.

Og den er altså ikke en nymodens opfindelse.

Hvad er romanesco?

  • Romanesco (også kaldet romanesco-kål eller romanesco-broccoli) er en grøntsag i korsblomstfamilien.
  • Den er beslægtet med både broccoli og blomkål, men har en helt særlig spiralformet, limegrøn struktur.
  • Stammer fra Italien, hvor den har været dyrket siden 1500-tallet.
  • Romanesco er kendt for sine geometriske spiraler, som følger et fraktalmønster – hver knop ligner hele hovedet i miniature.
  • Dette gør den til en favorit i både madlavning og matematikverdenen!

Dyrkning

Du kan sagtens dyrke romanesco i danske haver, men den tager tid.

Derfor bliver de danske frilandsudgaver af romanescoen da også sjældent så store som dem vi ser fra især Sydeuropa.

Men smagen er stadig perfekt, så du kan roligt selv dyrke dem i haven.

Opbevaring

  • Opbevares i køleskab – helst i en plastpose i grøntsagsskuffen.
  • Holder sig frisk i ca. 5–7 dage.
  • Kan blancheres og fryses, men mister noget af den flotte struktur.

Ernæringsfakta (pr. 100 g)

  • Kalorier: ca. 25–30 kcal
  • Kostfibre: ca. 2–3 g
  • Protein: ca. 2–3 g
  • Indeholder også:
    • C-vitamin (meget højt)
    • K-vitamin, folat, B6-vitamin
    • Kalium og antioxidanter

Kogning

Og så til hvordan man koger en romanesco.

Vigtigst er det at sige, at du IKKE skal koge den for lang tid!

Skær romanescoen ud i mindre buketter, som du plejer at gøre med blomkål og broccoli.

Sæt en gryde vand over, og kom lidt salt i. Det skal blot være letsaltet.

Kog vandet op, og når det koger kommer du kålen i. Læg låget på, og kog din romanesco i tre minutter. Hæld straks vandet fra og servér.

Du skal ikke koge kålen længere, da den så mister både smag og den flotte farve.

Smagen

Og skal jeg måske lige huske at skrive, at romanescoen er mild og let sødlig i smagen, og derfor meget børnevenlig.

Smagen er en blanding af mild broccoli og nøddeagtig blomkål.

Kan tilberedes som:

  • Dampet eller kogt (kort tid – bevarer sprødhed og farve)
  • Ristet i ovn med olie og krydderier
  • Wokstegt i asiatiske retter
  • Rå i salater – giver både smag og knas
  • Moset som alternativ til kartoffelmos

Så hvis du gerne vil have ungerne til at spise kål, ja så start med denne.

Svinemørbrad med champignonsovs - nem opskrift

5 fra 3 stemmer
Her er en hurtig opskrift på svinemørbrad med champignonsovs, som du kan lave færdig på 15 minutter. Serveres med kogte ris og dampet romanesco, blomkål eller broccoli.
Gå til opskrift
Svinemørbrad med champignonsovs opskrift
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge26-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 26: Her er de bedste vine til laveste pris

Vandbakkelse med hyldeblomstskum

Vandbakkelse med hyldeblomstskum - skøn sommerkage

Billede af Hugo Spritz

Hugo Spritz - skøn sommerdrink med hyldeblomst og prosecco

ugens madplan uge 26

Ugens madplan uge 26 med lækker aftensmad og sankthans-menu

Billede af salat med hestebønner.

Salat med hestebønner, tomat og avocadoolie

Billede af kødboller med blomkål og ærter.

Kødboller med blomkål og ærter (lækker sommer gryderet)

Forsiden lige nu

billede med æggekage med bacon og tomater
Æggekage opskrift med bacon, tomater og purløg→ Se opskriften
Billede af mad til studenterkørslen
Mad og kage til studenterkørslen - 20 nemme opskrifter→ Se opskriften
billede med drinks til studenterfesten sommerdrinks
Drinks til studenterfesten - 11 seje sommerdrinks→ Se opskriften
billederesultat for kyllingekødsovs
Kyllingekødsovs - lækker opskrift med hakket kylling→ Se opskriften
Uge26-bedstevinkøbMV
Ugens vine, uge 26: Her er de bedste vine til laveste pris→ Se opskriften
sommerstuvning med spidskål, ærter og gulerødder
Sommerstuvning med spidskål, ærter og gulerødder→ Se opskriften
Italiensk speltsalat med bagte tomater og soltørrede tomater
Italiensk speltsalat med bagte tomater og soltørrede tomater→ Se opskriften
ugens madplan uge 26
Ugens madplan uge 26 med lækker aftensmad og sankthans-menu→ Se opskriften
Den lækre sommerkage laves på en bund af vandbakkelser, og derefter pyntes med jordbærmarmelade, flødeskum, friske jordbær og chokolade. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Sommerkage (nem opskrift med jordbær og flødeskum)→ Se opskriften
billede med kartoffelsalat
Kold kartoffelsalat med creme fraiche og mayonnaise→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her