• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Brød › Sunde grovboller

Sunde grovboller

billede med grovboller
Nybagte grovboller, der er boller bagt med fuldkorns hvedemel. Dejen til grovbollerne er nem at arbejde med, og opskriften er rimelig hurtig. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  16. februar 2025 - Udgivet:  20. januar 2022

Del gerne:
104
SHARES
FacebookMessenger104PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Her får du min opskrift på grovboller, der både er luftige, nemme og sunde. Se også hvordan du laver koldhævede grovboller med fuldkorn.
  2. Opskrift på nemme grovboller
  3. Grovboller - opskrift på sunde boller med fuldkorn
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Noter
  8. Koldhævede grovboller
  9. Hvid fuldkorns hvedemel
  10. Hvad er fuldkorn?
Gå til opskrift

Her får du min opskrift på grovboller, der både er luftige, nemme og sunde. Se også hvordan du laver koldhævede grovboller med fuldkorn.

Disse grovboller er bagt med fuldkorns hvedemel, og derfor er de mere sunde end almindelige boller.

Samtidig er grovbollerne lette og luftige, og når opskriften så oveni er meget nem at gå til, ja så er det altså en god opskrift på boller med mere tyngde end normalt.

Længere nede kan du læse mere om fuldkorn og den anvendte hvedemel, og der er også noget om hvorfor fuldkorns hvedemel er sundere for os.

Opskriften giver 12 stk., der også er egnet til at fryse ned. God bagelyst.

Se også mine opskrifter på:

  • Fuldkornsboller
  • Hurtige boller
  • Boller med havregryn
  • Gulerodsboller

Opskrift på nemme grovboller

billede med grovboller

Grovboller - opskrift på sunde boller med fuldkorn

Her får du min opskrift på grovboller, der både er luftige, nemme og sunde. Se også hvordan du laver koldhævede grovboller med fuldkorn.
Bedømmelse
4.8 fra 16 stemmer
RetBrød
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 12 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 7 minutter minutter
Antal 12 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 2 dl mælk - lunken
  • 50 g gær
  • 1 æg
  • 350 g hvedemel
  • 150 g fuldkorns hvedemel
  • 0,5 tsk kardemomme
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 75 g smør

Pensling

  • 1 æg
  • Lidt mælk

Fremgangsmåde

  • Den lune mælk kommes i skålen til røremaskinen, og gæren smuldres ud i mælken. Brug dejkrogen og rør gæren ud i mælken. Rør derefter ægget i.
  • Hvedemel vejes af i en anden skål sammen med fuldkorns hvedemel, kardemomme, salt og sukker. Æltes derefter i dejen.
    billede med hvid fuldkorns hvedemel til grovboller
  • Tilsæt også 75 gram smeltet smør, og ælt nu dejen i cirka 10 minutter ved middel hastighed. Dejen er rimelig fast, og sådan skal den være.
    billede med dej til grovboller
  • Tag dejen op af skålen træk den ud og fold den sammen, men du skal ikke ælte den yderligere. Lægges tilbage i skålen, som dækkes med et viskestykke. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, hvilket cirka tager 20 minutter.
  • Træk derefter igen dejen lang, hvorefter den foldes sammen igen. Du skal stadig ikke ælte den.
  • Del den i 12 lige store stykker, som formes til boller og sættes på en bageplade med bagepapir.
  • Lad grovbollerne hæve i 20 minutter.
    billede med grovboller sat til hævning på bageplade
  • Pisk et æg sammen med lidt mælk og pensl bollerne.
  • Bag dine grovboller i en forvarmet ovn ved 225 grader varmluft, hvor de skal have cirka 12 minutter. Bag bollerne på næstnederste rille.
    billede med bagte grovboller

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
222
% Daglig værdi*
Fedt
 
7
g
11
%
Mættet fedt
 
4
g
25
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
43
mg
14
%
Natrium
 
253
mg
11
%
Kalium
 
139
mg
4
%
Kulhydrater
 
34
g
11
%
Kostfibre
 
2
g
8
%
Sukker
 
2
g
2
%
Protein
 
7
g
14
%
Vitamin A
 
224
IU
4
%
Vitamin C
 
0.02
mg
0
%
Calcium
 
36
mg
4
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Noter

De færdigbagte boller køler lidt ned på en rist inden de nydes med smør eller en hjemmelavet hindbærmarmelade.

Koldhævede grovboller

Opskriften her kan også laves som koldhævede grovboller. Som jo så samtidig også bliver til langtidshævede boller.

Det eneste du skal gøre er, at nedsætte mængden af gær i opskriften.

Du skal blot anvende fem gær, hvilket svarer til lille kugle. Ellers følger du opskriften som angivet.

Når dejen er æltet sammen, kommes den i en skål, som dækkes med husholdningsfilm og et viskestykke.

Stil dejen i køleskabet natten over, og om morgenen deles den i 12 lige store boller, som stilles på en bageplade med bagepapir. Lad grovbollerne hæve 15 minutter.

Pensl så med æg, mælk eller vand, og bag dem i 12 minutter ved 225 grader varmluft.

Derefter er der nybagte grovboller til morgenbordet.

Hvid fuldkorns hvedemel

Du kan som sådan anvende flere forskellige typer af fuldkorns mel i denne opskrift, men jeg har brugt en hvid fuldkorns hvedemel.

Den produceres af Amo, og kommer fra en nyere hvedesort.

Den har den fordel, at den både er lys i farven og samtidig er mild i smagen. Og det er jo helt perfekt, når du vil have masser af fuldkorn i boller.

Fuldkorns hvedemelet er stadig malet af hele korn, og indeholder alle de sunde dele. Derfor smager disse grovboller stadig meget af almindelige boller, selvom de indeholder en del fuldkorn.

Du kan endda prøve dig frem og tilsætte lidt mere fuldkorn og lidt mindre hvedemel. Eksempelvis med 250 gram af hver.

Hvad er fuldkorn?

Der er mange fordele ved at tilsætte mere fuldkorn i boller og andet bagværk.

Dels øger det mæthedsfornemmelsen, og derfor spiser du mindre. Det er jo godt for vægten og indtaget af kalorier.

Men din mave er også glad for fuldkorn, for det giver maven noget mere at arbejde med.

Fødevarestyrelsen anbefaler i øvrigt, at vi spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen.

- Fuldkorn er en del af de 8 kostråd, og lever du efter kostrådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Samtidig nedsætter du risikoen for livsstilssygdomme som hjerte-karsygdomme, type 2 diabetes, visse former for kræft og forebygger, at du tager på i vægt, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Caroline Hector Hoffmann

    april 23, 2025 at 12:28 pm

    De smager godt men er til den tørre side, synes der er for meget mel i

    Svar
  2. Birgit Christensen

    august 17, 2024 at 9:07 am

    Hej
    Jeg er ved at bage dine grove hvede boller. Det er lidt papir spild at man ikke kan skrive opskriften ud uden alle reklamerne.
    Mvh. Birgit

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      august 17, 2024 at 1:40 pm

      Hej Birgit
      Tak for det, og det kan du sagtens. Du skal bare logge ind - så er der er en særlig printside til medlemmer. Samtidig slipper du for annoncer 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Pia

    maj 05, 2024 at 10:30 am

    Jeg syntes mine boller er blevet små og kompakte og 12 min på 225 g. Syntes jeg er for meget.
    Jeg bagte dobbelt portion så næste plade fik kun 1` 1/2 min.
    Bollerne blev vejet af med ca. 60 g. Pr. Bolle

    Svar
  4. Tina

    januar 23, 2022 at 4:56 pm

    Hej - link til dine koldhævede grovboller giver link til andre grovboller. Er det muligt at ændre linket ? Vh Tina

    Svar
  5. Iben

    marts 26, 2019 at 11:29 am

    Fantastisk gode boller, og en rigtig lækker dej at arbejde med 😊

    Hilsen Iben

    Svar
  6. Helle Sønnichsen

    februar 23, 2019 at 12:12 pm

    Har lige set billede af superlækre boller, ved siden af disse grovboller, men der er ingen opskrift er det rigtigt? Er blevet fristet af billedet.
    Venlig hilsen
    Helle

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required