Kålpølser er en sønderjysk specialitet, som kan koges, steges eller grilles. Her kan du se hvordan du bedst tilbereder en kålpølse (som der er ikke kål i).
Kålpølser er en nationalspise syd for Kongeåen, og her er man med god grund stolte af kålpølserne.
Enhver sønderjysk slagter med respekt for sig har en hjemmelavet kålpølse i butikken, men kålpølserne er bestemt også populære andre steder i Danmark.
Der findes flere producenter i Sønderjylland, som i dag "eksporterer" kålpølserne til det øvrige Danmark, og blandt de bedste og mest kender er Højer Pølser, Slagter Lampe og Vollstedt. Af egen erfaring kan jeg sige, at her får du altid en god kålpølse!
Er der kål i kålpølse?
Og lad os bare med det samme lige tage det mest stillede spørgsmål om kålpølsen: Er der kål i en kålpølse?
Det korte og klare svar er et nej. Der er overhovedet ikke kål i kålpølser.
I stedet stammer navnet fra det man spiser til pølserne, nemlig typisk grønlangkål.
Så det er altså tilbehøret, der i virkeligheden har givet kålpølsen navnet. Og den laves helt uden kål.
Og hvis vi kigger ned i ingredienslisten hos Slagter Vollstedt, så kan du her se hvordan man laver kålpølsen.
Den indeholder nemlig: Oksekød af kødkvæg fra Kildegaarden (43 %), svinekød (30 %), svinespæk (9 %), vand, salt, stivelse, glukosesirup, sukker, krydderier (peber, koriander), løg, dextrose, hydrolyseret majsprotein, krydderiekstrakt (koriander, peber), stabilisator: trinatriumdiphosphat, surhedsregulerende middel: natriumlaktat, antioxidant: ascorbinsyre, konserveringsmiddel: natriumnitrit. Spiselig svinetarm.
Og som sagt ikke skyggen af kål.
Kålpølser er normalt forkogte, og skal derfor blot varmes igennem.
Den mest normale tilberedning af kålpølsen er at koge den. Det er sådan man spiser kålpølserne til en grønlangkål.
Opskrift på kålpølser
Kålpølser
Ingredienser
- 4 kålpølser
Fremgangsmåde
- Kog en gryde med vand op. Pølserne skal være dækket af vand når de kommer i.
- Når vandet koger kommes kålpølserne i, og der skrues lidt ned.
- Lad kålpølserne koge i cirka fem minutter.
- Tag derefter gryden af blusset, og lad pølserne trække 15 minutter i vandet.
- Derefter er de kogte kålpølser klar til servering.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Stegning af kålpølse
Kom et stykke sølvpapir på en pande, og læg kålpølserne på.
Steg nu pølserne ved svag varme, svarende til 3 på en skala fra 1-9.
Steg pølserne indtil de er gennemvarme og har fået et sprødt skind. Det tager ca. 30 minutter.
Vend pølserne med mellemrum, for så får du det bedste resultat. Se mere i denne video:
Kålpølse på grillen
Kålpølsen er fremragende at lægge på grillen, fordi den både har en fin og kraftig smag, men også en høj andel af kød.
Kålpølser grilles ved indirekte varme, og her lægges de på den varme grillrist. Men grill dem ikke ved en alt for høj varme.
Vend pølserne jævnligt indtil skindet har fået en god kulør og er blevet sprødt.
Samtidig skal kålpølserne selvfølgelig være gennemvarme.
Det tager cirka 10 minutter at grille en kålpølse rigtigt.
Godt tilbehør til kålpølser er blandt andet brunede kartofler.
Se også disse artikler og opskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden