• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Aftensmad

Lammekølle i fad med kartofler og lammesky

billede med lammekølle
Lammekølle er en populær spise, som selvfølgelig nydes i påsken. Men året rundt er lammestegen en god gæstemad, der samtidig er nem at lave. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  1. november 2023 - Udgivet:  7. april 2023

Del gerne:
105
SHARES
FacebookMessenger105PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Her er min opskrift på lammekølle i ovn. Lammekøllen steges i et fad sammen med kartofler, gulerødder, rødløg og en dejlig lammesky. Med tid og temperatur.
  2. Opskrift på lammekølle i ovn
  3. Lammekølle i fad med kartofler og lammesky
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Kernetemperatur i lam og servering
4.8 fra 18 stemmer
Gå til opskrift

Her er min opskrift på lammekølle i ovn. Lammekøllen steges i et fad sammen med kartofler, gulerødder, rødløg og en dejlig lammesky. Med tid og temperatur.

Lammekølle er for de fleste identisk med fantastisk påskemad, og det er lammekøllen da også fremragende til.

Men lammestegen kan bestemt også spises på andre tider af året, og her er en nem måde at tilberede køllen på, hvor den steges i ovnen i et fad sammen med kartofler, gulerødder og rødløg.

Husk også masser af rosmarin og timian, der giver lammekødet en fremragende smag.

Se også: Lammeculotte - stegetid i pande eller ovn

Du kan i øvrigt med fordel øse noget af lammeskyen op over lammekøllen, mens den steges mør og saftig i ovnen.

Opskriften er beregnet til ca. 6 personer som en hovedret.

HUSK: Mængden af blandt andet balsamico, honning og grøntsager kan varieres som du synes. Persillerødder er også gode i fadet.

Opskrift på lammekølle i ovn

billede med lammekølle

Lammekølle i fad med kartofler og lammesky

Her er min opskrift på lammekølle i ovn. Lammekøllen steges i et fad sammen med kartofler, gulerødder, rødløg og en dejlig lammesky. Med tid og temperatur.
Bedømmelse
4.8 fra 18 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 20 minutter minutter
Tilberedning: 2 timer timer 40 minutter minutter
Samlet tid: 3 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 1 lammekølle på ca. 2 kilo
  • 5 spsk olivenolie
  • 4 fed hvidløg
  • 1 potte rosmarin
  • 1 potte timian
  • 1 økologisk citron
  • 2 tsk balsamico
  • 2 tsk honning
  • 500 g små kartofler
  • 300 g små gulerødder
  • 4 rødløg
  • 2 dl rødvin
  • Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  • Forvarm ovnen til 250 grader varmluft.
  • Start med at afpudse lammekøllen. Unødvendig fedt skæres fra, og derefter ridses lammekøllen på oversiden i ruder/skrå tern.
  • Pres hvidløgsfed og kom det i en lille skål sammen med olivenolie og et par spiseskefulde grofthakkede blade fra rosmarinen. Røres sammen.
  • Smør lammekøllen grundigt ind i marinaden, og krydr med salt og friskkværnet peber.
  • Læg lammestegen i et stort, ildfast fad.
  • Små kartofler og gulerødder skylles og lægges rundt om lammekøllen. Rødløg pilles og deles i kvarte, og fordeles ligeledes i fadet.
  • Hæld nu lidt mere olivenolie over grøntsager og lammekølle, og krydr med salt og peber. Dryp også et par spiseskefulde balsamico og honning over det hele.
  • Skær fem skiver af citronen, og tryk let fast på din lammekølle. Pres saften af resten af citronen over steg og grøntsager.
  • Fordel også timianblade og rosmarinblade over fadet, hæld rødvin ved, og nu er retten klar til ovnen.
  • Lammekølle med kartofler i fad skal nu først have 10 minutter ved 250 grader varmluft, hvorefter temperaturen skrues ned på 150 grader, og lammekøllen steges færdig i yderligere to timer og 30 minutter. Mål kernetemperaturen med et stegetermometer, og steg videre hvis den ønskede temperatur ikke er opnået.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Kernetemperatur i lam og servering

Den præcise stegetid afhænger selvfølgelig især af størrelsen på lammekøllen og på varmen i din ovn.

