Kantarel har en særlig smag, som gør den velegnet til sauce og gryderetter. Her kan du læse om de delikate kantareller og få opskrifter med de lækre svampe.
Oversigt over indhold
- Kantarel har en særlig smag, som gør den velegnet til sauce og gryderetter. Her kan du læse om de delikate kantareller og få opskrifter med de lækre svampe.
- Sæson
- Her findes de
- Rensning
- Næringsindhold
- Opskrifter med kantareller
- Kantarelsauce opskrift - kåret som Danmarks bedste sovs
- Pasta med kantareller, bacon og fløde
- Svampestuvning på ristet brød
- Svampeflødesauce
- FAQ
- Kommentarer
Kantarel er en af fineste spiselige svampe, vi har i Danmark. Rå smager de ikke godt, men i gryderetter og sauce giver de et ordentligt spark til smagen.
Og så har kantereller en dejlig fast konsistens - med andre ord: Den er ikke svampet.
Vi kan både købe friske og købe tørrede kantareller, som skal opblødes i vand, før de bruges.
Sæson
Men da kantarellerne vokser herhjemme, kan man også gå på svampejagt i de danske skove, hvor man finder dem fra juni og helt frem til november.
I august er der dog bedst mulighed for at finde dem.
Her findes de
De kantareller, vi bruger i madlavningen, hedder almindelig kantarel (botanisk navn: Cantharellus cibarius).
De bliver dannet ved træernes rødder, ege-, bøge-, fyrre- og birketræer, hvor de indgår en praktisk symbiose med rødderne. Kantarellerne får nemlig vigtige næringsstoffer fra træerne, og de sørger så for, at træet får vand.
I modsætning til mange andre svampe, som er synlige, skal man kigge en ekstra gang for at finde kantareller, da de vokser ved trærødderne og sagtens kan gemme sig under blade og grene i skovbunden.
Her vil du typisk kunne finde dem: Nordsjælland, Nordvestsjælland, Bornholm, Nordjylland og Vestjylland.
Rensning
Da de orangegule kantareller er svampe, som suger vand til sig, er det bedst blot at børste dem rene.
Er de for snavsede til, at du kan få jorden af, må de en hurtig tur under vandhanen - jo kortere tid, desto bedre.
Læs også: Champignon - fakta og opskrifter med den populære svamp
Næringsindhold
Svampe indeholder meget få kalorier og fælles for dem er, at de har et pænt indhold af kostfibre og en særlig umami smag.
Kantareller indeholder også D-vitaminer, men som udgangspunkt skal man spise dem, fordi de smager fortrinligt og ikke på grund af deres sundhedsværdi.
Her er energiindholdet i 100 gram rå kantareller:
Energi: 40 kalorier.
Proteiner: 2 gram.
Kulhydrater: 2,6 gram.
Fedt: 1,3 gram.
Opskrifter med kantareller
En sauce med kantareller er en himmerigsmundfuld, hvis den laves rigtigt.
Her er en super opskrift på kantarelsauce lavet af Madens Verdens Holger, der vandt Danmarksmesterskabet i sauce i 2006 med den.
Kantarelsauce opskrift - kåret som Danmarks bedste sovs
Pasta med kantareller, bacon og fløde
Svampestuvning på ristet brød
Svampeflødesauce
FAQ
Kantareller (Cantharellus cibarius) er en vild spiselig svamp, kendt for sin gule til orange farve, faste kød og let peberagtige og frugtige smag. Den er blandt de mest populære vilde svampe i Danmark og Norden.
I Danmark er sæsonen juni/juli til oktober og november, men det afhænger af vejret. De vokser især efter regnfulde somre med lune nætter.
Kendetegn på kantareller er:
Tragtformet hat (gul til gyldenorange)
Riller (ikke lameller) ned ad stilken
Fast kød
Har en frugtig, abrikosagtig duft
OBS - forveksling: Pas på falske kantareller (mørkere, med tynde lameller og blødere konsistens).
Ja, men det skal gøres forsigtigt. Børst jord og snavs væk med en svampebørste eller pensel. Undgå at skylle - svampene suger vand. Hvis nødvendigt: skyl hurtigt og tør i et viskestykke.
Friske kantareller: i papirpose i køleskab - holdbar 2-4 dage. Stegte kantareller kan fryses. Man kan også tørre dem og opbevare tørt og mørkt. Syltning er også muligt (med eddike og krydderier).
Ja, det kan du godt, men kun efter tilberedning. Steg dem først, afkøl og frys i små portioner. Holdbarhed på frost: ca. 6 måneder.
Skal du ud og lede efter kantareller, så er her et par gode tips: Kig under birk, eg, bøg og gran. I moser, skovbryn og fugtige områder.
De gror ofte i samme område år efter år. Kig især i mos og skovbund med lysgennemtrængning.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
claus
💀Alt, alt for mange STAVEFEJL !!!