Hvad er perlespelt og perlebyg? Og hvad er forskellen? Det finder du svar pรฅ her i artiklen, og som bonus finder du ogsรฅ lรฆkre opskrifter.
Det kan vรฆre lidt forvirrende at finde rundt i de mange nye meltyper, som er kommet pรฅ hylderne i supermarkederne.
Perlespelt og -byg beskriver en del af forarbejdningsprocessen af kornsorterne byg og spelt.
Perlet byg og spelt er ikke formalet eller knust. Derimod er det yderste klidlag poleret af og dermed er skallen fjernet, sรฅ kun selve perlen af kornet er tilbage.
Det er den blรธde kerne, som du fรฅr, nรฅr du kรธber perlet korn. Det gรธr, at du kan skรฆre tid af tilberedningstiden modsat fuldkornstyperne, som ikke er blevet raffineret og hvor kogetiden kan vรฆre temmelig udfordrende.
Typisk tager det 10-20 minutter at tilberede begge typer af perlespelt og perlebyg. Til gengรฆld fรฅr du ikke sรฅ meget kostfiber og fuldkorn som i de hele kerner, men stadig er der et hรธjt fiber- og proteinindhold - isรฆr i perlespelt.
Hvad er perlespelt?
Spelt er en kornsort prรฆcis som rug, byg osv. Den skiller sig ud med et fint gyldent skรฆr og en nรธddeagtig smag.
Det er en af de nyopdagede โgamleโ nordiske korntyper, som i den grad har vundet indpas i det nordiske kรธkken.
Spelt er blevet nรฆrmest et symbol pรฅ det sunde liv og en del af en rรฆkke diรฆter, men dens smag tiltaler nu de fleste og kan fint erstatte de hvide ris i din madlavning.
Perlespelt ligner meget perlebyg, men er ofte noget dyrere. Perlespelt kan bruges pรฅ prรฆcis samme mรฅde som perlebyg og ris i din madlavning.
Der er meget lille forskel pรฅ nรฆringsindholdet i perlebyg og perlespelt โ selvom sidstnรฆvnte oftest opfattes som sundere.
Fakta om perlebyg
Prรฆcis som perlespelt har perlebyg fรฅet fjernet den yderste skal og kun den blรธde kerne er tilbage. Ogsรฅ en god erstatning for risene pรฅ middagsbordet som variation.
Byg er en populรฆr og vigtig kornsort i Danmark og en vigtig kilde til kiselsyre (silicium), som kan have en beroligende effekt pรฅ din mave ved akutte eller kroniske mave-tarmproblemer.
Hvor perlespelt er lidt nรธddeagtig i smagen, fรฅr du med perlebyg en mildere smag med en lille smule sรธdme, hvilket gรธr den sรฆrdeles populรฆr hos alle aldre.
Den er blรธd og velsmagende og kan bruges til f.eks. at blande med krydderurter, tomater, hakkede peberfrugter og lignende som godt og mรฆttende tilbehรธr til middagen eller som en lรฆkker frokostsalat som her:
Perlebygsalat med blomkรฅl
Er perlespelt og perlebyg sundt?
Begge indeholder mange B-vitaminer, som hjรฆlper med at nedbryde og frigive energi fra mad, holde nerver og muskelvรฆv sunde sรฅvel som hud, fordรธjelsessystem og รธjne.
Spelt indeholder ogsรฅ E-vitamin, som hjรฆlper med at beskytte cellerne mod de skadelige virkninger af frie radikaler.
Tilberedning
Ved tilberedning er det vigtigt, at du skyller din perlespelt og perlebyg i lunkent vand, sรฅ de ikke skummer ved kogning. Koges og tilberedes som ris.
Er perlebyg sundere end ris?
Hvis du er pรฅ glutenfri diรฆt, er brune ris den klare vinder, fordi byg indeholder gluten. Brune ris har ogsรฅ over fem gange mere folat og vitamin E.
Byg har dog dobbelt sรฅ stort calcium og fiber og ca. 30 procent fรฆrre kalorier. Protein- og fedtindhold er stort set ens.
Opbevaring og holdbarhed
Bรธr opbevares tรธrt og mรธrkt f.eks. i dit kรธkkenskab. Holdbarhed op til 18 mรฅneder.
Opbevar aldrig i direkte sollys.
Kogt perlespelt og andre madrester kan holde sig ca. fire dage i kรธleskabet. Pak madresterne ind i en tรฆtlukkende beholder.
Nรฆringsindhold for perlespelt
Nรฆringsindhold pr. 100 g af varen
Energi | 1464 kJ / 350 kcal |
Fedt | 2,6 g |
Kulhydrat | 64 g |
Protein | 13 g |
Kostfibre | 8,4 g |
Nรฆringsindhold for perlebyg
Nรฆringsindhold pr. 100 g af varen
Energi | 1469 kJ / 351 kcal |
Fedt | 2,4 g |
Kulhydrat | 76,9 g |
Protein | 9,2 g |
Kostfibre | 0 g |
Fakta
Spelt (Triticum spelta) er en af de รฆldgamle hvedesorter. Kaldes ogsรฅ Farro. Man anser den i dag for at vรฆre en hybrid mellem urhvedesorterne Emmer og Enkorn.
Den er blandt de รฆldste dyrkede korn i verden. Man mener at kunne spore korntypen hele 5.000 รฅr tilbage.
Byg antages at stamme fra Sydasien og er ligeledes blevet anvendt i flere tusinder. I dag dyrkes det i USA, Canada, Rusland og mange europรฆiske lande, inden det omdannes til malt, dyrefoder, mel eller perlebyg.
Bygplanten kan vokse til lidt over en meter og er relativt let at dyrke, men foretrรฆkker et fugtigt klima. Bygs modenhed kan bestemmes af bygplantens spids - planten er moden, sรฅ snart spidsen har en svag bรธjning.
Pรฅ samme mรฅde som hvede er der typer af byg, der sรฅs om vinteren, og andre der sรฅs om sommeren.
Her er nogle opskrifter med perlespelt til inspiration:
Bรธf med perlespelt og det lรฆkreste tilbehรธr
Lรฆkker speltsalat med bagte tomater og mozzarella
Perlespeltsalat med broccoli og รฆble
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments