• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kager › Pebernødder - min egen og Lagkagehusets opskrift

Pebernødder - min egen og Lagkagehusets opskrift

billede med pebernødder
Pebernødder er en af de småkager, der nok hører julen allermest til. De små og sprøde småkager bages med masser af julekrydderier: Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  5. maj 2024 - Udgivet:  23. december 2018

Del gerne:
153
SHARES
FacebookMessenger153PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Her er min opskrift på pebernødder. En klassisk og gammeldags pebernød, der smager af jul og laves med varme krydderier. Nemme at bage.
  2. Opskrift på pebernødder
  3. Pebernødder
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Video
  8. Tips
  9. Historien om pebernødder
  10. Er der peber i pebernødder?
  11. Krydderier og pebernødder
  12. Kryddernødder
  13. Lagkagehusets pebernødder
Gå til opskrift

Her er min opskrift på pebernødder. En klassisk og gammeldags pebernød, der smager af jul og laves med varme krydderier. Nemme at bage.

Pebernødder er en af de småkager, der udelukkende spises ved juletid, og her får du min nemme opskrift på pebernødderne.

De bages især flittigt i løbet af december, og indgår mange steder sammen med den lækre julekonfekt.

Der er tale om krydrede småkager, og krydderierne er blandt andet hvid peber, kardemomme, kanel og stødt ingefær.

Her er min opskrift, der er en sikker vinder til jul, og lige som mormors klassiske og populære opskrift. Længere nede finder du også opskriften på Lagkagehusets pebernødder.

Se også de populære opskrifter på:

  • Peberkager
  • Bornholmske kagegrise
  • Peberkagehus
  • Håkonskager

Opskrift på pebernødder

billede med pebernødder

Pebernødder

Her er min opskrift på pebernødder. En klassisk og gammeldags pebernød, der smager af jul og laves med varme krydderier. Nemme at bage.
Bedømmelse
4.7 fra 58 stemmer
RetKager
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Tilberedning: 8 minutter minutter
Samlet tid: 18 minutter minutter
Antal 200 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 125 g smør - blødt
  • 125 g sukker
  • 1 spsk brun farin
  • 75 g piskefløde
  • 250 g hvedemel
  • 1 tsk hjortetaksalt
  • 1 tsk nelliker - stødte, lille, strøgen
  • 1 tsk ingefær - stødt, lille, strøgen
  • 1 tsk kanel - lille, strøgen
  • 1 tsk hvid peber - stødt, lille, strøgen
  • 1 tsk kardemomme - lille, strøgen

Fremgangsmåde

  • Kom smør, sukker og brun farin op i en skål, og pisk det med håndmikseren. Tilsæt så piskefløde, og pisk det atter med håndmikser. Dejen til pebernødder kan også laves i en røremaskine med påmonteret piskeris.
  • Bland hvedemel med hjortetaksalt, kardemomme, kanel, stødt ingefær, hvid peber og nelliker i en anden skål, og vend det sammen. Jeg plejer at bruge en lille og strøgen teske af hvert krydderi. Det giver de perfekte pebernødder.
  • Kom nu mel-blandingen ned i skålen med sammenpisket smør, sukker og piskefløde, og vend det rundt med hænderne. Her skal du ikke bruge håndmikseren.
  • Saml dejen, læg den ud på bordet, og del den i tre mindre portioner.
  • Rul ud til en tynd pølse, og skær den i tynde skiver på cirka en centimeter stykket. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, men ikke alt for tæt. Pebernødderne vil hæve op til cirka dobbelt størrelse, og de flyder lidt ud.
  • Bag pebernødderne midt i ovnen ved 200 grader over- og undervarme - de skal bage cirka 8-10 minutter, og de er klar når de er let gyldne.
  • Gentag nu samme omgang med to øvrige klumper pebernøddedej.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
13
% Daglig værdi*
Fedt
 
