• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Majroe - fakta om rodfrugten med sprød og fin smag

Majroe - fakta om rodfrugten med sprød og fin smag

Billede med majroe.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  3. maj 2025 - Udgivet:  3. maj 2025

Majroe er en lidt overset rodfrugt i det danske køkken, hvilket er synd da den indeholder både C-vitamin, som blandt andet er med til at styrke dit immunforsvar, og masser af kalium.

Roerne og bladene fra majroen kan bruges i både salater og varme retter, såsom suppe eller bagt sammen med andre rodfrugter eller kål. Den kan dog nydes på mange andre forskellige måder.

Fin og mild smag

Smagen er en meget fin og mild smag, ofte smager den lidt af kål. Jo større en majroe er, jo kraftigere bliver smagen også.

I stedet for at gå efter de store majroer, opfordres du i stedet til at gå efter de mindre, da de store godt kan have en bitter smag. Gå efter majroer, der vejer 50-60 gram og har en diameter på en 3-4 cm.

Tilberedning

Bladene på majroen skal fjernes sammen med rodspidsen, det er nemlig selve roen, der smager bedst.

Roen kan spises med skræl på, dog skal skrællen vaskes og skrubbes først.

Både før og efter tilberedning kan roen skæres ud i tern eller i små fine skiver. Det er op til en selv.

Hvis ikke man er til den lidt milde og fine smag majroen har uden nogen speciel tilberedning, kan majroen også grilles, dampes, sauteres, friteres og bages, ligesom de mange andre rodfrugter. God til bagte rodfrugter.

Majroe smager bedst når der stadig er bid, så man skal være meget nænsom med tilberedningen.

Selvom roen er det, der smager bedst, så kan bladene også spises. Bladene minder nemlig lidt om spinat, og de kan dampes og steges.

Vitaminer og kostfibre

Majroen er fyldt med vand og indeholder derfor næsten ingen kalorier.

Samtidig indeholder den en stor mængde kostfibre, som holder gang i fordøjelsen, og hjælper en med at forblive mæt.

Derudover indeholder den en masse C-vitamin, samt kalium.

Man skal dog være opmærksom på, at nogle vitaminer godt kan forsvinde, når majroen bliver tilberedt, så hvis man gerne vil have alle vitaminer med, skal man blot skrubbe skrællen og skære den ud.

Selvom majroen ikke er den mest populære grøntsag, så indeholder den faktisk omkring den samme mængde vitaminer som kål og broccoli.

Sæson

Sæsonen for majroe ligger fra juni til november. Majroen kan dog sås, når der ikke er frost mere, derfor kan majroen nogle gange være klar i maj måned.

Der går cirka 45 dage før majroen er klar til at blive høstet.

Opbevaring

Holdbarheden ligger på omkring 1-2 uger i køleskabet, den kan dog få gange holde sig op til 3 uger. Læg eventuelt majroen ned i en plastikpose.

Majroen kan også opbevares i fryseren, så den kan nydes udenfor sæsonen. Hvis den skal opbevares i fryseren, skal majroen først blancheres i 2-4 minutter.

Majroens historie

I Danmark har majroerne været dyrket siden 1500-tallet, efter at de i 1560 blev bragt hertil.

Majroen stammer fra vilde kålarter, og var allerede kendt i antikkens Grækenland. Majroe har dog aldrig været særlig kendt i Danmark.

Majroen har ikke altid haft dens navn, i dag kalder folk den også “haveroe” og mange andre ord som “dværgturnips.”

Da den i 1500-tallet kom til Danmark fik den navnet “hvide roer” og “gule roer,” men med tiden har den gået under navnet “majroe.”

I supermarkeder er majroen endnu ikke en del af rodfrugt sortimentet, men den begynder alligevel at dukke op flere steder.

Over hele verden bliver majroen dyrket og spist, den er nemlig nem at dyrke og ikke afhængig af vejret, den tåler dog ikke frost.

Majroens findes i mange farvenuancer, den kan være lyserød, men også en grønlig farve. Sollyset er det der påvirker farven, det er forskelligt i forhold til hvor kraften solen er og hvor varmt der er.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her