• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Kager

Gammeldags kiksekage med eller uden palmin

billede med kiksekage
Kiksekage er en kage, der ikke skal bages. I stedet lægges vaniljekiks i lag med chokoladecreme imellem, hvorefter den stilles i køleskabet og stivner. Kiksekagen kan laves med eller uden palmin, og blandt andet også med kondenseret mælk. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  7. juni 2020 - Udgivet:  7. juni 2020

Del gerne:
1.3k
SHARES
FacebookMessenger1.3kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Kiksekage
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Tips
  7. Med palmin
  8. Med kondenseret mælk
  9. Uden æg
  10. Salmonella i rå æg
  11. Symptomer på salmonella
4.8 fra 118 stemmer
Gå til opskrift

Kiksekage var tidligere en særdeles populær kage, men de senere år er den gledet lidt mere i baggrunden. Og det er en skam, for kagen smager altså godt når den laves rigtigt.

Der er flere måder at lave en kiksekage på, og her får du tre gode bud, hvor du kan lave den uden eller med palmin, og så er der også en opskrift, hvor den laves med kondenseret mælk.

Kiksekagen er jo smart, for den skal slet ikke bages. I stedet lægges vaniljekiks i lag med lidt chokoladecreme imellem, hvorefter den stilles køl og stivner.

Den skal helst stå mindst fem timer i køleskabet før den skæres ud - og gerne til dagen efter. Opskriften er til mindst fire personer.

Se også disse opskrifter:

  • Chokoladekage
  • Flødebollekage
  • Rytterkage
  • Tuc kage med Tuc saltkiks

Opskrift

billede med kiksekage

Kiksekage

Nem og lækker opskrift på kiksekage. En dansk klassiker med kiks og chokolade, som kan laves med eller uden palmin eller med kondenseret mælk.
Bedømmelse
4.8 fra 118 stemmer
RetKager
Arbejdstid: 20 minutter minutter
Tilberedning: 5 timer timer
Samlet tid: 5 timer timer 20 minutter minutter
Antal 6 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 100 g smør
  • 200 g mørk chokolade
  • 100 g flormelis
  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • 18 vaniljekiks - firkantede

Fremgangsmåde

  • Smør smeltes ved lav varme i en tykbundet kasserolle.
  • Chokolade hakkes groft og kommes i det smeltede smør, hvor chokoladen røres ud i smørret.
    billede med chokolade til kiksekage
  • Rør derefter flormelis og pasteuriserede æggeblommer i chokoladecremen, tag gryden af varmen, og nu du skal fortsætte med at røre indtil cremen bliver blank.
    billede med chokoladecreme til kiksekage
  • Beklæd en form med husholdningsfilm - se her hvordan du undgår at husholdningsfilm driller dig. Brug gerne en form, der passer med bredden på kiksene, og med cirka tre kiks i længden. Altså så du har tre kiks den ene vej, og seks lag i højden.
    form med husholdningsfilm til kiksekage
  • Start med at komme et lille lag chokoladecreme i bunden af formen, og derefter et lag vaniljekiks. Så kommes endnu et lille lag chokoladecreme på, et lag kiks, og sådan fortsætter du indtil du har lagt seks lag kiks. Slut af med et lag chokoladecreme på toppen.
    billede med samling af kiksekage
  • Overdæk med et låg eller husholdningsfilm, og stil din kiksekage på køl i mindst fem timer, og den bliver kun bedre af at stå til dagen efter.
    billede med færdiglavet kiksekage i form

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
510
% Daglig værdi*
Fedt
 
32
g
49
%
Mættet fedt
 
18
g
113
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
3
g
Enkelumættet fedt
 
9
g
Kolesterol
 
102
mg
34
%
Natrium
 
246
mg
11
%
Kalium
 
292
mg
8
%
Kulhydrater
 
52
g
17
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
31
g
34
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
517
IU
10
%
Calcium
 
55
mg
6
%
Jern
 
5
mg
28
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Min personlige holdning til kiksekage er, at jeg ikke synes man skal have alt for meget chokoladecreme i kagen, og at der skal være masser af kiks. Eller kan man hurtigt få for meget.