Derfor vil jeg anbefale, at du anvender et stegetermometer. Her skal kernetemperaturen i lammekøllen være:

60 grader = rosa-stegt lammekød,

65 grader = gennemstegt lam.

Den færdigstegte lammekølle skæres i tynde skiver, og serveres sammen med de møre grøntsager og lammeskyen fra fadet.

Lammeskyen kan i øvrigt sagtens koges en smule ind, og jævnes med lidt koldt smør.

Se også mine opskrifter på:

  • Lækre lammegyros med hvidløg
  • Lækre og grillede lammekoteletter
  • Lammekrone med rosmarin og hvidløg
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Alice Aagaard

    april 21, 2025 at 9:03 am

    Kære Holger. Rigtig dejlig opskrift på lammekølle, som jeg lavede i går. Jeg blev i tvivl om, hvorvidt den skulle steges videre ved 150 varmluft eller 150 traditionel varme. Jeg valgte varmluft, men det var ikke rigtigt.
    Mvh Alice

    Svar
  2. Henrik Graversen

    november 11, 2024 at 11:44 am

    Wauu, den her opskrift giver virkelig potentiale til noget af det bedste jeg har lavet til en gæsteaften.
    Da vi ofte køber frossent lam, er det vigtigt at optø køllen langsomt. Jeg bruger 3 døgn i køleskabet.
    Jeg klargøre hele opskriften en dag før den skal tilberedes og sætter den i køleskabet ... så bliver den velmarineret.
    Jeg har udvidet den en smule med lidt selleri og valgt at ligge alle grøntsager i bunden af fadet og lagt køllen oven på, så bliver grøntsagerne aldrig branket ... der kom også lidt fløde i 🙂
    Når retten er færdig og der måske stadig er lidt væske i bunden, hælder jeg det i en gryde og jævner det, og hælder det tilbage i fadet. Skære lammet og ligger det oven på grøntsagerne ved servering. PERFEKT mørt og en smuk anretning.

    Mvh Henrik

    Svar
  3. Lone Andersen

    april 02, 2024 at 6:53 pm

    Har prøvet opskriften på lammekølle i ovn.
    Da der manglede en halv time af de 2 timer og 30 min. var alle grøntsager og delvis stegen komplet sort.
    Jeg havde skruet ned på 150 grader efter 10 min.
    Kødet var O.K., men grøntsagerne var ødelagte.
    Forøvrigt synes jeg der var for lidt grøntsager til 6.
    Det eneste jeg gjorde anderledes var, at jeg brugte en bradepande og kom lidt mere rødvin ved.
    Tror du ikke, det skulle have været knapt 1 time og 30min?
    Kødtermometret stak også helt af. Men kødet var som sagt O.K. men trevlede lidt.
    Det var godt, jeg ikke havde inviteret gæster. Vi var heldigvis kun to.
    Venlig hilsen
    Lone Andersen

    Svar
  4. Hanne

    marts 05, 2021 at 5:53 pm

    Du skriver først (punkt 1) 250 grader almindelig varme, hvorefter du bruner ved 250 grader varmluft?
    Så skruer du ned til 150 grader - er det varmluft eller almindelig varme?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 08, 2021 at 8:00 am

      Hej Hanne
      Det er stadig ved varmluft, jeg præciserer den lige 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Lars

        marts 30, 2021 at 9:57 am

        Hej Holger - præciseringen er vist ikke gået ordenligt igennem - men antager at punkt 1 stadig er forkert og prøver med varmluft
        Lars

      • Holger Rørby Madsen

        marts 30, 2021 at 10:39 am

        Hej Lars
        Tak for det, og forklaringen er muligvis, at undertegnede kom fra det igen 🙂
        Men nu er den præciseret - og det er varmluft.
        Med de bedste hilsner og ønsket om en god påske
        Holger

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required