• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Tilbehør › Hasselback kartofler - nem og lækker opskrift

Hasselback kartofler - nem og lækker opskrift

hasselback kartofler
Hasselback kartofler kaldes ofte fejlagtigt for hasselbagte kartofler, men uanset hvad du kalder dem, så er her opskriften på de perfekte hasselback kartofler. Kartoflerne pensles gerne med smør nogle gange undervejs. Foto: iStock.com/VankaD.

Opdateret:  7. maj 2024 - Udgivet:  3. august 2023

Del gerne:
196
SHARES
FacebookMessenger196PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Hasselback kartofler
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Tid
  8. Med bacon
  9. Med ost
  10. Med rasp
  11. På grill
  12. Som tilbehør
  13. Oprindelse
Gå til opskrift

Hasselback kartofler er en populær måde at tilberede kartofler på. Og de smager da også fremragende. Kartoflerne bliver også kaldt for hasselbagte kartofler, men det er altså ikke den korrekte betegnelse.

Grundlæggende er hasselback kartoflerne kartofler, der er skåret næsten helt igennem, hvorefter de steges i ovnen indtil de er møre. Metoden stammer fra en restaurant i Sverige, og det kan du læse mere om længere nede i denne opskrift.

Og jo tyndere skiver du skærer kartoflerne i, jo pænere bliver de under bagningen i ovnen.

I denne opskrift kan du også se hvordan du laver hasselback kartofler på grillen, med ost eller bacon - eller eventuelt med rasp. Vi kommer hele vejen rundt her.

Opskriften er beregnet til fire personer.

Se også disse opskrifter:

  • Hasselback kartofler i airfryer
  • Hasselback blomkål med bacon
  • Hasselback gulerødder
  • Kartoffel twistere

Opskrift

hasselback kartofler

Hasselback kartofler

Nem opskrift på hasselback kartofler (hasselbagte kartofler). Se også hvordan man laver kartoflerne med ost, bacon, på grill eller med rasp.
Bedømmelse
4.8 fra 104 stemmer
RetTilbehør
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 1 time time
Samlet tid: 1 time time 15 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 800 g kartofler
  • 50 g smør
  • 2 tsk salt
  • rosmarin
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Start med at tænde ovnen på 200 grader varmluft.
  • Skræl kartoflerne og skyl dem under vandhanen. Skær eventuelt lige lidt af bunden, så kartoflerne står bedre på bagepladen.
  • Kunsten med hasselback kartoflerne er, at skære tynde skiver i kartoflen, uden du skærer igennem. Med en skarp kniv skærer du cirka ¾ dele gennem kartoflen. Et godt trick er, at lægge kartofler mellem to trægrydeskeer. Så kan du i ro og mag skære ned til træet - uden frygt for at ødelægge kartoflerne ved at skære helt igennem. Se hvordan i videoen herunder.
  • Læg alle kartoflerne op i et ildfast fad, og pensl dem med smeltet smør. De må gerne få et godt lag. Det er i øvrigt også godt, hvis du et par gange under bagningen i ovnen pensler kartoflerne.
  • Drys dem eventuelt med salt eller hvidløgssalt, og drys friske rosmarinblade ud over. Timian er også godt, og har du ikke friske krydderurter ved hånden, kan du sagtens anvende tørret rosmarin eller timian.
  • Bag så dine hasselback kartofler - hasselbagte kartofler - ved 200 grader varmluft i cirka 55-60 minutter - afhængig af størrelsen på dine kartofler.
  • Bliver kartoflerne hurtigt for brune, kan du med fordel skrue lidt ned for varmen.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
244
% Daglig værdi*
Fedt
 
10
g
15
%
Mættet fedt
 
6
g
38
%
Transfedt
 
0.4
g
Flerumættet fedt
 
0.5
g
Enkelumættet fedt
 
3
g
Kolesterol
 
27
mg
9
%
Natrium
 
1255
mg
55
%
Kalium
 
848
mg
24
%
Kulhydrater
 
35
g
12
%
Kostfibre
 
5
g
21
%
Sukker
 
2
g
2
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
324
IU
6
%
Vitamin C
 
40
mg
48
%
Calcium
 
31
mg
3
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Kom med din mening

Tid

Som sagt er den normale tid for hasselback kartofler i ovn lige under en time.

Men stegetiden afhænger blandt andet af hvor store kartoflerne er, og de lidt mindre kartofler skal måske ikke have mere end omkring 45 minutter.

Derfor er det også en god idé, at vælge kartoflerne med en nogenlunde ens størrelse, for så er de færdige på samme tid. Kartoflerne skal nemlig ikke tilberedes så længe, at de bliver tørre.

Når du nærmer dig de 50 minutter, kan du med fordel lige prikke i dem for at mærke om de er ved at være helt møre.

Med bacon

Du kan også meget nemt lave hasselback kartofler med bacon.

Her skærer du kartoflerne som anvist i opskriften, hvorefter skiver af bacon skæres i små stykker.

Du skal selvfølgelig bruge rå bacon, da baconen steges i ovnen.

Pensl kartoflerne med smør eller olie, hvorefter de drysses med små stykker bacon og timian. Krydr også med salt og peber, men husk at bacon jo indeholder en del salt.

Bag hasselback kartoflerne med bacon ved 200 grader varmluft i cirka 50-55 minutter.

Med ost

Hasselback kartofler med ost er en anden og meget populær variant, og de kan laves på flere forskellige måder.

Dels kan du komme små skiver af parmesan ned mellem kartoffelskiverne, hvor du sætter parmesan og smør skiftesvis. Det giver en god smag.

Pensl igen med smør og bag kartoflerne som anvist længere oppe. Knap en time ved 200 grader varmluft.

Server kartoflerne som de er nu, eller hæld en smule fløde ned mellem rillerne, drys med lidt revet ost, og gratinér dem ved 225 grader varmluft i nogle minutter til osten er smeltet.

En anden metode og opskrift på hasselback kartofler med ost er, at du bager kartoflerne næsten færdige, hvorefter de nemt drysses med lidt revet parmesan, og bages nogle få minutter mere indtil parmesanen er smeltet.

Med rasp

Prøv også at lave hasselback kartofler med rasp.

Her pensles kartoflerne når de er skåret i skiver som anvist i opskriften og videoen, hvorefter de drysses med rasp.

Raspen giver kartoflerne en dejlig sprødhed, som er virkelig lækker.

Udover rasp drysses kartoflerne med lidt timian eller rosmarin.

Ingredienser

600 gram små kartofler med skræl
50 gram smør
Rasp
Groft salt
Tørret timian

Fremgangsmåde

  1. Kartoflerne vaskes grundigt, og tørres af i et rent viskestykke.
  2. Lav så et snit i kartoflerne, hvor du skærer dem ud i otte "dele" - selvfølgelig uden af skære helt igennem kartoflerne. Jeg har her lagt kartoflerne mellem to trægrydeskeer, og skåret ned til kniven stoppes af dem.
  3. Stil derefter kartoflerne i et ildfast fad med snitsiden opad.
  4. Smelt smørret og pensl kartoflerne med rigeligt smør.
  5. Drys derefter rasp over dem, og til sidst groft salt og lidt tørret timian.
  6. Bag nu hasselback kartoflerne i ovnen ved 185 grader varmluft, hvor de skal have cirka 50 minutter. Hvis du anvender større kartofler er bagetiden selvfølgelig lidt længere.
små hasselback kartofler med rasp
Hasselback kartofler med rasp, der laves af små kartofler, som snittes på skrå. Kartoflerne pensles med smør, og drysses med rasp, salt og timian. Foto: Madensverden.dk.

På grill

Du kan også lave lækre hasselback kartofler på grill, og fremgangsmåden er ret simpel.

Kartoflerne snittes og pensles med smør. Derefter lægges de på en rist, hvor de drysses med salt, timian eller rosmarin.

Du skal grille hasselback kartoflerne ved indirekte varme, og temperaturen i grillen må gerne ligge på omkring de 200 grader.

Her skal kartoflerne have en lille time, men prik i dem for at mærke om de er helt møre.

Her kan du selvfølgelig også slutte af med at drysse lidt revet ost på og lade det smelte ned over kartoflerne de sidste fem minutter.

Kartoflerne grilles selvfølgelig med låget på.

Som tilbehør

Hasselback kartoflerne - hasselbagte kartofler - er godt tilbehør til oksekød (eks. culotte eller oksefilet), men kan selvfølgelig sagtens også bruges til svinekød og fjerkræ.

Under alle omstændigheder er hasselback kartoflerne flotte at servere, og noget mere spændende at se på end de almindelige hvide kartofler.

Oprindelse

Navnet stammer fra Sverige. Nærmere bestemt en restaurant i Stockholm med navnet Hasselbacken, der er et spisested med flere hundrede år på bagen.

Selve begrebet hasselbackkartofler blev dog først opfundet i 1950erne, hvor meningen med de overskårne kartofler var, at man på den måde kunne bage hele kartofler på hurtigere tid.

At det så samtidig smager godt gør det jo ikke dårligere, og kartoflerne er i dag kendte over store dele af verden.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Kim

    marts 06, 2024 at 1:29 pm

    Bliver bacon ikke sort ved 50 min. på 200 grader?

    Svar
  2. Asiya

    december 30, 2021 at 2:08 pm

    Tak for opskriften. Jeg skal lave din opskriften på langtidsstegt roastbeef i morgen med de her hasselbackkartofler. Jeg har jo kun en ovn, så mit spørgsmål er om det vil ødelægge smagen på kartoflerne at lave dem i dag, så de bare skal opvarmes i morgen inden servering.
    De bedste hilsner Asiya

    Svar
    • Thomas Mouritsen

      juni 07, 2024 at 6:48 pm

      Igen min super opskrift side.. 1000 tak Holger 🦴🧇🥯🥖🥐🍞

      Svar
  3. Mads Lundberg

    december 30, 2016 at 10:38 pm

    Det hedder Hasselback-kartofler, det blev opfundet på restaurant Hasselbacken på Djurgården i Stockholm.

    Svar
  4. Stine Rasmussen

    april 01, 2016 at 1:18 pm

    Jeg laver gerne hasselbach kartofler med frisk timian. Det smager bedst synes jeg. Og det hedder vel hasselbach kartofler og ikke hasselbagte?
    Vh Stine

    Svar
  5. Anonym

    oktober 26, 2015 at 10:28 am

    Hej.
    Verdens bedste hasselbach kartofler. Super opskrift og dem skal vi lave igen.

    Mvh Andreas - vi bor i Skælskør

    Svar
    • Guffeliguf

      oktober 26, 2015 at 12:17 pm

      Tak for rosen, Andreas - og det er faktisk meget nemt at lave hasselbach kartofler. Når bare man ikke skærer for dybt 🙂
      Bedste hilsner, Holger, Guffeliguf.dk.

      Svar
  6. Anja

    august 15, 2015 at 8:35 am

    Hej og tak. Vi har altid kaldt dem hasselbagte men det er så åbenbart forkert ? Så fremover siger vi hasselbach kartofler. Smager i øvrigt også godt med paprika.
    Kram fra Anja i Struer

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required