Tilsmagning sikrer, at du får den bedste smag, så dine sanser bliver glade og mætte. Lær, hvordan du smager maden til i denne simple øvelse
Tilsmagning er en af de vigtigste dele af madlavning.
Hvad enten du laver en kødsovs, en suppe, en dressing eller andet, så er det tilsmagningen der sikrer, at du får den bedste smag og bliver sansemæssigt mættet.
I tilsmagningen smager du din ret til med de fem grundsmage: Sødt, salt, surt, bittert og umami.
Derudover kan det være en fordel at smage til med noget stærkt, som chili eller tabasco, samt tilføre retten noget fedme fra eksempelvis piskefløde, der kan afrunde smagen og gøre retten cremet.
Tomatsuppe som eksempel
I denne øvelse tager vi udgangspunkt i en tomatsuppe.
Suppen kan både laves på friske tomater eller tomater fra dåse.
Da denne øvelse handler om selve tilsmagningsprocessen, tager vi for nemheds skyld udgangspunkt i tomater fra dåse her.
Vil du lave suppen på friske tomater, kan du se, hvordan du gør i denne opskrift:
Tomatsuppe – italiensk opskrift på suppe med tomater
Brug dine smagsløg!
Husk hele tiden at smage på suppen. Læg mærke til, hvordan smagen ændres, hver gang du tilsætter en ny ingrediens.
Det er umuligt at sætte præcise mål på, hvor meget du skal tilsætte af de forskellige ingredienser i din tilsmagning. Nogle tomater er eksempelvis sødere end andre, og din tilsmagning vil derfor afhænge af, hvordan dine tomater smager. Selv tomater fra dåse kan variere i smag.
Derudover har vi forskellige smagspræferencer, og nogle kan eksempelvis lide suppen mere salt eller sød end andre. Så brug dine smagsløg og smag suppen til, så den bliver præcist, som du kan lide den.
OBS: Opskriften er til en person, og er baseret på at være en øvelsessuppe. Der er dermed ikke krydderier i, ligesom der mangler tilbehør.
Vil du bruge suppen som et måltid efterfølgende, skal du altså gange mængderne op til en større portion, tilsætte krydderier og servere den sammen med eksempelvis creme fraiche og sprøde brødcroutoner.
Ingredienser
Til basissuppen:
1 lille løg
1 spiseskefuld olivenolie
1 dåse hakkede eller flåede tomater (uden krydderier osv.)
2 dl vand
Til tilsmagning:
¼ - ½ teskefuld salt (det salte)
½ - 1 teskefuld æblecidereddike eller citron (det sure)
½ - 2 teskefulde sukker (det søde)
3-4 dråber tabasco (det stærke)
½ teskefuld tomatpuré (umami)
4-5 dråber soja (salt og umami)
1-2 spiseskefulde piskefløde (det fede)
Sådan gør du
- Skær løg i små tern og svits dem i olivenolie i en lille gryde, til de er blanke.
- Kom dåsetomater og vand i gryden og lad suppen simre 5-10 minutter.
- Blend suppen til den er jævn.
- Nu er din basissuppe klar til tilsmagning. Tag en lille smule af suppen fra i en skål, som du kan bruge til at sammenligne med, når du har tilsmagt suppen.
- Smag nu på suppen i dens rå form.
- Tilsæt salt en lille smule ad gangen og smag, hvordan suppen bliver mere salt. Stop når du synes saltsmagen er passende.
- Tilsæt æblecidereddike eller citron for at give suppen mere syrlig smag. Smag til undervejs.
- Tilsæt en smule sukker for at tilføje sødme til suppen. Smag igen. Læg mærke til, hvordan sødmen afbalancerer den høje syrlighed, suppen havde før. Tilsæt sukker, til du synes, der er balance mellem det sure og det søde.
- Tilsæt 3-4 dråber tabasco. Den bidrager med det stærke til suppen. Smag igen, hvordan det ændrer suppen.
- Tilsæt ca. ½ teskefuld tomatpuré. Den koncentrerede tomatsmag giver umami og fylde til suppen. Smag igen.
- Tilsæt en smule soja og smag igen. Soja indeholder bade salt og umami og giver dybde og fylde til suppen. Smag igen og læg mærke til forandringen.
- Tilsæt til sidst 1-2 spiseskefulde piskefløde til suppen. Piskefløde bidrager med fedme, der afrunder smagen og gør konsistensen mere cremet.
- Smag igen og afgør om suppen er færdig. Det kan være du skal efterjustere med lidt salt, surt, sødt eller stærkt inden suppen er helt perfekt efter din smag.
- Når suppen er færdigtilsmagt, så smag på den første reference af basissuppen igen. Sammenlign smagen - der skulle meget gerne være en verden til forskel!
Prøv også denne øvelse:
Øvelse: Træn dine sanser og få større madoplevelser
Bliv klogere på smag og dine sanser her:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: