Øl til mad er ikke ligefrem et ukendt begreb, men ved du, hvilken øl der passer bedst til din frokost, aftensmad og dessert? Det kan du se her.
Når man skal vælge den rette øl til mad, handler det om andet end blot at snuppe en kold fra kassen og smække den på bordet. Nogle øltyper kan overdøve et måltid, hvor andre øl overdøves af madens stærke smag.
Så det er ikke helt ligegyldigt, hvad vi vælger, når der skal serveres øl til mad. Mange af os er vanedyr, når det kommer til øl. En, der primært drikker pilsner, vil sjældent vælge en porter på en restaurant eller i et værtshus - og omvendt.
Prøv alligevel at eksperimentere lidt med at finde den rette øl til mad. Her er lidt at gå ud fra.
Øl til fiskeretter og frokost
En ganske almindelig pilsner passer fortrinligt til klassiske danske retter som frikadeller med stuvet hvidkål og til smørrebrød. Pilsneren er også god til de fleste fiskeretter. Det samme gælder en classic.
Hvis det drejer sig om en let fiskeret som friske fjordrejer, sushi eller skaldyr som for eksempel kammuslinger, er hvedeøl også velegnet, da den har en fin syrlig smag. Hvedeøllen går også godt i spænd med en ganske almindelig pizza og vegetarretter.
Se også disse artikler:
Hvidtøl - fakta og viden om den søde juleøl
Påskebryg - 10 ting du skal vide om din påskeøl
Kalvegrydesteg - langtidsstegt i øl
Øl til krydrede retter
Lys Ale og IPA, Indian Pale Ale, er velegnede øl til mad, som er meget krydret. Begge øltyper har en frisk, nærmest frugtagtig, smag kombineret med en let betterhed, der matcher eksotisk mad for eksempel fra Indien og Thailand.
Øl til kød og fast food
En tommelfingerregel fra Bryggeriforeningen er: Jo mørkere retter, desto mørkere øl skal du servere til. Og porteren - stouten - er så mørk, som øl kan blive. Begges smag passer godt til simreretter med masser af kraft og smag, og til grillede bøffer.
Det samme gælder for den fyldige mørke ale, som også er supergod til julemad.
IPA er bitter-sød med et stort indhold af humle. Denne øl er en super ledsager til fastfood-retter som burger, tacos og anden mad, der er salt og fed.
Øl til ost
Mørk ale og porter er meget fyldige i smag og konsistens. Det samme gælder blåskimmeloste som roquefort og gorgonzola, så her passer de mørke øl perfekt.
IPA er god til de mere faste oste som cheddarost og emmentaler.
Modne skæreoste har godt af at blive nydt sammen med en stærk pilsner som en julebryg. Er det en ost med mindre kraftig smag, kan man drikke en bock eller almindelig pilsner til.
Hvedeøl og stærke pilsnere som juleøl passer til brie, camembert og andre fede oste.
Øl til desserter
Chokolade og øl passer supergodt til hinanden, så når man anbefaler øl til mad, skal jeg hermed anbefale en mørk, stærk øl som en porter til desserter.
Porteren er god til chokolade- og kaffedesserter, men til gengæld passer den dårligt til frugtdesserter. Her vil en hvedeøl eller IPA til gengæld fungere fint.
Kilder: Bryggeriforeningen, Arla, Husbryggeriet Jacobsen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: