Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Kager › Mørdej

Mørdej (nem opskrift på sød linsedej til kager)

billede med mørdej
4.8 fra 39 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
208
SHARES
FacebookMessenger208PinterestEmailSMS
Indhold
  • Mørdej
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Opskrift på mørdej
  • Tips
  • Opbevaring
  • Fakta om mørdej
  • Hovedtyper (franske termer)
  • Vigtige tips
  • Egenskaber
  • Brug i madlavning
  • Værd at vide
  • Kommentarer

Mørdej

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 39 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 5 minutter min
Tilb. tid: 10 minutter min
På køl: 1 time t
Samlet tid: 1 time t 15 minutter min
Opskrift på mørdej, der bruges i mange kager. Mørdejen er nem at lave og anvendes blandt andet til hindbærsnitter, napoleonshatte og linser.
Antal: 10 personer
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 200 g smør (køleskabskoldt )
  • 300 g hvedemel
  • 100 g flormelis
  • 1 æg

Fremgangsmåde

  1. Det nemmeste er at lave mørdej i en røremaskine, hvor du anvender din spartel. Så find røremaskine og spartel frem.
  2. Skær 200 g smør (skal være koldt) i mindre tern og kom det i røremaskinen sammen med 300 g hvedemel. Rør nu smør og mel sammen ved lav hastighed, og det tager 3-4 minutter.
  3. Kom så 100 g flormelis i og rør det med i et minuts tid.
  4. Derefter røres 1 æg i.
  5. Rør indtil dejen er nogenlunde samlet, og tag derefter dejen ud på bordet.
  6. Saml din mørdej sammen til en kugle som billedet (du skal IKKE ælte dejen), hvorefter den har bedst af at komme på køl i mindst en time.

Næringsindhold

Kalorier298kcalKulhydrater33gProtein4gFedt17gMættet fedt10gFlerumættet fedt1gEnkelumættet fedt4gTransfedt1gKolesterol59mgNatrium136mgKalium43mgKostfibre1gSukker10gVitamin A524IUCalcium12mgJern1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på mørdej

Dette er en nem og god opskrift på mørdej, der anvendes til et utal af kager. Den søde dej er nem at lave, og en grundsten i det søde køkken, hvor den blandt andet anvendes til søde tærter.

Mørdejen, der også kaldes linsedej, laves blandt andet af smør og hvedemel. Det er altså en ret fed dej, som til kager tilsættes sukker, og dermed opnår en behagelig sødme.

Hvor meget du kan strække denne opskrift til, afhænger selvfølgelig af hvad du skal bruge den til. Men der er i hvertfald til tre tærter eller omkring 20 hindbærsnitter. Se også fremgangsmåde i min video.

Se også disse opskrifter:

  • Tærtedej
  • Cremelinser
  • Medaljer
  • Marieboller

Tips

Nu er din mørdej klar til brug. Og nu kan du bruge den til cremelinser, tærter, hindbærsnitter, medaljer og meget andre gode kager.

Eller prøv min opskrift på de lækre studenterbrød med Nutella - på bund af mørdej.

linsedej grundopskrift mørdej

Opbevaring

Mørdej kan sagtens opbevares på køl, eller for den sags skyld i fryseren.

På køl holder linsedejen sig sagtens i 7-8 dage, men jeg også har prøvet at fryse dejen ned i 2-3 måneder, og den er som ny når den så bruges. Så det kan du sagtens gøre.

Færdigbagte bunde kan opbevares tørt og køligt i 3-4 dage.

Fakta om mørdej

Mørdej er en smørholdig dej, der bruges som bund til både søde og salte tærter, småkager og dessertkager.

Navnet kommer af ordet mør, fordi dejen bliver sprød og smuldrende efter bagning - ikke sej som eks. gærdej.

Hovedtyper (franske termer)

Pâte brisée: Neutral/saltet mørdej, bruges til eks. quiche

Pâte sucrée: Sød mørdej til desserttærter

Pâte sablée: Ekstra smuldrende (sablé betyder sand), ofte brugt til småkager

Vigtige tips

Brug koldt smør og gerne kolde hænder. Det giver de flager, der gør dejen sprød.

Ælt så lidt som muligt, overæltning udvikler gluten, og så bliver dejen sej.

Lad den hvile i køleskab i mindst 30 minutter før udrulning, det gør den nemmere at arbejde med og holder formen bedre under bagning.

Forbagning (blindbagning) anbefales ofte, især til tærter, for at undgå blød bund.

Egenskaber

Efter bagning bliver mørdej let, smøragtig og sprød, næsten smeltende i munden.

Meget formbar og stabil, hvilket gør den perfekt til fx tærteskaller og dekorationer.

Brug i madlavning

Søde versioner: Jordbærtærter, citronmåne med mørdejsbund, mazarintærte, napoleonskager

Salte versioner: Quiche Lorraine, grøntsagstærter, madtærter med ost og skinke

Småkager: Vaniljekranse, sabléer, butter cookies (variationer)

Værd at vide

I klassisk fransk bagning betragtes mørdej som en af de 5 moderdeje i konditorkøkkenet.

Mørdej var oprindeligt kun for adelen og de velhavende på grund af mængden af smør. Sådan er det heldigvis ikke længere, selvom smør stadig er dyrt.

Nogle kager, eks. cremelinser eller tarte tatin, kan ikke laves uden en god mørdej!

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Aase skriver

    september 05, 2024 at 3:17 pm

    Hejsa.
    Kan man bage linsedejen dagen før ? Også lægge hindbær syltetøj på dagen efter ?
    Det er pga tidsnød😉
    Ha en god dag

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      september 05, 2024 at 3:36 pm

      Hej Aase
      Ja, det bør du sagtens kunne 🙂
      God fornøjelse.
      BH Holger

      Svar
  2. victoria ledsgaard jensen skriver

    april 01, 2024 at 10:01 am

    Hvor længe skal mørdejen bages?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      april 01, 2024 at 10:10 am

      Hej Victoria
      Det afhænger af hvilken kage du bager - så find lige den konkrete bagetid i de enkelte opskrifter 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Bjarne Munk skriver

    marts 24, 2024 at 1:56 pm

    Hej Holger
    Jeg skal til at lave nogle kager af din mørdej, som skal bruges til en konfirmation. Jeg har læst at man kan fryse mørdej ned, mit spørgsmål er om man også kan fryse den ned, når den er færdig bagt?

    Venlig hilsen Bjarne Munk, Kolding

    Svar
    • Michelle skriver

      marts 25, 2025 at 8:18 pm

      Hvis man skal lave tærte af dejen, hvilken størrelse tærte fad passer mængden så til? (gerne i cm) 😃

      Svar
  4. Winnie skriver

    september 23, 2022 at 2:38 pm

    Hejsa
    Er netop blevet færdig med at lave Aple pie med denne dej i opskriften. Dejen var helt umulig at arbejde med og kunne ikke hænge sammen når den blev rullet ud. Det blev lidt en gang Tetris 😅😅 desværre. Har gjort som i opskriften, så hvad mon gik galt? Nogle bud?

    Svar
    • Connie Bach skriver

      maj 25, 2023 at 10:12 am

      Tror det er fordi den er rørt på maskine ! Det dur bare ikke med mørdej.

      Svar
      • Benthe Dam Christensen skriver

        oktober 07, 2023 at 9:36 am

        Det er jeg ikke enig i, bruger altid min røremaskine med succes🤗

    • Benthe Dam Christensen skriver

      oktober 07, 2023 at 9:38 am

      Du skal ligge den færdige dej på køl en times tid, og bruge godt med mel, når du ruller den ud, ligesom Holger gør, du må øve dig lidt mere

      Svar
  5. Heidi skriver

    september 14, 2022 at 6:17 pm

    Bare til info: (taget fra bager- og konditorbogen)
    Linsedej er den mest anvendte dej til fremstilling af tørkager og flødekager. Dog skal der lige pointeres af linse- og mørdej er to deje, som ligner hinanden meget. Forskellen på de to deje er, at linsedejen er mere fed end mørdejen.

    Svar
  6. Jette Winsløw skriver

    august 30, 2021 at 1:35 pm

    Napolionskager laves med butterdej eller smørdej som den også kaldes - aldrig med mørdej

    Svar
  7. Christina König skriver

    juni 02, 2019 at 5:32 pm

    Hej Holger,

    jeg har netop lavet din linsedej og skal nu til at lave linserne.
    Da jeg har lavet en dobbelt portion vil jeg gerne fryse resten ned.
    Hvordan gør du det? I en plastikbeholder?
    Jeg glæder mig til at høre fra dig.
    Mange kærlige hilsner hernede fra Hamburg
    Christina

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      juni 03, 2019 at 9:29 am

      Hej Christina

      Tak for de venlige ord 🙂
      Du kan sagtens fryse linsedej ned - jeg plejer blot at lægge dejen i en plastbeholder, men en frysepose er også fin.
      God fornøjelse - de bedste hilsner til dig i Hamborg
      Holger

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af sveskekringle.
    Sveskekringle (nem kringle med svesker, remonce og creme)
  • Præstegårdskage
    Præstegårdskage (traditionel skærekage med æbler)
  • Billede af blommemuffins
    Blommemuffins (lækre muffins med blommer)
  • Billede af bananchokoladekage.
    Bananchokoladekage med modne bananer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required