Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Opsamlinger › Kaffe - fakta, opbevaring, indhold og opskrifter

Kaffe - fakta, opbevaring, indhold og opskrifter

Billede med kaffe.
Del gerne:
8
SHARES
FacebookMessenger8PinterestEmailSMS
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Kaffe har sin helt egen smag, duft og virkning. Det er en drik, som mange af os begynder morgenen med, og som vi fortsætter med at drikke dagen igennem. Ja, det er ligefrem utænkeligt for os at undvære morgenkaffen.

Lige så integreret kaffen er i den danske madkultur nu, lige så fremmedartet og eksklusiv var den, da kom til Danmark i midten af 1600-tallet.

Her var det kun de fineste fine, der drak kaffe fra de franske kolonier, og da kaffen ganske langsomt bredte sig til resten af befolkningen, blev kong Christian den 7. bekymret.

Ifølge Danmarkshistorien.dk forbød han simpelthen bondestanden at drikke kaffe og vin, da luksusvarer skulle være forbeholdt de velhavende klasser: 'Al Caffe-Drikken blandt Almuen paa Landet skal være forbuden'.

Heldigvis blev forbuddet ophævet igen, og siden er kaffen bare blevet mere og mere populær.

Høst

Kaffetræer gror i lande i Ækvator-bæltet. de er temmelig sarte, og kan ikke tåle frost og for meget regn. Kaffebønner er i virkeligheden små bær, der bliver røde, når de er modne.

Disse bær plukkes stadig som for hundrede af år siden: ved håndkraft. Herefter kan kaffen behandles enten ved, at bærrene kommer i et tærskeværk, så frugtkødet rundt om bønnerne forsvinder. Bagefter skal bønnerne gæres i tanke i op til 16 timer.

Den billige model er at sprede bærrene ud på jorden og lade dem tørre i flere uger. Her vender man jævnligt bærrene med en rive, til sidst skal de gennem et tærskeværk for at fjerne det indtørrede frugtkød og skallerne.

Uanset metode er bærrene nu blevet til bønner og kan skibes til for eksempel Danmark, hvor producenterne blander og rister kaffebønnerne.

Forskel på bønnerne

Der er over 50 forskellige sorter af kaffe, men tre af dem er mest anvendte: Arabica, Robusta og Liberica. Arabicas kaffebønner er de mest anvendte.

Egentlig stammer træet fra Etiopien, men de dyrkes heftigt i Sydamerika og disse kaffebønner siges at have den bedste og mest afbalanceret smag.

Robusta er meget skarpere i smagen og indeholder dobbelt så meget koffein som Arabica.

Liberica bruges ikke af danske kaffeproducenter, da den er meget bitter.

Hvad er koffein

Koffein er et naturligt stof, der virker opkvikkende. Det stimulerer nemlig centralnervesystemet og vores produktion af adrenalin.

Samtidig får det kroppen til at udskille glædeshormonet dopamin. Det samme hormon, der aktiveres, når vi ammer.

Lige så godt koffein kan føles, lige så dårligt er det, hvis vi får for meget af det. Bedst er det, hvis vi kan holde os til tre krus kaffe dagligt.

Kaffe er sundt

Filterkaffe er den sundeste form for kaffe, du kan drikke. Hjerteforeningen ernæringsfaglige konsulent, Natasha Selberg, fortæller til Madens Verden:

- Der er forskellige stoffer i kaffe som kalium, magnesium, opløselige fibre og polyfenoler, der har en gunstig effekt på blodtrykket og en mulig hjertebeskyttende effekt og nedsat risiko for blodpropper og blødninger i hjernen.

Brygningsmetoden er vigtig, for filtre opfanger de skadelige bioaktive stoffer, der kan øge vores kolesteroltal. Det gør hverken stempelkanden eller kapselmaskinen.

Det drikker danskerne

Danskerne er nogle af de mest kaffedrikkende i hele verden. Sjællændere drikker Gevalia og Nescafé, fynboerne Merrild, Peter Larsen og Café Noir, jyderne er ret glade for BKI og Café Noir.

Det er selvfølgelig meget generaliserende, men i 2017 lavede Dansk Kaffeinformation, som er et samarbejde mellem de danske kaffeproducenter, en opgørelse over, hvilke brands der sælger bedst i forskellige landsdele.

Her kunne de også fortælle, at 52 procent af danskerne foretrækker kaffe fra kaffemaskinen og 15 procent holdt mest af stempelkaffen.

Opbevaring og holdbarhed

Kaffens største fjende er ilt og lys. Derfor skal både malede og umalede bønner opbevares i en lufttæt beholder - og endnu bedre forseglet i selve kaffeposen.

Hælder du malet kaffe i en dåse eller en keramikkrukke, skal låget sluttes helt tæt, ellers mister kaffen hurtigt noget af smagen og aromaen.

Efter åbning af posen vil de hele kaffebønner holde sig bedre end de malede uanset opbevaringsmetode.

Malede bønner skal helst drikkes indenfor et par uger, efter du har åbnet posen.

Opskrifter

Vi elsker kaffe her på Madens Verden, uanset om det er en almindelig kop kaffe fra kaffemaskinen, en espresso fra kapselmaskinen eller en af caféernes italienske kaffedrikke.

Her er vores bedste opskrifter på kaffedrikke:

Dalgona

Irsk kaffe

Verdens bedste iskaffe

Espresso Martini

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.