Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Karse - fakta om den nemme og sunde krydderurt

Karse - fakta om den nemme og sunde krydderurt

Billede med karse.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS
Opdateret: 8. juli 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Karse er noget af det nemmeste at dyrke året rundt. Vi bruger den som det grønne drys, men udover at den pynter og smager godt, er karsen også fuld af C-vitaminer.

Karse er en evergreen. Vi sår og dyrker den på vådt vat, bruger den som drys på kartoffelmadder, fiskeretter og meget andet. Den er billig og nem at dyrke. Smagen er lettere pebret og dejlig.

I det hele taget er der ikke mange argumenter for ikke at bruge karse. At den også har et højt indhold af C-vitaminer, gør den endnu mere attraktiv.

Men hvad er karse for en urt? Hvorfor kan den spire på en tot vådt vat helt uden jord? Det ser vi på her.

Oversigt over indhold
  • Karse er noget af det nemmeste at dyrke året rundt. Vi bruger den som det grønne drys, men udover at den pynter og smager godt, er karsen også fuld af C-vitaminer.
  • Knæhøj karse
  • Hvorfor kan karse gro i vat?
  • Næringsindhold
  • Holdbarhed
  • Kommentarer

Knæhøj karse

Os, der var børn i 80'erne, husker udtrykket knæhøj karse. Umiddelbart en underlig talemåde, da den karse vi dyrker i vindueskarmen, ikke bliver mere end et par centimeter høj.

Men karsen kan faktisk blive "knæhøj", op til en halv meter, når den dyrkes udenfor. Her vil man ofte først begynde at bruge af bladene, når urten er mindst 15 centimeter.

Karsens botaniske navn er Lepidium. Den er en del af korsblomstslægten, som har 170 arter i verden. I Danmark har vi 10 forskellige slags - blandt andet den vildtvoksende strandkarse, som har en smag a la wasabi.

Hvorfor kan karse gro i vat?

Det er ren magi: Vi tager en tot vat eller et stykke køkkenrulle og ligger det i blød i en skål. Her drysser vi karsefrø henover, og efter få dage begynder frøene at spire.

Fem-syv dage senere kan vi klippe af vores egen hjemmedyrkede karse. Hvordan kan det dog gå til?

De fleste planter og urter får næring gennem jorden, men et karsefrø bærer sin egen lille madpakke, da det får næring fra frøets kim. Det eneste, frøet har brug for, er derfor vand. Hvis frøet bliver tørt, vil karsen ikke gro.

Næringsindhold

Karse har et højt indhold af C-, A- og E-vitaminer, desuden indeholder den mineraler som kalium, calcium og jern. Og så er der næsten ingen kalorier i urten.

Det er altså ikke kun et grønt drys, vi kommer over vores æggemad eller kartoffelmad, men et sundt drys. Her er energifordelingen for 100 gram:

Energi: 111 kJ/27 kalorier
Protein: 2,8 gram.
Kulhydrat: 1,9 gram
Fedt: 0,5 gram

Holdbarhed

Karse skal spises, så længe det er friskt. Lige så nemt det er at dyrke urten, lige så svært er det at opbevare den udenfor vandskålen eller den fugtige jord.

Du kan bruge den spirende karse i fire-fem dage, men hverken fryse eller tørre den. I begge tilfælde vil den miste smag.

Af samme grund kan man heller ikke bruge karse i varme retter - den smager simpelthen ikke af noget, når den får varme.

Brug blandt andet karsen på smørrebrød. Og til blomkål med brunet smør.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.