Hvad er perlespelt og perlebyg? Og hvad er forskellen? Det finder du svar på her i artiklen, og som bonus finder du også lækre opskrifter.
Det kan være lidt forvirrende at finde rundt i de mange nye meltyper, som er kommet på hylderne i supermarkederne.
Perlespelt og -byg beskriver en del af forarbejdningsprocessen af kornsorterne byg og spelt.
Perlet byg og spelt er ikke formalet eller knust. Derimod er det yderste klidlag poleret af og dermed er skallen fjernet, så kun selve perlen af kornet er tilbage.
Det er den bløde kerne, som du får, når du køber perlet korn. Det gør, at du kan skære tid af tilberedningstiden modsat fuldkornstyperne, som ikke er blevet raffineret og hvor kogetiden kan være temmelig udfordrende.
Typisk tager det 10-20 minutter at tilberede begge typer af perlespelt og perlebyg. Til gengæld får du ikke så meget kostfiber og fuldkorn som i de hele kerner, men stadig er der et højt fiber- og proteinindhold - især i perlespelt.
Hvad er perlespelt?
Spelt er en kornsort præcis som rug, byg osv. Den skiller sig ud med et fint gyldent skær og en nøddeagtig smag.
Det er en af de nyopdagede ”gamle” nordiske korntyper, som i den grad har vundet indpas i det nordiske køkken.
Spelt er blevet nærmest et symbol på det sunde liv og en del af en række diæter, men dens smag tiltaler nu de fleste og kan fint erstatte de hvide ris i din madlavning.
Perlespelt ligner meget perlebyg, men er ofte noget dyrere. Perlespelt kan bruges på præcis samme måde som perlebyg og ris i din madlavning.
Der er meget lille forskel på næringsindholdet i perlebyg og perlespelt – selvom sidstnævnte oftest opfattes som sundere.
Fakta om perlebyg
Præcis som perlespelt har perlebyg fået fjernet den yderste skal og kun den bløde kerne er tilbage. Også en god erstatning for risene på middagsbordet som variation.
Byg er en populær og vigtig kornsort i Danmark og en vigtig kilde til kiselsyre (silicium), som kan have en beroligende effekt på din mave ved akutte eller kroniske mave-tarmproblemer.
Hvor perlespelt er lidt nøddeagtig i smagen, får du med perlebyg en mildere smag med en lille smule sødme, hvilket gør den særdeles populær hos alle aldre.
Den er blød og velsmagende og kan bruges til f.eks. at blande med krydderurter, tomater, hakkede peberfrugter og lignende som godt og mættende tilbehør til middagen eller som en lækker frokostsalat som her:
Er perlespelt og perlebyg sundt?
Begge indeholder mange B-vitaminer, som hjælper med at nedbryde og frigive energi fra mad, holde nerver og muskelvæv sunde såvel som hud, fordøjelsessystem og øjne.
Spelt indeholder også E-vitamin, som hjælper med at beskytte cellerne mod de skadelige virkninger af frie radikaler.
Tilberedning
Ved tilberedning er det vigtigt, at du skyller din perlespelt og perlebyg i lunkent vand, så de ikke skummer ved kogning. Koges og tilberedes som ris.
Er perlebyg sundere end ris?
Hvis du er på glutenfri diæt, er brune ris den klare vinder, fordi byg indeholder gluten. Brune ris har også over fem gange mere folat og vitamin E.
Byg har dog dobbelt så stort calcium og fiber og ca. 30 procent færre kalorier. Protein- og fedtindhold er stort set ens.
Opbevaring og holdbarhed
Bør opbevares tørt og mørkt f.eks. i dit køkkenskab. Holdbarhed op til 18 måneder.
Opbevar aldrig i direkte sollys.
Kogt perlespelt og andre madrester kan holde sig ca. fire dage i køleskabet. Pak madresterne ind i en tætlukkende beholder.
Næringsindhold for perlespelt
Næringsindhold pr. 100 g af varen
Energi | 1464 kJ / 350 kcal |
Fedt | 2,6 g |
Kulhydrat | 64 g |
Protein | 13 g |
Kostfibre | 8,4 g |
Næringsindhold for perlebyg
Næringsindhold pr. 100 g af varen
Energi | 1469 kJ / 351 kcal |
Fedt | 2,4 g |
Kulhydrat | 76,9 g |
Protein | 9,2 g |
Kostfibre | 0 g |
Fakta
Spelt (Triticum spelta) er en af de ældgamle hvedesorter. Kaldes også Farro. Man anser den i dag for at være en hybrid mellem urhvedesorterne Emmer og Enkorn.
Den er blandt de ældste dyrkede korn i verden. Man mener at kunne spore korntypen hele 5.000 år tilbage.
Byg antages at stamme fra Sydasien og er ligeledes blevet anvendt i flere tusinder. I dag dyrkes det i USA, Canada, Rusland og mange europæiske lande, inden det omdannes til malt, dyrefoder, mel eller perlebyg.
Bygplanten kan vokse til lidt over en meter og er relativt let at dyrke, men foretrækker et fugtigt klima. Bygs modenhed kan bestemmes af bygplantens spids - planten er moden, så snart spidsen har en svag bøjning.
På samme måde som hvede er der typer af byg, der sås om vinteren, og andre der sås om sommeren.
Her er nogle opskrifter med perlespelt til inspiration:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: