• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Tilbehør › Kogetid på ris og hvor meget ris du skal bruge til hver person

Kogetid på ris og hvor meget ris du skal bruge til hver person

billede med kogetid på løse ris
Hvad er den præcis kogetid på ris? Og hvor meget ris skal man beregne pr. portion? Hvor meget salt skal ris have? Her er de vejledende svar på alt om kogte ris. Foto: Madensverden.dk.

Opdateret:  9. november 2023 - Udgivet:  11. oktober 2015

Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Hvor lang tid skal ris koge og hvad er den perfekte kogetid på løse ris? Og hvor meget skal man beregne pr. portion? Her er alt du skal vide.
  2. Kogte ris pr. portion
  3. Hvor meget vand skal ris koges i?
  4. Hvor meget salt skal kogte ris have?
  5. Kogetid på ris
  6. Kogetid på ris
  7. Ingredienser
  8. Fremgangsmåde
  9. Næringsindhold
  10. Se på pakken
  11. Hvad er parboiled ris?
  12. Hvad er brune ris og er de sundere?
Gå til opskrift

Hvor lang tid skal ris koge og hvad er den perfekte kogetid på løse ris? Og hvor meget skal man beregne pr. portion? Her er alt du skal vide.

Kogetid på ris: Her får du en vejledning til kogning af ris, og her finder du alt du skal vide for få et perfekt resultat hver gang.

Det hele afhænger selvfølgelig af hvilken ris du koger, og hvor sulten du er. Men der er alligevel en god tommelfingerregel på kogetid på ris og mængden.

Kogte ris pr. portion

Du skal bruge 1 deciliter ris pr. portion. Det gælder alle sorter af ris, og dækker langt de fleste almindelige portioner.

Er du megasulten, kan du selvfølgelig lave lidt flere ris, men ellers passer det med en deciliter til hver.

Se også: Brune ris - fakta og kogetid på de mere sunde ris

Hvor meget vand skal ris koges i?

Du skal beregne cirka 1,5 deciliter vand pr. 1 deciliter ris. Så hvis laver ris til 4 personer, skal du bruge 4 deciliter ris og 6 deciliter vand.

Ris til to personer er på samme måde 2 deciliter ris og 3 deciliter vand.

Hvor meget salt skal kogte ris have?

Du skal beregne cirka en teskefuld fint salt pr. 4 deciliter ris (hvilket rækker til 4 personer).

Kom salt i vandet når du kommer risene i.

Ris og karrysovs hører sammen. Find opskriften i linket.

Kogetid på ris

De fleste ris skal koges omkring 20 minutter. Kogetiden gælder fra det tidspunkt hvor vandet koger, og ris skal koges ved svag varme, hvor risene blot står og "simrer".

billede med kogetid på løse ris

Kogetid på ris

Hvor lang tid skal ris koge og hvad er den perfekte kogetid på løse ris? Og hvor meget skal man beregne pr. portion? Her er alt du skal vide.
Bedømmelse
5 fra 1 stemme
RetTilbehør
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 15 minutter minutter
Samlet tid: 20 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 6 dl vand
  • 4 dl ris
  • salt
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Kom risene i en sigte og skyl dem grundigt under den kolde hane.
  • Kogning af ris: Kom vand, ris og salt i en gryde og lad det koge op.
  • Koges som anvist på pakken, da kogetiden kan variere en del.
  • Ris koges under låg og ved svag varme.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
274
% Daglig værdi*
Fedt
 
0.5
g
1
%
Mættet fedt
 
0.1
g
1
%
Flerumættet fedt
 
0.1
g
Enkelumættet fedt
 
0.2
g
Natrium
 
593
mg
26
%
Kalium
 
86
mg
2
%
Kulhydrater
 
60
g
20
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
0.1
g
0
%
Protein
 
5
g
10
%
Calcium
 
26
mg
3
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Se på pakken

Kogetiden kan dog variere en del, og der er også ristyper, der kun skal koges i 10 eller 12 minutter. Så kig lige på pakken inden du går i gang.

Især ris i kogeposer har typisk en noget kortere kogetid.

Ris koges altid med låg på gryden!

Husk altid at lade ris trække i vandet efter kogning. Tag gryden af kogepladen, og lad dem stå under låg.

Det er i øvrigt altid en god idé, at skylle risene under rindende vand inden kogning.

Kom risene i en sigte - og skyld dem under lunkent vand. Så fjerner du støv og andre eventuelle urenheder, som altså ikke er så lækre at spise efterfølgende. Så det er VIGTIGT, at skylle risene grundigt! Du kan også lave lækre karryris.

Se også: Ristaffel - hyggemad med kylling, karry, ris og tilbehør

Hvad er parboiled ris?

Parboiled ris er en særlig metode til behandling af ris. Og altså ikke en særlig sort.

Kort fortalt gør denne behandling af risene det, at man "trykker" næringsstofferne ind i riskornene, og derfor er de lidt sundere end polerede ris.

Husk dog stadig på, at kostfiberindholdet i ris ikke er særlig højt.

Se også: Risengrød - klassisk opskrift med kanelsukker og smørklat

Hvad er brune ris og er de sundere?

Brune ris er de sundeste af ristyperne, og meget på linje med røde ris.

De brune ris sælges ofte som fuldkornsris, og de indeholder langt flere fibre end de hvide ris, som eksempelvis basmati og lignende ristyper.

Se også: Oksekød og ris i ovn - hakket oksekød med ris

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Allan

    april 27, 2025 at 7:26 am

    Halløj, Prøv at koge ris som pasta - dvs. i rigeligt vand med salt. Når vandet koger, tilsættes ris, og de koger i 8 min. Vandet hældes herefter fra, og risene damper i den samme gryde under låg i 8 min. Det er meget nemmere, og det virker altid. Risene bliver lette og løse.

    Svar
  2. Holger Rørby Madsen

    december 11, 2024 at 6:09 am

    Tak fordi du bruger opskriften. Skriv gerne din mening om den her.

    Svar
  3. Kog ris

    juni 13, 2017 at 12:37 pm

    Bruger aldrig andet end tommelfingeren til at måle af med. Vælg den rette mængde ris, du kan spise, hæld vand på til et fingerled over risene, kog op og lad stå på laveste blus i 10 min (under låg) og sluk så. Lad risene trække yderligere ti minutter og så er der lækre dampede ris.

    Svar
  4. Rasmus

    februar 27, 2017 at 9:19 am

    Ris er heldigvis noget af det mest enkle man kan lave. Se hvordan man koger ris her.

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required