• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad

Mad per person - så meget skal du bruge

Mad per portion
Hvor meget fisk skal jeg beregne per person til aftensmaden? Og pasta, salat og kød? Det kan du se her. Foto: Istockphoto.com

Opdateret:  9. januar 2024 - Udgivet:  2. maj 2023

Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Se, hvor meget mad pr person der skal være til aftensmaden i hverdagen. Her er en oversigt med alt fra salater til kødretter og pasta.
  2. Kartofler
  3. Grøntsager
  4. Pasta og ris
  5. Kylling og fisk
  6. Mad per person: Kød
  7. Sauce, dip og hummus

Se, hvor meget mad pr person der skal være til aftensmaden i hverdagen. Her er en oversigt med alt fra salater til kødretter og pasta.

Når vi skal beregne mad per person, bliver vi nødt til at tage hensyn til vedkommendes alder og aktivitetsniveau.

Alligevel er det rart med nogle tommelfingerregler, når vi tilbereder aftensmad, så vi ikke laver for lidt - eller alt for meget.

Det sidste er selvfølgelig det mest tålelige, da man altid kan finde en måde at bruge rester næste dag.

Her får du gennemsnits-mængden til hverdagsmiddagen. Hvis du skal lave gæstemad, kan du se denne artikel: Så meget skal du bregne til dine gæster.

Kartofler

Kartofler kan serveres på et utal af måder, kogte, stegte, mosede, bagte og kolde i salater. Her får du den gennemsnitlige mængde af kartofler per person:

  • Vægt før kogning pr. person: 150 gram.
  • I mos, som bouillonkartofler eller flødekartofler: 250-300 gram.
  • Stegte kartofler og hjemmelavede pommes frites: 250 gram.

Grøntsager

I følge de officielle kostråd bør vi spise 600 gram frugt og grøntsager dagligt. Dette gælder også de frugter og rå grøntsager, vi får i løbet af dagen.

Hvis du eller din familie slet ikke får grønt eller frugt om dagen, så skal du op på en stor mængde til aftensmad pr. person. Ellers kan du bruge denne målestok:

  • Dampede, kogte eller bagte grøntsager: 200 gram. Heraf anbefaler Fødevarestyrelsen, at du spiser mindst 100 gram af de grove, grønne grøntsager som spinat og broccoli samt mindst 100 gram af de røde og orange som gulerødder og tomater.
  • Frosne grøntsager: 100-150 gram.
  • Blandet salat: 100-125 gram. Mere, hvis du ikke serverer tilberedt grønt til middagen.

Læs også: Her er de 7 officielle kostråd.

Pasta og ris

Tommelfingerreglen siger 125 gram per person i gennemsnit, hvis pastaen er frisk og ca. 100 gram, hvis den er tør. Igen afhænger det af alder og dagens aktivitetsniveau.

Hvis du serverer pasta med en tung sauce, kan du skære ned til 100 gram frisk pasta og 75 gram tør. Det samme gælder for fuldkornspasta, som fylder mere i maven.

Af ris bør du måle ca. en deciliter ukogte ris af per person.

Kylling og fisk

Fisk er super sundt, så her kan du næsten ikke spise for meget. Royal Greenland og 'Mad til mennesker' har disse anbefalinger af mængde fisk pr person til et almindeligt aftensmåltid:

  • Laks uden ben: 150-200 gram.
  • Hel rødspætte, renset for ben m.m.: 200-250 gram.
  • Rødspættefilet: 125-200 gram.
  • Torsk uden ben: 250-350 gram.
  • Urenset fede fisk som sild og makrel: 200-300 gram.

Steger du en hel kylling, der vejer mellem 1200-1400 gram, er der nok til fire personer.

Køber du bryst eller andre udskæringer, skal du beregne ca. 200 gram pr. person.

Mad per person: Kød

De officielle kostråd anbefaler, at vi højst spiser 350 gram kød om ugen, det svarer til ca. to-tre aftensmåltider ugentligt, hvis ikke du spreder det ud i løbet af ugen for eksempel i simreretter.

Her får du tommelfingerregler for mængde af kød pr. person til et almindeligt aftensmåltid.

  • Hakket kød: 100-150 gram.
  • Kød med ben som skaftkotelet eller steg: 200-250 gram.
  • Kød i gryderetter: 75 gram.
  • Færdigrørt fars, medisterpølser, pølser: 150-200 gram.

Sauce, dip og hummus

Hvis du serverer sovs, kold sauce som creme fraiche-dressing eller hummus til aftensmaden, skal du cirka beregne en deciliter sauce per person.

Hummus og andre blendede dips som guacamole skal der mindst være en halv deciliter af.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her