1
g
2
%
Mættet fedt
 
0.4
g
3
%
Transfedt
 
0.02
g
Flerumættet fedt
 
0.03
g
Enkelumættet fedt
 
0.2
g
Kolesterol
 
2
mg
1
%
Natrium
 
4
mg
0
%
Kalium
 
2
mg
0
%
Kulhydrater
 
2
g
1
%
Kostfibre
 
0.05
g
0
%
Sukker
 
1
g
1
%
Protein
 
0.1
g
0
%
Vitamin A
 
21
IU
0
%
Vitamin C
 
0.01
mg
0
%
Calcium
 
1
mg
0
%
Jern
 
0.1
mg
1
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Tips

Lad dine pebernødder køle af - de bliver hårde under afkølingen, og så er de klar til at spise.

Pebernødderne opbevares i en kagedåse eller anden lufttæt beholder. Som du gør det med vaniljekranse, brunkager og fedtebrød.

Historien om pebernødder

Pebernødderne vandt formentlig indpas i Danmark i 1700-tallet, hvor de kom til fra Tyskland.

De lækre julesmåkager blev tidligere også fyldt i julehjerterne på juletræet, og det kender vi blandt andet fra julesangen "Højt fra træets grønne top", der blev skrevet af Peter Faber.

Linjen "først skal træet vises, siden skal det spises" handler om de fyldte kræmmerhuse og julehjerter, hvor blandt andet pebernødderne lå og ventede på at man var færdig med at danse om juletræet.

Her følger min bedste opskrift på pebernødderne, og når de er afkølet skal de selvfølgelig opbevares i en juledåse.

Hvor længe kan pebernødder så holde sig? Ikke ret længe, men det skyldes udelukkende at de smager så utroligt godt, at du vil spise dem meget hurtigt.

Opskriften giver cirka 200 pebernødder. Selvfølgelig afhængig af hvor store du laver dem.

Er der peber i pebernødder?

Er der altid peber i pebernødder - og må butikkerne sælge pebernødderne som netop pebernødder, hvis ikke de indeholder peber?

Det er jo et godt spørgsmål, for normalt må man jo ikke vildlede forbrugerne ved at sælge en vare, som lover at indeholde en bestemt ingrediens.

Netop med pebernødder er sagen dog lidt anderledes, og det kigger vi på her.

Diskussionen om peber i pebernødder blev igen aktuelt, da vi her på Madens Verden testede pebernødder. Se resultatet lidt længere nede.

Smagstesten afslørede nemlig, at kun fire ud af de syv testede pebernødder faktisk indeholder peber.

Det fik igen flere kvikke brugere på Madens Verden til at skrive og spørge, om det ikke er at vildlede forbrugerne?

Det skulle man måske tro, men sådan er det faktisk ikke. Butikkerne må gerne sælge pebernødder uden peber.

Krydderier og pebernødder

Forklaringen på hvorfor der ikke behøver at være peber i pebernødder skal findes langt tilbage i historien.

Pebernødderne kender vi nemlig til helt tilbage i Middelalderen, og faktisk er det af de ældste småkager.

Men dengang var der ikke peber i de små kager. Og i øvrigt heller ikke hjortetaksalt, som vi jo i dag bruger for at gøre pebernødderne sprøde og lette.

I stedet blev der anvendt andre krydderier, men altså ikke peber.

Kryddernødder

Peber i den forstand dækker altså mere over, at de små kager indeholder diverse krydderier.

Det kan være kanel, stødt ingefær og kardemomme, og derfor kan man også kalde pebernødderne for kryddernødder.

Peber er altså ikke en nødvendighed, men mange bruger dog alligevel typisk lidt hvid peber i pebernødder. Jeg gør også, når jeg bager pebernødderne.

Og netop derfor er det også tilladt, at sælge pebernødder uden peber, fordi peber i denne betydning henviser til krydderier.

Lagkagehusets pebernødder

Du kan også bage pebernødderne fra Lagkagehuset, og her er opskriften.

Du skal bruge

250 g smør
250 g sukker
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. kanel
1 tsk. hvid peber
1 tsk. kardemomme
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
1 dl piskefløde
500 g mel

Fremgangsmåde

  1. Smør og sukker piskes sammen med en håndmikser, til sukkeret er pisket godt ud.
  2. Piskefløden piskes i (laveste hastighed i starten!!).
  3. Bland krydderier, bagepulver og natron i melet og rør det så i dejen, til der fåes en nogenlunde fast dej. Ælt det sammen med hænderne til en god pebernøddedej.
  4. Tril dejen ud i pølser, ca. på tykkelse med en lillefinger. Smuldr dejen kan der tilsættes en smule vand.
  5. Skær dem ud i små stykker (ca. 1 cm.) lange og tryk dem let sammen i toppen.
  6. Sæt de små pebernødder på bageplader - de flyder ikke meget ud, så de kan sættes nogenlunde tæt.
  7. Bages i ca. 7 minutter ved 200 grader varmluft. Lagkagehusets pebernødder skal ikke blive alt for brune, og pas på at de ikke får for meget under bunden. Bagetiden er vejledende, da ovne varmer forskelligt - derfor skal du holde øje med dem mens de bages.

Lagkagehusets pebernødder køles af, hvorefter de kommes på kagedåser, hvor de bevarer sprødheden.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Mette

    december 01, 2024 at 1:51 pm

    Dejlige krydrede omend noget flade pebernødder. Næste gang skal jeg kunne have halvdelen af ingefæren i!

    Svar
  2. Katja

    november 26, 2024 at 9:16 am

    Er med på det er pebernødder, men de skal ikke smage af peber...
    Slet ikke så meget at børn ikke kan spise dem.

    Alle ingredienserne er målet nøje af.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 26, 2024 at 10:10 am

      Hej Katja
      Tak for tilbagemeldingen, men det har jeg ikke oplevet. Jeg ved ikke lige hvad der er gået galt hos dig, men målene plejer at passe her 🙂
      Du må tilsætte lidt mindre peber næste gang.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Anja

    december 03, 2023 at 9:26 pm

    Hej. Overvejer at prøve din opskrift. Hvor mange gram vejer en portion med 200 pebernødder ca.?

    Svar
  4. Line

    november 13, 2022 at 6:44 am

    Mine pebernødder bliver helt flade, de kaldes nu peberpletter,
    Har du et forslag til hvad jeg kan gøre for at få nogle højere pebernødder.
    Dejen har jeg liggende på køl i nogle dage inden bagning.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 13, 2022 at 7:11 am

      Hej Line
      Det lyder som om der skal en smule mere hvedemel i dine pebernødder. For flade pebernødder, det gider vi ikke 🙂
      Måske er smørret blevet for blødt/flydende.
      Alt det bedste - og fortsat god bagelyst.
      Holger

      Svar
    • Linda

      november 19, 2024 at 7:14 pm

      Vi har I flere år ikke kunnet blive enige om, hvilken slags pebernødder vi helst ville bage herhjemme. Men vnu er vi blevet enige - De smager og dufter fantastisk 🤩🤶🎅👌

      Svar
    • Jolanda

      november 29, 2024 at 7:08 pm

      Hej Line.
      Når jeg har lavet de ruller af dejen, lægger jeg dem i køleskabet i cirka 1½ - 2 timer. Prøv det, det virker for mig.
      Venlig hilsen

      Svar
  5. Kirsten Poulsen

    december 19, 2021 at 10:44 pm

    De bedste pebernødder ever. I morgen bages den 4. portion i december. Venner og familie guffer.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 20, 2021 at 6:03 am

      Hej Kirsten
      Mange tak for den fine tilbagemelding på pebernødder - det er dejligt at høre 🙂
      Med de bedste julehilsner
      Holger

      Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required