Elsker du også en dejlig franskbrødsmad med syltetøj? Eller er det mon marmelade? For hvad er egentligt forskellen på syltetøj og marmelade? Få svaret her.
En hurtig søgning på nettet i forhold til, om der er forskel på syltetøj og marmelade, kan nemt forvirre med miksede budskaber fra forskellige kilder og producenter.
Miljø- og Fødevareministeriet har dog lavet en såkaldt Marmeladebekendtgørelse, hvor der tydeligt er beskrevet, hvilke krav der er til de to forskellige produkter.
For selvom syltetøj og marmelade begge består af frugt, der oftest er kogt og sødet, er der dog forskelle. Generelt er der flere krav til syltetøj end til marmelade.
Se også disse opskrifter:
Mere frugt i syltetøj
En af de største forskelle på syltetøj og marmelade er kravene til indholdet af frugt.
Ifølge Marmeladebekendtgørelsen skal syltetøj generelt indeholde mindst 45 procent frugt, mens marmelade kan nøjes med at indeholde mindst 35 procent frugt.
Der kan dog være afvigelser fra disse mængder for enkelte frugter og bærtyper såsom solbær, ribs, rønnebær, havtorn, hyben, kvæde, ingefær, cashewæble, citrusfrugter og passionsfrugt, hvor krav til indhold er lavere.
Hele frugter i syltetøj
En anden forskel på syltetøj og marmelade er, at syltetøj skal indeholde hele frugter eller frugtstykker, mens marmelade kan laves på ren frugtpuré.
Er du en af dem, der går uden om de hele jordbær i jordbærsyltetøjet, burde du altså med fordel kunne gå efter en jordbærmarmelade i stedet. Dog indeholder mange marmelade også hele frugtstykker eller bær, selvom det altså ikke er et krav.
Desuden er marmelade traditionelt tykkere i konsistensen end syltetøj. Ifølge Marmeladebekendtgørelsen skal marmelade have en ”geléagtig konsistens”, mens syltetøj skal have en ”tyktflydende konsistens”. Om dette reelt gør sig gældende for alle syltetøj og marmelader på markedet i dag er dog tvivlsomt, og der er ikke altid stor forskel på konsistensen.
Selvom du måske nogle steder kan støde på, at der er mere sukker i syltetøj, så er der umiddelbart ikke nogle krav i forhold til mængden af sukker i syltetøj og marmelade. Nogle marmelader er tilsat frugtsaft eksempelvis til sødning, men det er ifølge Marmeladebekendtgørelsen kun tilladt for marmelader.
Mest marmelade i butikkerne
Ser man på udvalget af syltetøj og marmelade i supermarkedet, er udvalget af marmelader klart større end syltetøj. Faktisk kan det være svært at finde syltetøj på hylderne, da mange af de store producenter primært laver marmelader. Måske fordi, der stilles større krav til syltetøj i forhold til frugtmængde og hele frugter.
Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet: Bekendtgørelse om marmelade og frugtgelé samt kastanjecreme m.v. (Marmeladebekendtgørelsen) BEK nr 838 af 10/10/2003.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: