• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Plankebøf med kartoffelmos - nem og lækker opskrift

Plankebøf med kartoffelmos - nem og lækker opskrift

billederesultat for plankebøf med kartoffelmos
En klassisk plankebøf, der er lavet med hakket oksekød og en lækker kartoffelmos. En klassisk ret fra tilbage i tiden, men absolut stadig værd at spise. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  28. februar 2025 - Udgivet:  29. september 2020

Del gerne:
747
SHARES
FacebookMessenger747PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Plankebøf stammer oprindeligt fra Ungarn, og min opskrift er en hakkebøf, der steges i ovn med en rand af kartoffelmos og fyld. God gæstemad!
  2. Opskrift på plankebøf
  3. Plankebøf
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Tips
Gå til opskrift

Plankebøf stammer oprindeligt fra Ungarn, og min opskrift er en hakkebøf, der steges i ovn med en rand af kartoffelmos og fyld. God gæstemad!

Plankebøf med kartoffelmos er faktisk en af de retter, som jeg altid har holdt meget af.

Konceptet stammer oprindeligt fra Ungarn tilbage fra starten af 1900-tallet, og her går den stadig under navnet fatányéros.

Helt konkret blev plankebøffen opfundet på restauranten Gundels, der ligger i Budapest, men siden har man mange steder jorden rundt taget retten til sig.

Plankebøf kan laves på mange forskellige måder, men typisk er det med hakket oksekød (som hakkebøf) - gerne krydret med paprika. Det er jo en ungarsk ret. Den kan dog også laves med oksebøffer af eks. oksefilet.

Sikkert er det, at plankebøffen får en rand af kartoffelmos rundt om eller på kødet, og i midten kan man så komme lidt fyld - inkl. sovs. Men ikke for meget.

Her har jeg lavet plankebøffen på en støbejernstallerken, men det er præcist samme fremgangsmåde på en planke.

Opskriften her er beregnet til to personer, men du kan jo meget nemt gange op til fire eller flere. Plankebøfferne kan selvfølgelig også laves mindre, men jeg synes denne størrelse er ret perfekt.

Se også disse opskrifter:

Plankekylling

Mørbrad med mos

Pariserbøf

Brændende kærlighed

Opskrift på plankebøf

billederesultat for plankebøf med kartoffelmos

Plankebøf

Plankebøf stammer oprindeligt fra Ungarn, og min opskrift er en hakkebøf, der steges i ovn med en rand af kartoffelmos og fyld. God gæstemad!
Bedømmelse
5 fra 17 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 45 minutter minutter
Tilberedning: 15 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time
Antal 2 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 400 g hakket oksekød - med 10% fedt
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk løgpulver
  • 1 tsk salt
  • friskkværnet peber
  • 400 g kartofler - skrællede
  • 40 g smør
  • 4 pasteuriserede æggeblommer
  • 2 forårsløg
  • 0,25 rød peberfrugt
  • 2 grønne asparges
  • 1 spsk kalvefond - koncentreret
  • 3 spsk piskefløde
  • 3 spsk persille - finthakket
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Kartoflerne skæres i tern og koges møre i usaltet vand. Det tager cirka 15-20 minutter. Brug gerne kartofler, der er gode til mos.
  • Hakket oksekød æltes grundigt med paprika, løgpulver, salt og friskkværnet peber.
  • Formes til to stykker hakkebøffer på hver ca. 200 gram, som hakkes med bagsiden af en kniv. Bøfferne skal være ca. en centimeter høje.
  • Steges ved høj varme i lidt smør og olie - cirka to minutter på hver side. Lægges derefter på planke eller støbejernstallerken.
  • Forvarm ovnen til 225 grader varmluft.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre. Mos dem med smør og pasteuriserede æggeblommer. Smag kartoffelmosen til med salt og peber.
  • Kom mosen i en sprøjtepose med stor stjernetyl, og sprøjt en god rand rundt på hver hakkebøf. Gerne i to lag.
  • Forårsløg, peberfrugt og asparges snittes i små tern, og sauteres af i en lille gryde i en klat smør. Steges ca. et minut, hvorefter der tilsættes lidt koncentreret kalvefond og piskefløde. Koges næsten helt ind og smages til med lidt peber.
  • Fordel fyldet i midten af kartoffelmosen - afslut eventuelt med et stykke asparges på toppen.
  • Plankebøf med kartoffelmos stilles ind på en rist midt i ovnen, og her skal de have 15 minutter, så mosen når at få en smule farve.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
1016
% Daglig værdi*
Fedt
 
74
g
114
%
Mættet fedt
 
34
g
213
%
Transfedt
 
3
g
Flerumættet fedt
 
4
g
Enkelumættet fedt
 
28
g
Kolesterol
 
599
mg
200
%
Natrium
 
1496
mg
65
%
Kalium
 
1605
mg
46
%
Kulhydrater
 
41
g
14
%
Kostfibre
 
6
g
25
%
Sukker
 
4
g
4
%
Protein
 
46
g
92
%
Vitamin A
 
2673
IU
53
%
Vitamin C
 
74
mg
90
%
Calcium
 
155
mg
16
%
Jern
 
8
mg
44
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening
fyld til plankebøf
Fyldet kommes forsigtigt i hullet i midten på plankebøffen, men pas på med ikke at komme for meget i. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Tips

Plankebøf med kartoffelmos serveres straks - gerne med kogte grønne bønner som tilbehør. En bønnesalat kan også bruges.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ilse

    marts 15, 2023 at 3:31 pm

    Hej,
    Hvad skal persillen bruges til?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 15, 2023 at 3:41 pm

      Hej Ilse
      Den er bare til pynt 🙂
      Og kan udelades.
      God fornøjelse
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Johnny Michael Krøyer Berthelsen

    oktober 06, 2022 at 3:57 pm

    Ang. Plankebøf
    Støbejerns tallerken med træbund
    ( som billede )
    Hvor kan man købe dem ?
    Mvh. Johnny

    Svar
  3. Henning Palm

    oktober 01, 2020 at 1:46 pm

    Under Ingredienser skriver du "200 gram hakket oksekød " men under fremgangsmåde skriver du "Formes til to stykker hakkebøffer på hver ca. 200 gram"
    Det han ikke helt få til at hænge sammen? Tænker det er 400 kr hakket oksekød!

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      oktober 01, 2020 at 3:03 pm

      Hej Henning
      Tak for det - og du har fuldstændig ret: Ialt 400 gram fordelt på to bøffer. Eller hvor store du nu ønsker dine plankebøffer 🙂
      Jeg har rettet den til.
      God fornøjelse - det er en kongeret!
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required