Operakage består af lag af mandelbunde, fransk mokkacreme, kaffesirup og chokolade-ganache. En helt vild lækker og delikat kage.
Operakage er ligeså elegant, som den lyder. Den er en af de helt klassiske franske konditorkager og så indeholder den både kaffe og chokolade, hvilket er to af mine absolut yndlingssmage.
Selve bunden er en luftig mandelbund, som komplimenterer de kraftige smage. Kagen er opbygget i tynde lag, som både ser flotte ud, men som også gør, at man får alle smage i en mundfuld.
Du kan lave kagen dagen i forvejen da den faktisk kun bliver bedre ved at stå på køl i et par timer, så cremerne kan få lov til at sætte sig.
Opskrift på operakage
Operakage
Ingredienser
Mandelbunde
- 100 g mandelmel
- 90 g sukker
- 3 stk æg
- 1 stk æggeblomme
- 30 g hvedemel
- 2 spsk smør - smeltet
- 3 stk æggehvider
- 50 g flormelis
Kaffesirup
- 0,5 spsk instant kaffe
- 0,5 dl vand
- 50 g sukker
Fransk mokkacreme
- 2 stk æggeblomme
- 75 g sukker
- 0,5 dl vand
- 0,5 spsk instant kaffe
- 115 g smør - stuetemperatur
Chokolade-ganache
- 150 g mørk chokolade - cirka 60%
- 50 g smør
Fremgangsmåde
Mandelbunde
- Start med at forvarme ovnen til 230 grader almindelig ovn. Gør også en bageplade klar med bagepapir.
- I en skål tilføjer du mandelmel, sukker, æg, æggeblomme og hvedemel. Pisk det godt sammen i et minut, så det bliver lyst og luftigt. Rør derefter smeltet smør i dejen.
- I en anden skål tilføjes æggehvider og flormelis. Pisk det, indtil det bliver helt stift og luftigt. Hæld nu æggehvide-blandingen til dejen og vend det hele forsigtigt sammen.
- Hæld dejen ud på bagepapiret og smør det ud til en rektangel på cirka 40x30 centimeter. Bag nu kagen i cirka fem til syv minutter, den skal kun være meget let gylden.
- Lad kagebunden køle ned på en rist.
Kaffesirup
- Bland instant kaffe sammen med en spiseske af vandet. Hæld resten af vandet til en lille gryde sammen med sukkeret. Smelt det nu sammen. Når sukkeret er smeltet, tilføjer du kaffen og så skal siruppen bare køle ned.
Fransk mokkacreme
- Start med at tage en spiseske af vandet og bland det sammen med instant kaffepulver. I en lille gryde tilføjer du resten af vandet samt sukkeret.
- Lad sukkeret og vandet koge sammen, indtil sukkeret er fuldstændig opløst. Lad siruppen koge i cirka tre minutter, så den begynder at blive en smule tykkere. Temperaturen skal ligge på 114 grader.
- Kom æggeblommerne i en skål og pisk dem luftigt sammen. Tilføj nu en lille smule af siruppen til æggeblommerne og pisk det sammen. Pas på med at hælde siruppen i nærheden af piskeriset, men derimod i den modsatte ende af skålen.
- Forsæt med at hælde en lille smule sirup i af gangen, i mens der piskes. Forsæt, indtil al siruppen er pisket sammen med æggeblommerne. Det vil nu være meget flydende, men det er helt, som det skal være. Tilføj kaffen og pisk det godt sammen.
- Skær smørret ud i små firkanter. Her er det meget vigtigt, at smørret har stuetemperatur og ikke er for koldt. Kom nu en firkant smør ned i æggeblommeblandingen og pisk det sammen. Forsæt med at tilføje smør, imens du pisker.
- Pisk yderligere i op til fem minutter. Nu burde cremen begynde at ligne en smørcreme og have den rette konsistens. Hvis den ser grynet ud eller skiller, så er det fordi, smørret er for koldt. Dette kan fikses ved at tage en smule af cremen og smelte den og så derefter at piske den sammen med resten af cremen.
- Dæk cremen til og stil til siden.
Chokolade-ganache
- Hak chokoladen og kom ca. halvdelen af den i et vandbad sammen med smørret. Smelt det sammen. Tag det nu af varmen og tilføj resten af chokoladen. Rør det godt sammen, så al chokoladen smelter.
Samling af kagen
- Start med at tage kagebunden og skær den i tre lige store stykker. Brug eventuelt en lineal til dette. Pensel kaffesiruppen ud på alle bundene.
- Lig en kagebund på en serveringstallerken, smør derefter halvdelen af mokkacremen ud over denne bund, put en ny bund ovenpå.
- Smør halvdelen af chokolade-ganachen udover denne bund, smør derefter resten af mokkacremen ovenpå. Top den nu af med den sidste bund og tilføj resten af chokolade-ganachen.
- Stil kagen på køl i minimum en halv time, og så er den lækre operakage klar til servering.
Få tilsendt opskriften på mail
Tip
Denne operakage tager tid, men den er bestemt arbejdstiden og tålmodigheden værd.
Hvis du ønsker det, så kan alle elementerne faktisk sagtens laves henover flere dage.
Se også vores andre franske kager:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: