• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Hummer - opskrifter, fakta og forklaringer

Hummer - opskrifter, fakta og forklaringer

Billede med hummer.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  3. maj 2025 - Udgivet:  3. maj 2025

Indhold

  1. Hvorfor skifter dyret farve?
  2. Jomfruhummer vs hummer
  3. Sæson
  4. Kogning
  5. Grill
  6. Opskrifter

Hummer smager af hav og sol. Dens kød er fast og sødmefuldt og dens skal har den flotteste koralrøde farve.

Det er let at anrette en flot tallerken med en hummer, fordi den i sig selv er dekorativ. Det er ikke så sært, at mange mennesker er vilde med hummer.

Man kan dog være uheldig at få en hummer, der har en kedelig, lettere vandet smag. Hvorfor? Det får du forklaringen på her.

En hummer skifter skal som en slange skifter ham. I dens første leveår skifter den skal hele seks gange, efter det sker det kun en gang om året.

Og det er her, man ikke skal spise hummeren, for skal-skiftet gør, at kødet mister lidt smag et stykke tid efter.

Hummerkød er en delikatesse og prisen er i den høje ende. Meget går til spilde, når man begynder at flå dyret fra hinanden.

Hvorfor skifter dyret farve?

Hummere har et farvepigment, der hedder astaxanthin.

Når den rammer det kogende vand eller en varm ovn, bliver farvepigmentet frigivet og underet sker.

Den går fra at have en blålig eller grålig farve til den smukkeste koralfarve.

Jomfruhummer vs hummer

Hummeren er et krebsdyr med ti ben, der lever på to til 50 meters dybde især langs Nordamerikas og Europas kyster.

Dens klosakse har forskellige størrelser, da den bruger de forreste klosakse til at knuse smådyr med og de mindre til at føre maden op til munden.

Den største hummer fra de danske farvande målte 72 cm. og vejede 5,6 kg, men der nu en sjælden fangst. Normalt vil en danskfanget (sort hummer) typisk være 30-35 cm. og veje 600-700 gram ifølge Skaldyrcenter.dk.

Jomfruhummeren er lyserød, og dens klosakse er ens modsat hummerens.

Den lever som regel dybere i havet end den almindelige hummer, helt ned til 500 meter, og har derfor også kælenavnet dybvandshummer.

Den kan blandt andet fanges i danske farvande som Kattegat, Skagerrak og Nordsøen.

Jomfruhummere er mindre end den almindelige hummer. Hannen kan blive op til 25 cm., hunnen er lidt kortere. Kødet har en finere konsistens end hummerens.

Sæson

Du kan købe friskfanget danske hummere fra april frem til oktober.

Jomfruhummernes højsæson er fra begyndelsen af august til slutningen af september.

Hummeren forbindes oftest med sommer og sol, men er også en populær spise til nytår i en kendt klassiker som hummerbisque.

Kogning

Mange kommer den levende hummer ned i spilkogende vand, hvorefter den dør. Personligt bryder jeg mig ikke om det. Det er bedre at tage en skarp kniv og tage livet af dyret før kogningen.

Find det lille kryds der er på hummerens nakke og stik kniven hele vejen ned, til knivspidsen rammer spækbrædtet.

Sæt en stor gryde over med vand og lad det spilkoge et minut, før du kommer hummerne i vandet. Så sikrer du dig, at det ikke går helt af kog, når skaldyrene rammer vandet.

Kog hummerne i ca. 10 minutter og smid dem direkte i en stor skål med isterninger bagefter, så de ikke koger videre, når de er taget op ad vandet.

Grill

Du kan også grille hummere. Her er det bedst at flække dem midt over på langs, fjerne tarmene og lægge dem på et fad med smør og hvidløg over.

De skal kun have ca. fem minutter på grillen. Lægger du dem direkte på den glohede grill, risikerer du, at kødet bliver en anelse tørt, hvis du ikke hele tiden pensler din hummer med smør eller olie.

Men penslet du konstant, kan du få en pragtfuld smag.

Opskrifter

Her er nogle af de populære hummeropskrifter på Madens Verden:

Hummerbisque

Skaldyrscocktail

Grillede jomfruhummere

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med kyllingegryde med kikærter og blomkål.

Kyllingegryde med kikærter og blomkål - sund hverdagsmad

Billede med kager der kan bages dagen før.

Kollegakage: Nemme kager du kan bage dagen før

Billede med stegt hornfisk.

Stegt hornfisk i ovn, på pande eller grill

Uge21-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkøb til en fest på budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter på mad fra det danske køkken

Billede til rødtunge med svampestuvning.

Rødtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Forsiden lige nu

Madplan uge 22
Ugens madplan uge 22 med syv lækre retter→ Se opskriften
billede med fyldte squash
Fyldte squash→ Se opskriften
melonsalat med avocado
Melonsalat med avocado - nem og sund salat→ Se opskriften
hjemmelavet rabarberkompot
Rabarberkompot - opskrift på hjemmelavet kompot→ Se opskriften
opbevaring af jordbær
Opbevaring af jordbær, hindbær, blåbær og andre bær→ Se opskriften
billede til koteletter i sticky sauce med stegt broccoli og blomkål
Koteletter i sticky sauce med stegt broccoli og blomkål→ Se opskriften
Billed resultat for grillede kartofler
Grillede kartofler med hvidløg i alubakke→ Se opskriften
spinatsalat med blomkål
Spinatsalat med blomkål→ Se opskriften
honningkylling med ferskensalsa
Honningkylling→ Se opskriften
hvorfor lugter tis når man spiser asparges
Hvorfor lugter tis, når man spiser asparges?→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Så vær med nu i Danmarks store fællesskab om mad. På forhånd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her