• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Optøning af and: Sådan skal en frossen and optøs

Optøning af and: Sådan skal en frossen and optøs

optøning af and
Del gerne:
33
SHARES
FacebookMessenger33PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  7. november 2023 - Udgivet:  7. november 2023

Her får du de bedste tips og råd til optøning af and. Se hvordan du bedst tør en frossen and op, og hvor lang tid med det tager.

Jeg får løbende spørgsmål omkring optøning af and, gås og så videre, og derfor har jeg her samlet de bedste tips, når du skal have en frossen and tøet op.

Mange er nemlig i tvivl om man skal tø anden op i køleskabet, eller om det er bedre at lade anden ligge på køkkenbordet.

Så det kigger vi nærmere på her.

Se også: Stegetid på and og andesteg (vægt og tid i ovn)

Oversigt
  • Her får du de bedste tips og råd til optøning af and. Se hvordan du bedst tør en frossen and op, og hvor lang tid med det tager.
  • Optøning af and
  • Skal anden pakkes ud?
  • Hvor lang tid tager det at optø en and?
  • Optøning af gås
  • Kan man stege en frossen and?
  • Kommentarer

Optøning af and

Og lad os bare starte med det korte svar omkring optøning af and: Den skal nemlig i køleskabet.

En frossen and har nemlig bedst af at tø op ved en lav temperatur, og her er køleskabet det perfekte sted.

Har du ikke plads i køleskabet, eller skal du lave flere ænder, så stil eventuelt anden eller ænderne i en køleboks, eller anden kasse, uden for. Blot så dyr ikke kan få fat i ænderne.

Når du ikke skal tø frosne ænder op på køkkenbordet ved stuetemperatur skyldes det, at anden simpelthen kan blive mere tør under tilberedningen.

Det vigtige er, at temperaturen under optøningen holdes på under fem grader.

Så det bedste er altså, at optø en frossen and i køleskabet.

Se også: Andebryst i ovn - sådan skal andebryst ovnsteges

Skal anden pakkes ud?

Nej, lad anden blive i indpakningen, og læg den i et fad med dyb kant, så du ikke får væske ud i køleskabet.

I forhold til hygiejne skal anden selvfølgelig ikke røre ved andre madvarer, så vær lige opmærksom her.

Hvor lang tid tager det at optø en and?

Når du skal optø en frosssen and, skal du i gang i god tid.

Typisk skal du forvente det tager to dage, altså 48 timer.

Og er det en meget stor and, skal du regne med tre dage før anden er helt optøet.

Se også: Andesovs - opskrift på den bedste sovs til andesteg

Optøning af gås

Skal du have en frossen gås (eller for den sags skyld en kalkun) tøet op, skal du regne med endnu længere tid til optøningen.

Det skyldes selvfølgelig, at en gås typisk er noget større. Det samme med en kalkun.

En almindelig gås på 4-5 kilo skal du regne med skal tøs op i tre dage, før den er helt optøet.

Beregn endnu længere tid hvis de er meget store. Faktisk er der nogen, som siger at tommelfingerregelen er cirka en dag pr. kilo vægt.

Se også: Brunede kartofler i ovn eller pande - altid perfekte

Kan man stege en frossen and?

Endelig er der måske nogen der tænker, om man ikke bare kan smide en frossen and eller gås direkte i ovnen?

Jo, det kan du godt, men...

Jeg har prøvet, og jeg synes ikke resultatet er godt. Dels bliver kødet mere tørt, og dels er stegetiden altså væsentlig længere.

Så mit råd er: Følg denne anvisning på optøning af and, for det giver det bedste resultat. Og lad optøningen tage den tid, som den skal.

Så er du godt på vej mod den perfekte andesteg.

Husk i øvrigt, at kernetemperaturen i en andesteg skal være på 75 grader. Så anvend gerne et stegetermometer.

Se også: Den bedste måde at genopvarme andesteg på

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Marius Skjødt Nielsen

    december 18, 2024 at 4:32 pm

    Korrekt Holger - jeg har altid optøet and over 2 - 3 dage på køl - (har forresten lige spist en - før juleang 🙂 ) - googler mange af dine opskrifter - måske mere end 30 gange om året!

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 18, 2024 at 4:34 pm

      Hej Marius
      Mange tak og ja, det tager lidt længere tid end man lige regner med 🙂
      Med ønsket om en glædelig jul
      Holger

      Svar
  2. karen Riberholt.

    december 18, 2024 at 10:50 am

    Svar
  3. Holger Rørby Madsen

    november 11, 2024 at 6:08 am

    Hvad synes du om denne artikel?

    Svar
  4. Jytte Rosen

    december 22, 2023 at 11:58 am

    Hej
    Hvor længe kan anden ligge på køl efter at den er optøet?

    Svar
  5. Sofie Toft

    december 19, 2022 at 7:22 am

    Kunne godt tænke mig og vide hvordan man måler kerne temp på en fyldt and syntes jeg har været uheldig flere gange

    Svar
  6. Jette

    juni 04, 2022 at 9:13 am

    Jeg lærte sf min mor at en papand smagte som en landmand hvis den optøs i køleskabet 5 dage. Efter 3 dage i posen tages den ud af posen og vikles i et viskestykke. På 4 dagen renses den efter og skylles , tilbage i køleskabet og på 5 dagen gøres den helt klar og steges, aldrig har vi fået dårlig and og den er altid velsmagende.😍😍😍

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her