• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Råvareguide › Kartoffelmel - fakta og hvornår skal vi bruge det?

Kartoffelmel - fakta og hvornår skal vi bruge det?

Billede med kartoffelmel.
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 4. maj 2025 - Udgivet: 4. maj 2025

Kartoffelmel har intet med mel at gøre. Det ligner, men det er i virkeligheden lavet af kartofler, hvor man har udvundet stivelsen fra dem.

Det er ikke en nutidig ide at bruge kartoffelstivelse. I Andesbjergene brugte indianerne en metode med at frysetørre deres kartofler.

Kartoflerne kom først til Danmark i begyndelsen af 1700-tallet, og i slutningen af 1800-tallet begyndte små fabrikker at fremstille kartoffelmel.

I dag er det en kæmpe industri herhjemme, da "melet" ikke kun bruges i vores husholdninger men til alt fra slik, piller, papir og fødevarer.

Anvendelse

Først og fremmest er det smart at bruge kartoffelmel som stivelse i retter til folk, der ikke tåler gluten. Det er 100 procent glutenfrit i modsætning til for eksempel hvedemel.

Men der er en række retter, som har fordel af kartoffelmelet, da stivelsen binder vand. Desuden er der stort set ingen fedt eller proteiner i - og så er der ingen smag eller farve i denne stivelse.

Bager du lagkagebunde, er det en god ide at udskifte en tredjedel af melet med kartoffelmel, da de får en mere fast konsistens. Du kan også bruge det i kagecreme.

Det samme gælder med fiskefars og frikadellefars samt rødgrød og andre grødtyper, der er baseret på frugt som eks. stikkelsbærgrød.

Pletfjerner

Spilder vi rødvin eller andre former for farvet væske på gulvet, er kartoffelmelet vores ven. Da det har en enorm sugeevne, kan det suge væsken op fra gulvtæppet eller trægulvet.

Derefter støvsuger man det nu farvet kartoffelmel op, og pletten er nærmest forsvundet.

Se også: Majsstivelse - fakta og sådan bruger den

Opskrift

Da kartoffelmel er et billigt produkt, er det de færreste, som gider at kaste sig over et projekt, hvor man laver det selv.

Men det er faktisk muligt at fremstille stivelsen i sit eget køkken. Her er Karup Kartoffelmelfabriks anvisning på at lave den selv:

1.  Skræl kartofler og riv dem på et rivejern.

2. Put dem i en skål med vand og rør godt rundt, så du rører stivelsen ud af dem.

3. Lad stivelsen falde ned til bunden af skålen og si de revne kartofler fra.

4. Vask stivelsen flere gange og hæld den til sidst ud på et rent viskestykke, så den kan tørre. Voila: Nu har du dit eget kartoffelmel.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 37

Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Forsiden lige nu

Madplan uge 37
Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad→ Se opskriften
billede med cassoulet
Cassoulet (nem opskrift på klassisk fransk gryderet)→ Se opskriften
Æblegalette
Æblegalette - nem opskrift på rustik fransk tærte→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her