Og det er denne opskrift indrettet efter, hvor der kun er et tyndt lag chokoladecreme mellem hvert lag kiks.

Med palmin

Du kan også lave kiksekagen med palmin, der kort fortalt er kokosfedt. Det kan næsten høre på navnet.

Tidligere blev kiksekagen stort set altid lavet med palmin, og det kan du også gøre.

Du skal blot skifte mængden af smør ud med palmin, og det vil sige, at du skal bruge 100 gram til denne opskrift.

Start med at varme palminen op, hvorefter den køles en smule ned. Rør derefter de øvrige ingredienser i, og følg opskriften på kiksekage længere oppe.

Med kondenseret mælk

Kiksekage kan også laves med kondenseret mælk, og her er opskriften på den.

200 gram mørk chokolade smeltes ved svag varme, hvorefter du rører cirka 200 gram kondenseret mælk og 25 gram smør ind i blandingen.

Derefter er det blot at lægge kiksekagen sammen som beskrevet tidligere.

Uden æg

Man kan også lave kiksekage uden æg, og det bliver også rigtig godt.

Du udelader blot æggeblommerne i opskriften her, og tilsætter i stedet fire spiseskefulde piskefløde. Og følger ellers opskriften.

Vær lige opmærksom på, at du så også anvender vaniljekiks uden æg. Dem er der heldigvis en del af på markedet, men kig lige efter på pakken.

Salmonella i rå æg

Tilbage i nytåret ved indgangen til år 2000 døde to mennesker efter at have spist kiksekage med rå æg.

En 44-årig mand og 18-årige søn fra Ejstrupholm uden for Horsens havde indtaget kiksekage i juledagene, og det vurderede fødevaremyndigheder var årsagen til de tragiske dødsfald.

Forklaringen var salmonella i de rå æg, der var anvendt til at fremstille kiksekagen, og de to mænd døde af salmonella typen Enteritidis, der netop fremkommer i rå æg og fjerkræ.

Skal man så være nervøs for at anvende rå i kiksekagen i dag? Eller i det hele taget for salmonella i æg?

Ikke umiddelbart hvis man spørger Fødevarestyrelsen, og det kan du læse mere om her. Især svækkede og ældre personer skal dog være opmærksomme.

Symptomer på salmonella

Symptomerne på salmonella er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.

Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger, men i sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.

Man bliver gerne syg et halvt til to døgn efter at have spist fødevaren med salmonella.

Du kan læse mere om symptomer på salmonella på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Silvana carillo

    november 25, 2024 at 8:22 pm

    Jeg har lavet kiksekagen uden palmin men med chokolade og så tilsatte jeg reven skal fra 3 appelsiner og den smagte fantastisk, tak for opskriften😋

    Svar
  2. Tina

    december 29, 2022 at 12:39 pm

    Kan den fryses?

    Svar
  3. Johnny Paulick

    december 15, 2022 at 10:19 am

    Jeg har lavet rigtig mange kiksekager gennem livet både med smør og palmin. Jeg holder mest af palmin.. Men jeg har aldrig prøvet kondenceret mælk.. ! Men jeg plejer at dyppe kiks i appelsinsaft inden de lægges i lag med chokolademassen. Det giver både en god smag, men gør også at kiksene ikke er så hårde når der skal skæres skiver af dem.. River lidt appelsinskal i massen... ½ appelsin.

    Svar
  4. Birte

    november 15, 2022 at 4:09 pm

    Har lige frembragt kiksekagen med tuc kiks og kondenseret mælk, spændt på resultatet. Der var en udfordring med at få chokolade blandingen lind nok/flydende.

    Svar
  5. Merete

    september 07, 2022 at 2:53 am

    Det er nemmere, at bygge kiksekagen op i fri hånd på et stykke bagepapir med fire kiks på række, så er der ikke nogen kiks, der skal knækkes i mindre stykker. Bagepapiret pakkes om kagen sammen med staniol og en elastik, og sættes til afkøling i køleskabet.

    Svar
  6. Camilla Jakobsen

    august 30, 2022 at 3:24 pm

    Hej
    Varianten med kondenseret mælk; bliver den ikke meget sød eller?

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required