Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Perlespelt eller perlebyg - fakta og forskel

Perlespelt eller perlebyg - fakta og forskel

Perlespelt perlebyg
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMS
Opdateret: 29. november 2023 - Udgivet: 9. april 2021

Hvad er perlespelt og perlebyg? Og hvad er forskellen? Det finder du svar på her i artiklen, og som bonus finder du også lækre opskrifter.

Det kan være lidt forvirrende at finde rundt i de mange nye meltyper, som er kommet på hylderne i supermarkederne.  

Perlespelt og -byg beskriver en del af forarbejdningsprocessen af kornsorterne byg og spelt.

Perlet byg og spelt er ikke formalet eller knust. Derimod er det yderste klidlag poleret af og dermed er skallen fjernet, så kun selve perlen af kornet er tilbage.

Det er den bløde kerne, som du får, når du køber perlet korn. Det gør, at du kan skære tid af tilberedningstiden modsat fuldkornstyperne, som ikke er blevet raffineret og hvor kogetiden kan være temmelig udfordrende.

Typisk tager det 10-20 minutter at tilberede begge typer af perlespelt og perlebyg. Til gengæld får du ikke så meget kostfiber og fuldkorn som i de hele kerner, men stadig er der et højt fiber- og proteinindhold - især i perlespelt.

Hvad er perlespelt?

Spelt er en kornsort præcis som rug, byg osv. Den skiller sig ud med et fint gyldent skær og en nøddeagtig smag.

Det er en af de nyopdagede "gamle" nordiske korntyper, som i den grad har vundet indpas i det nordiske køkken.

Spelt er blevet nærmest et symbol på det sunde liv og en del af en række diæter, men dens smag tiltaler nu de fleste og kan fint erstatte de hvide ris i din madlavning.

Perlespelt ligner meget perlebyg, men er ofte noget dyrere. Perlespelt kan bruges på præcis samme måde som perlebyg og ris i din madlavning.

Der er meget lille forskel på næringsindholdet i perlebyg og perlespelt - selvom sidstnævnte oftest opfattes som sundere. 

Fakta om perlebyg

Præcis som perlespelt har perlebyg fået fjernet den yderste skal og kun den bløde kerne er tilbage. Også en god erstatning for risene på middagsbordet som variation.

Byg er en populær og vigtig kornsort i Danmark og en vigtig kilde til kiselsyre (silicium), som kan have en beroligende effekt på din mave ved akutte eller kroniske mave-tarmproblemer.

Hvor perlespelt er lidt nøddeagtig i smagen, får du med perlebyg en mildere smag med en lille smule sødme, hvilket gør den særdeles populær hos alle aldre.

Den er blød og velsmagende og kan bruges til f.eks. at blande med krydderurter, tomater, hakkede peberfrugter og lignende som godt og mættende tilbehør til middagen eller som en lækker frokostsalat som her:

Perlebygsalat med blomkål

4.4 fra 8 stemmer
Her får du min opskrift på perlebygsalat med blomkål. En sund og lækker salat med perlebyg, blomkål, spinat, rucola og en nem citrondressing.
Gå til opskrift
perlebygsalat med blomkål

Er perlespelt og perlebyg sundt?

Begge indeholder mange B-vitaminer, som hjælper med at nedbryde og frigive energi fra mad, holde nerver og muskelvæv sunde såvel som hud, fordøjelsessystem og øjne.

Spelt indeholder også E-vitamin, som hjælper med at beskytte cellerne mod de skadelige virkninger af frie radikaler.

Tilberedning

Ved tilberedning er det vigtigt, at du skyller din perlespelt og perlebyg i lunkent vand, så de ikke skummer ved kogning. Koges og tilberedes som ris. 

Er perlebyg sundere end ris?

Hvis du er på glutenfri diæt, er brune ris den klare vinder, fordi byg indeholder gluten. Brune ris har også over fem gange mere folat og vitamin E.

Byg har dog dobbelt så stort calcium og fiber og ca. 30 procent færre kalorier. Protein- og fedtindhold er stort set ens.

Opbevaring og holdbarhed

Bør opbevares tørt og mørkt f.eks. i dit køkkenskab. Holdbarhed op til 18 måneder. 

Opbevar aldrig i direkte sollys. 

Kogt perlespelt og andre madrester kan holde sig ca. fire dage i køleskabet. Pak madresterne ind i en tætlukkende beholder.

Næringsindhold for perlespelt

Næringsindhold pr. 100 g af varen

Energi1464 kJ / 350 kcal
Fedt2,6 g
Kulhydrat64 g
Protein13 g
Kostfibre8,4 g

Næringsindhold for perlebyg

Næringsindhold pr. 100 g af varen

Energi1469 kJ / 351 kcal
Fedt2,4 g
Kulhydrat76,9 g
Protein9,2 g
Kostfibre0 g

Fakta

Spelt (Triticum spelta) er en af de ældgamle hvedesorter. Kaldes også Farro. Man anser den i dag for at være en hybrid mellem urhvedesorterne Emmer og Enkorn.

Den er blandt de ældste dyrkede korn i verden. Man mener at kunne spore korntypen hele 5.000 år tilbage.

Byg antages at stamme fra Sydasien og er ligeledes blevet anvendt i flere tusinder. I dag dyrkes det i USA, Canada, Rusland og mange europæiske lande, inden det omdannes til malt, dyrefoder, mel eller perlebyg. 

Bygplanten kan vokse til lidt over en meter og er relativt let at dyrke, men foretrækker et fugtigt klima. Bygs modenhed kan bestemmes af bygplantens spids - planten er moden, så snart spidsen har en svag bøjning.

På samme måde som hvede er der typer af byg, der sås om vinteren, og andre der sås om sommeren.

Her er nogle opskrifter med perlespelt til inspiration:

Bøf med perlespelt og det lækreste tilbehør

5 fra 3 stemmer
Denne opskrift på bøf med perlespelt er en anderledes og mere sund måde at servere møre bøffer på. Uden sovs, men den behøves heller ikke.
Gå til opskrift
bøf med perlespelt

Lækker speltsalat med bagte tomater og mozzarella

4.8 fra 4 stemmer
Min opskrift på en nem og lækker speltsalat med bagte tomater. Fyldig og sund salat med perlespelt, ovnbagte tomater og mozzarella. God salat som tilbehør.
Gå til opskrift
billederesultat for speltsalat med bagte tomater

Perlespeltsalat med broccoli og æble

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på en sund og nem perlespeltsalat med broccoli og æble. Salaten passer godt som tilbehør til eks. kylling og fisk.
Gå til opskrift
perlespeltsalat med broccoli og æble
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.