Indianergryde er en virkelig lækker og populær gryderet, der bla. laves med oksekød, spidskål og gulerødder. Nem opskrift, god og billig mad.
Indianergryde er en fantastisk opskrift på mad til hverdage, og så smager gryderetten virkelig godt.
Dels er det en ret billig ret, og dels er den faktisk også både meget nem og hurtig at lave.
Der skal heller ikke så mange ingredienser til en indianergryde, og jeg plejer at bruge hakket oksekød, spidskål, porrer og gulerødder.
Men det er en god opskrift hvis man skal have tømt lidt ud i køleskabet, da man sagtens kan anvende andre grøntsager også.
Og hvorfor hedder det så en indianergryde? Jeg ved det faktisk ikke, og der findes ikke en entydig forklaring på det.
Direkte har gryderetten jo ikke ret meget med indianere at gøre, og den minder jo mest og en dansk rusk-om-snusk ret. Som dog altså smager virkelig godt!
Opskrift på indianergryde
Ingredienser
- 450 gram hakket oksekød med ca. 10% fedt
- olie til stegning
- 2 porrer i tynde skiver, eller 1 stort løg (finthakket)
- 4 store gulerødder i små tern
- 0,5 spidskål fintsnittet
- 3 teskefulde paprika
- 5 deciliter vand
- 2 bouillonterninger grøntsagsbouillon
- 2 spiseskefulde soja
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Start med at klargøre grøntsagerne til din indianergryde. Her snittes porrerne i tynde skiver, gulerødderne skæres i små tern (du behøver ikke skrælle gulerødderne), mens den halve spidskål snittes fint.
- Varm en god stegegryde op og kom lidt olie i. Jeg bruger gerne min støbejernsgryde til denne gryderet.
- Kom det hakkede oksekød ved og brun kødet grundigt af. Fordel kødet i den varme gryde, og lad det ligge lidt og få stegeskorpe inden du begynder at røre rundt. Så undgår du at hakkekødet begynder at koge før det steges!
- Tilsæt så porrer, gulerødder og spidskål sammen med paprika, og vend det rundt.
- Derefter kommes vand ved sammen med bouillonterninger og soja. Det hele fylder en del i gryden lige nu, og der ser ud til at være for lidt væde. Men hav tålmodighed, da grøntsagerne falder sammen og så er det hele perfekt.
- Lad det koge op, skru ned på svagere varme og læg låget på din stegegryde.
- Nu skal din indianergryde blot simre i ca. 15-20 minutter. Rør gerne lidt rundt et par gange undervejs. Imens kan du evt. koge ris. Klik her og start det smarte minutur på Madens Verden med indstillet tid til retten.
Næringsindhold
Noter
Indianergryde serveres straks, og som sagt gerne med kogte ris til.
Et lækkert stykke hjemmebagt miniflutes passer også perfekt til.
Ole
En Indianergryde skal hverken have Paprika eller Soja, men den skal derimod have Karry
Grethe Nielsen
Hej Holger.
Som ung lavede jeg indianergryde, men det var med okse og grisekød i tern og med cocktailpølser + forskellige grøntsager.
Der kunne serveres ris, kartofler gerne kartoffelmos til.
Jeg lavede den, når jeg havde venner på besøg, da det bar en billig og nem ret.
Vh Grethe
Holger Rørby Madsen
Hej Grethe
Tak for din besked, og jo, jeg kender også til flere forskellige varianter af indianergryden. Og de er alle gode.
Din opskrift lyder også god.
Alt det bedste
Holger
Clo
Hej Holger,
Kan man evt bruge rødkål i stedet for spidskålen?
Steen Veileborg
Hej Holger. I midten af 50' erne
gik jeg i børnehave paa Buddingevej.
Der fik vi unger til frokosttid Indianermad. Vi fik naturligvis ogsaa saa meget andet, men det eneste jeg kan huske er den ret. I min familie fandtes den ikke. Jeg mener koekkenet
kun brugte guleroedder, masser af guleroedder, -og naturligvis loeg- som fyld. Retten havde en særlig smag, jeg tror af lauerbaer.
Stort kulinarisk armsving!
Har efterlignet retten flere gange siden.
Steen.