Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Kager › Mørdej

Mørdej (opskrift på sød linsedej til kager)

billede med mørdej
4.8 fra 39 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
205
SHARES
FacebookMessenger205PinterestEmailSMS
Opdateret: 27. marts 2018 - Udgivet: 27. marts 2018
Oversigt over indhold
  • Mørdej
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Video til opskriften
  • Næringsindhold
  • Opskrift på mørdej
  • Tips
  • Opbevaring
  • Fakta om mørdej
  • Hovedtyper (franske termer)
  • Vigtige tips
  • Egenskaber
  • Brug i madlavning
  • Værd at vide
  • Kommentarer
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Mørdej

4.75 fra 39 stemmer
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
På køl 1 time t
Samlet tid 1 time t 15 minutter min
Antal: 10 personer
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Kalorier: 298
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 200 g smør - køleskabskoldt
  • 300 g hvedemel
  • 100 g flormelis
  • 1 æg
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Fremgangsmåde
 

  1. Det nemmeste er at lave mørdej i en røremaskine, hvor du anvender din spartel. Så find røremaskine og spartel frem.
  2. Skær smør (skal være koldt) i mindre tern og kom det i røremaskinen sammen med hvedemel. Rør nu smør og mel sammen ved lav hastighed, og det tager 3-4 minutter.
  3. Kom så flormelis i og rør det med i et minuts tid.
  4. Derefter røres æg i.
  5. Rør indtil dejen er nogenlunde samlet, og tag derefter dejen ud på bordet.
  6. Saml din mørdej sammen til en kugle som billedet (du skal IKKE ælte dejen), hvorefter den har bedst af at komme på køl i mindst en time.

Video til opskriften

Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Kalorier: 298kcalKulhydrater: 33gProtein: 4gFedt: 17gMættet fedt: 10gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 4gTransfedt: 1gKolesterol: 59mgNatrium: 136mgKalium: 43mgKostfibre: 1gSukker: 10gVitamin A: 524IUCalcium: 12mgJern: 1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Opskrift på mørdej

Dette er en nem og god opskrift på mørdej, der anvendes til et utal af kager. Den søde dej er nem at lave, og en grundsten i det søde køkken, hvor den blandt andet anvendes til søde tærter.

Mørdejen, der også kaldes linsedej, laves blandt andet af smør og hvedemel. Det er altså en ret fed dej, som til kager tilsættes sukker, og dermed opnår en behagelig sødme.

Hvor meget du kan strække denne opskrift til, afhænger selvfølgelig af hvad du skal bruge den til. Men der er i hvertfald til tre tærter eller omkring 20 hindbærsnitter. Se også fremgangsmåde i min video.

Se også disse opskrifter:

  • Tærtedej
  • Cremelinser
  • Medaljer
  • Marieboller

Tips

Nu er din mørdej klar til brug. Og nu kan du bruge den til cremelinser, tærter, hindbærsnitter, medaljer og meget andre gode kager.

Eller prøv min opskrift på de lækre studenterbrød med Nutella - på bund af mørdej.

linsedej grundopskrift mørdej

Opbevaring

Mørdej kan sagtens opbevares på køl, eller for den sags skyld i fryseren.

På køl holder linsedejen sig sagtens i 7-8 dage, men jeg også har prøvet at fryse dejen ned i 2-3 måneder, og den er som ny når den så bruges. Så det kan du sagtens gøre.

Færdigbagte bunde kan opbevares tørt og køligt i 3-4 dage.

Fakta om mørdej

Mørdej er en smørholdig dej, der bruges som bund til både søde og salte tærter, småkager og dessertkager.

Navnet kommer af ordet mør, fordi dejen bliver sprød og smuldrende efter bagning - ikke sej som eks. gærdej.

Hovedtyper (franske termer)

Pâte brisée: Neutral/saltet mørdej, bruges til eks. quiche

Pâte sucrée: Sød mørdej til desserttærter

Pâte sablée: Ekstra smuldrende (sablé betyder sand), ofte brugt til småkager

Vigtige tips

Brug koldt smør og gerne kolde hænder. Det giver de flager, der gør dejen sprød.

Ælt så lidt som muligt, overæltning udvikler gluten, og så bliver dejen sej.

Lad den hvile i køleskab i mindst 30 minutter før udrulning, det gør den nemmere at arbejde med og holder formen bedre under bagning.

Forbagning (blindbagning) anbefales ofte, især til tærter, for at undgå blød bund.

Egenskaber

Efter bagning bliver mørdej let, smøragtig og sprød, næsten smeltende i munden.

Meget formbar og stabil, hvilket gør den perfekt til fx tærteskaller og dekorationer.

Brug i madlavning

Søde versioner: Jordbærtærter, citronmåne med mørdejsbund, mazarintærte, napoleonskager

Salte versioner: Quiche Lorraine, grøntsagstærter, madtærter med ost og skinke

Småkager: Vaniljekranse, sabléer, butter cookies (variationer)

Værd at vide

I klassisk fransk bagning betragtes mørdej som en af de 5 moderdeje i konditorkøkkenet.

Mørdej var oprindeligt kun for adelen og de velhavende på grund af mængden af smør. Sådan er det heldigvis ikke længere, selvom smør stadig er dyrt.

Nogle kager, eks. cremelinser eller tarte tatin, kan ikke laves uden en god mørdej!

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Aase skriver

    september 05, 2024 at 3:17 pm

    Hejsa.
    Kan man bage linsedejen dagen før ? Også lægge hindbær syltetøj på dagen efter ?
    Det er pga tidsnød😉
    Ha en god dag

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      september 05, 2024 at 3:36 pm

      Hej Aase
      Ja, det bør du sagtens kunne 🙂
      God fornøjelse.
      BH Holger

      Svar
  2. victoria ledsgaard jensen skriver

    april 01, 2024 at 10:01 am

    Hvor længe skal mørdejen bages?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      april 01, 2024 at 10:10 am

      Hej Victoria
      Det afhænger af hvilken kage du bager - så find lige den konkrete bagetid i de enkelte opskrifter 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required