• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Mad per person - så meget skal du bruge

Mad per person - så meget skal du bruge

Mad per portion
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 9. januar 2024 - Udgivet: 2. maj 2023

Se, hvor meget mad pr person der skal være til aftensmaden i hverdagen. Her er en oversigt med alt fra salater til kødretter og pasta.

Når vi skal beregne mad per person, bliver vi nødt til at tage hensyn til vedkommendes alder og aktivitetsniveau.

Alligevel er det rart med nogle tommelfingerregler, når vi tilbereder aftensmad, så vi ikke laver for lidt - eller alt for meget.

Det sidste er selvfølgelig det mest tålelige, da man altid kan finde en måde at bruge rester næste dag.

Her får du gennemsnits-mængden til hverdagsmiddagen. Hvis du skal lave gæstemad, kan du se denne artikel: Så meget skal du bregne til dine gæster.

Kartofler

Kartofler kan serveres på et utal af måder, kogte, stegte, mosede, bagte og kolde i salater. Her får du den gennemsnitlige mængde af kartofler per person:

  • Vægt før kogning pr. person: 150 gram.
  • I mos, som bouillonkartofler eller flødekartofler: 250-300 gram.
  • Stegte kartofler og hjemmelavede pommes frites: 250 gram.

Grøntsager

I følge de officielle kostråd bør vi spise 600 gram frugt og grøntsager dagligt. Dette gælder også de frugter og rå grøntsager, vi får i løbet af dagen.

Hvis du eller din familie slet ikke får grønt eller frugt om dagen, så skal du op på en stor mængde til aftensmad pr. person. Ellers kan du bruge denne målestok:

  • Dampede, kogte eller bagte grøntsager: 200 gram. Heraf anbefaler Fødevarestyrelsen, at du spiser mindst 100 gram af de grove, grønne grøntsager som spinat og broccoli samt mindst 100 gram af de røde og orange som gulerødder og tomater.
  • Frosne grøntsager: 100-150 gram.
  • Blandet salat: 100-125 gram. Mere, hvis du ikke serverer tilberedt grønt til middagen.

Læs også: Her er de 7 officielle kostråd.

Pasta og ris

Tommelfingerreglen siger 125 gram per person i gennemsnit, hvis pastaen er frisk og ca. 100 gram, hvis den er tør. Igen afhænger det af alder og dagens aktivitetsniveau.

Hvis du serverer pasta med en tung sauce, kan du skære ned til 100 gram frisk pasta og 75 gram tør. Det samme gælder for fuldkornspasta, som fylder mere i maven.

Af ris bør du måle ca. en deciliter ukogte ris af per person.

Kylling og fisk

Fisk er super sundt, så her kan du næsten ikke spise for meget. Royal Greenland og 'Mad til mennesker' har disse anbefalinger af mængde fisk pr person til et almindeligt aftensmåltid:

  • Laks uden ben: 150-200 gram.
  • Hel rødspætte, renset for ben m.m.: 200-250 gram.
  • Rødspættefilet: 125-200 gram.
  • Torsk uden ben: 250-350 gram.
  • Urenset fede fisk som sild og makrel: 200-300 gram.

Steger du en hel kylling, der vejer mellem 1200-1400 gram, er der nok til fire personer.

Køber du bryst eller andre udskæringer, skal du beregne ca. 200 gram pr. person.

Mad per person: Kød

De officielle kostråd anbefaler, at vi højst spiser 350 gram kød om ugen, det svarer til ca. to-tre aftensmåltider ugentligt, hvis ikke du spreder det ud i løbet af ugen for eksempel i simreretter.

Her får du tommelfingerregler for mængde af kød pr. person til et almindeligt aftensmåltid.

  • Hakket kød: 100-150 gram.
  • Kød med ben som skaftkotelet eller steg: 200-250 gram.
  • Kød i gryderetter: 75 gram.
  • Færdigrørt fars, medisterpølser, pølser: 150-200 gram.

Sauce, dip og hummus

Hvis du serverer sovs, kold sauce som creme fraiche-dressing eller hummus til aftensmaden, skal du cirka beregne en deciliter sauce per person.

Hummus og andre blendede dips som guacamole skal der mindst være en halv deciliter af.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Billede af Vining bøfgryde.

Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté

Billede af kylling i grøn aspargessauce.

Kylling i grøn aspargessauce med ærter

Uge26-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 26: Her er de bedste vine til laveste pris

Vandbakkelse med hyldeblomstskum

Vandbakkelse med hyldeblomstskum - skøn sommerkage

Billede af Hugo Spritz

Hugo Spritz - skøn sommerdrink med hyldeblomst og prosecco

Forsiden lige nu

Billede af Vining bøfgryde.
Viking bøfgryde - gryderet med oksesauté→ Se opskriften
spinatkarbonader med stuvede grøntsager og nye kartofler
Spinatkarbonader med stuvede grøntsager→ Se opskriften
jordbær flødeis
Jordbær flødeis - opskrift på gammeldags og cremet is→ Se opskriften
billederesultat for røget laks med kvark
Røget laks med kvark og æble på rugbrødschips→ Se opskriften
Billede med bagepulver.
Fakta om bagepulver og hvad det kan bruges til→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
Hindbærsnitter er klassiske kager, der laves med to lag mørdej og hindbærmarmelade i midten. Pyntes med glasur, og så har du den lækreste hindbærsnitte. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Hindbærsnitter - opskrift på de bedste genfersnitter→ Se opskriften
hel grillet blomkål
Hel grillet blomkål med olie og citron→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her