• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Hvad er forskellen på syltetøj og marmelade?

Hvad er forskellen på syltetøj og marmelade?

Der findes mange former for syltetøj og marmelade, og der er faktisk forskel på de to. Der stilles nemlig større krav til syltetøj, der skal indeholde mere frugt og hele frugtstykker. Foto: Charlotte Mithril / Madensverden.dk
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  24. marts 2020 - Udgivet:  24. marts 2020

Elsker du også en dejlig franskbrødsmad med syltetøj? Eller er det mon marmelade? For hvad er egentligt forskellen på syltetøj og marmelade? Få svaret her.

En hurtig søgning på nettet i forhold til, om der er forskel på syltetøj og marmelade, kan nemt forvirre med miksede budskaber fra forskellige kilder og producenter.

Miljø- og Fødevareministeriet har dog lavet en såkaldt Marmeladebekendtgørelse, hvor der tydeligt er beskrevet, hvilke krav der er til de to forskellige produkter.

For selvom syltetøj og marmelade begge består af frugt, der oftest er kogt og sødet, er der dog forskelle. Generelt er der flere krav til syltetøj end til marmelade.

Se også disse opskrifter:

  • Hindbærmarmelade
  • Jordbærmarmelade
  • Brombærmarmelade
  • Rabarbermarmelade
  • Havtornmarmelade

Mere frugt i syltetøj

En af de største forskelle på syltetøj og marmelade er kravene til indholdet af frugt.

Ifølge Marmeladebekendtgørelsen skal syltetøj generelt indeholde mindst 45 procent frugt, mens marmelade kan nøjes med at indeholde mindst 35 procent frugt.

Der kan dog være afvigelser fra disse mængder for enkelte frugter og bærtyper såsom solbær, ribs, rønnebær, havtorn, hyben, kvæde, ingefær, cashewæble, citrusfrugter og passionsfrugt, hvor krav til indhold er lavere.

Hele frugter i syltetøj

En anden forskel på syltetøj og marmelade er, at syltetøj skal indeholde hele frugter eller frugtstykker, mens marmelade kan laves på ren frugtpuré.

Er du en af dem, der går uden om de hele jordbær i jordbærsyltetøjet, burde du altså med fordel kunne gå efter en jordbærmarmelade i stedet. Dog indeholder mange marmelade også hele frugtstykker eller bær, selvom det altså ikke er et krav.

Desuden er marmelade traditionelt tykkere i konsistensen end syltetøj. Ifølge Marmeladebekendtgørelsen skal marmelade have en ”geléagtig konsistens”, mens syltetøj skal have en ”tyktflydende konsistens”. Om dette reelt gør sig gældende for alle syltetøj og marmelader på markedet i dag er dog tvivlsomt, og der er ikke altid stor forskel på konsistensen.

Selvom du måske nogle steder kan støde på, at der er mere sukker i syltetøj, så er der umiddelbart ikke nogle krav i forhold til mængden af sukker i syltetøj og marmelade. Nogle marmelader er tilsat frugtsaft eksempelvis til sødning, men det er ifølge Marmeladebekendtgørelsen kun tilladt for marmelader.

Mest marmelade i butikkerne

Ser man på udvalget af syltetøj og marmelade i supermarkedet, er udvalget af marmelader klart større end syltetøj. Faktisk kan det være svært at finde syltetøj på hylderne, da mange af de store producenter primært laver marmelader. Måske fordi, der stilles større krav til syltetøj i forhold til frugtmængde og hele frugter.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet: Bekendtgørelse om marmelade og frugtgelé samt kastanjecreme m.v. (Marmeladebekendtgørelsen) BEK nr 838 af 10/10/2003.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her