Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Øl til mad: Se hvordan du matcher mad og øl

Øl til mad: Se hvordan du matcher mad og øl

Billede med øl.
Del og send:
4
DELINGER
Facebook4PinterestSMSEmailMessenger

Øl til mad er ikke ligefrem et ukendt begreb, men ved du, hvilken øl der passer bedst til din frokost, aftensmad og dessert? Det kan du se her.

Når man skal vælge den rette øl til mad, handler det om andet end blot at snuppe en kold fra kassen og smække den på bordet. Nogle øltyper kan overdøve et måltid, hvor andre øl overdøves af madens stærke smag.

Så det er ikke helt ligegyldigt, hvad vi vælger, når der skal serveres øl til mad. Mange af os er vanedyr, når det kommer til øl. En, der primært drikker pilsner, vil sjældent vælge en porter på en restaurant eller i et værtshus - og omvendt.

Prøv alligevel at eksperimentere lidt med at finde den rette øl til mad. Her er lidt at gå ud fra.

Øl til fiskeretter og frokost

En ganske almindelig pilsner passer fortrinligt til klassiske danske retter som frikadeller med stuvet hvidkål og til smørrebrød. Pilsneren er også god til de fleste fiskeretter. Det samme gælder en classic. 

Hvis det drejer sig om en let fiskeret som friske fjordrejer, sushi eller skaldyr som for eksempel kammuslinger, er hvedeøl også velegnet, da den har en fin syrlig smag. Hvedeøllen går også godt i spænd med en ganske almindelig pizza og vegetarretter.

Se også disse artikler:

Hvidtøl - fakta og viden om den søde juleøl

Påskebryg - 10 ting du skal vide om din påskeøl

Kalvegrydesteg - langtidsstegt i øl

Øl til krydrede retter

Lys Ale og IPA, Indian Pale Ale, er velegnede øl til mad, som er meget krydret. Begge øltyper har en frisk, nærmest frugtagtig, smag kombineret med en let betterhed, der matcher eksotisk mad for eksempel fra Indien og Thailand.

Øl til kød og fast food

En tommelfingerregel fra Bryggeriforeningen er: Jo mørkere retter, desto mørkere øl skal du servere til. Og porteren - stouten - er så mørk, som øl kan blive. Begges smag passer godt til simreretter med masser af kraft og smag, og til grillede bøffer.

Det samme gælder for den fyldige mørke ale, som også er supergod til julemad.

IPA er bitter-sød med et stort indhold af humle. Denne øl er en super ledsager til fastfood-retter som burger, tacos og anden mad, der er salt og fed.

Øl til ost

Mørk ale og porter er meget fyldige i smag og konsistens. Det samme gælder blåskimmeloste som roquefort og gorgonzola, så her passer de mørke øl perfekt.

IPA er god til de mere faste oste som cheddarost og emmentaler. 

Modne skæreoste har godt af at blive nydt sammen med en stærk pilsner som en julebryg. Er det en ost med mindre kraftig smag, kan man drikke en bock eller almindelig pilsner til.

Hvedeøl og stærke pilsnere som juleøl passer til brie, camembert og andre fede oste.

Øl til desserter

Chokolade og øl passer supergodt til hinanden, så når man anbefaler øl til mad, skal jeg hermed anbefale en mørk, stærk øl som en porter til desserter.

Porteren er god til chokolade- og kaffedesserter, men til gengæld passer den dårligt til frugtdesserter. Her vil en hvedeøl eller IPA til gengæld fungere fint.

Kilder: Bryggeriforeningen, Arla, Husbryggeriet Jacobsen.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Kommentarer Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Vil du have de bedste opskrifter på mail?

Få Madens Verdens nyhedsbrev med opskrifter og inspiration til din madlavning.

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du endnu ikke medlem?

madens verden logo opskrifter på god mad

Gør som rigtig mange andre glade brugere - bliv medlem af Madens Verden nu. Så slipper du bla. for annoncerne.

Bliv medlem her

Du kan fortsat bruge Madens Verden gratis med reklamer ved at klikke her.