Her får du de bedste tips og råd til optøning af and. Se hvordan du bedst tør en frossen and op, og hvor lang tid med det tager.
Jeg får løbende spørgsmål omkring optøning af and, gås og så videre, og derfor har jeg her samlet de bedste tips, når du skal have en frossen and tøet op.
Mange er nemlig i tvivl om man skal tø anden op i køleskabet, eller om det er bedre at lade anden ligge på køkkenbordet.
Så det kigger vi nærmere på her.
Se også: Stegetid på and og andesteg (vægt og tid i ovn)
Optøning af and
Og lad os bare starte med det korte svar omkring optøning af and: Den skal nemlig i køleskabet.
En frossen and har nemlig bedst af at tø op ved en lav temperatur, og her er køleskabet det perfekte sted.
Har du ikke plads i køleskabet, eller skal du lave flere ænder, så stil eventuelt anden eller ænderne i en køleboks, eller anden kasse, uden for. Blot så dyr ikke kan få fat i ænderne.
Når du ikke skal tø frosne ænder op på køkkenbordet ved stuetemperatur skyldes det, at anden simpelthen kan blive mere tør under tilberedningen.
Det vigtige er, at temperaturen under optøningen holdes på under fem grader.
Så det bedste er altså, at optø en frossen and i køleskabet.
Se også: Andebryst i ovn - sådan skal andebryst ovnsteges
Skal anden pakkes ud?
Nej, lad anden blive i indpakningen, og læg den i et fad med dyb kant, så du ikke får væske ud i køleskabet.
I forhold til hygiejne skal anden selvfølgelig ikke røre ved andre madvarer, så vær lige opmærksom her.
Hvor lang tid tager det at optø en and?
Når du skal optø en frosssen and, skal du i gang i god tid.
Typisk skal du forvente det tager to dage, altså 48 timer.
Og er det en meget stor and, skal du regne med tre dage før anden er helt optøet.
Se også: Andesovs - opskrift på den bedste sovs til andesteg
Optøning af gås
Skal du have en frossen gås (eller for den sags skyld en kalkun) tøet op, skal du regne med endnu længere tid til optøningen.
Det skyldes selvfølgelig, at en gås typisk er noget større. Det samme med en kalkun.
En almindelig gås på 4-5 kilo skal du regne med skal tøs op i tre dage, før den er helt optøet.
Beregn endnu længere tid hvis de er meget store. Faktisk er der nogen, som siger at tommelfingerregelen er cirka en dag pr. kilo vægt.
Se også: Brunede kartofler i ovn eller pande - altid perfekte
Kan man stege en frossen and?
Endelig er der måske nogen der tænker, om man ikke bare kan smide en frossen and eller gås direkte i ovnen?
Jo, det kan du godt, men...
Jeg har prøvet, og jeg synes ikke resultatet er godt. Dels bliver kødet mere tørt, og dels er stegetiden altså væsentlig længere.
Så mit råd er: Følg denne anvisning på optøning af and, for det giver det bedste resultat. Og lad optøningen tage den tid, som den skal.
Så er du godt på vej mod den perfekte andesteg.
Husk i øvrigt, at kernetemperaturen i en andesteg skal være på 75 grader. Så anvend gerne et stegetermometer.

- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Marius Skjødt Nielsen
Korrekt Holger - jeg har altid optøet and over 2 - 3 dage på køl - (har forresten lige spist en - før juleang 🙂 ) - googler mange af dine opskrifter - måske mere end 30 gange om året!
Holger Rørby Madsen
Hej Marius
Mange tak og ja, det tager lidt længere tid end man lige regner med 🙂
Med ønsket om en glædelig jul
Holger
karen Riberholt.
Holger Rørby Madsen
Hvad synes du om denne artikel?
Jytte Rosen
Hej
Hvor længe kan anden ligge på køl efter at den er optøet?
Sofie Toft
Kunne godt tænke mig og vide hvordan man måler kerne temp på en fyldt and syntes jeg har været uheldig flere gange
Jette
Jeg lærte sf min mor at en papand smagte som en landmand hvis den optøs i køleskabet 5 dage. Efter 3 dage i posen tages den ud af posen og vikles i et viskestykke. På 4 dagen renses den efter og skylles , tilbage i køleskabet og på 5 dagen gøres den helt klar og steges, aldrig har vi fået dårlig and og den er altid velsmagende.😍😍😍