• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Grønne kartofler - derfor må du ikke spise dem

Grønne kartofler - derfor må du ikke spise dem

Kartofler til Madensverden.dk, ill. til artikel om grønne kartofler
Kartofler indeholder en række gode vitaminer og mineraler, men desværre også giftstoffet solanin, hvis de har fået for meget lys.

Opdateret:  8. juni 2022 - Udgivet:  8. juni 2022

Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Grønne kartofler eller kartofler med grønne plamager kan gøre dig og dine syge. Her får du forklaringen på, hvorfor du skal smide dem ud.
  2. Vi risikerer forgiftning
  3. Kartoflens mange egenskaber

Grønne kartofler eller kartofler med grønne plamager kan gøre dig og dine syge. Her får du forklaringen på, hvorfor du skal smide dem ud.

Grønne kartofler eller kartofler med grønne pletter smager ikke anderledes end dem, der helt gule og almindelige at se på.

Derfor kan det være svært at forstå, at de skal i skraldespanden - især hvis der kun er et lille område, der er grønt. Hvorfor ikke bare skære det grønne væk og så spise resten?

Årsagen er meget simpel: Du og dem du serverer mad for, kan blive syge af at spise grønne kartofler. Det grønne på kartoflen er nemlig farvestoffet klorofyl, som dannes, hvis kartoflen får for meget sollys.

Klorofyl er ikke farligt i sig selv men et tegn på, at kartoflen indeholder glykoalkaloider, som blandt andet består af giftstoffet solanin.

Kartoflen danner disse giftstoffer for at beskytte sig mod insekter og sygdomme, og det er dem, der kan give os hovedpine, mavepine, diarre og kvalme, oplyser DTU Fødevareinstituttet.

Se lækre kartoffelopskrifter:

Bagekartofler - opskrift på bagte kartofler uden sølvpapir

Kartoffelmos - luftig mos med kartofler

Kartoffelsalat - klassisk opskrift med radiser og ærter

Vi risikerer forgiftning

Det er altså en forgiftning, vi udsættes for, hvis vi er så uheldige at spise kartofler med et højt indhold af glykoalkaloider.

Den grønne farve er som nævnt ikke farlig i sig selv men et tegn på, at kartoflen har udviklet giften. Særligt børn skal holde sig langt fra grønne kartofler.

Man kan ikke koge giften væk. Tværtimod frigives den fra det grønne område til resten af kartoflen, når den bliver kogt, stegt eller bagt.

Fødevarestyrelsen har følgende råd: "Hvis kartofler har grønne pletter, kan de have et højt indhold af solanin, og skal derfor kasseres. Spis kun kartoflens knold, da alle de øvrige plantedele er giftige. Opbevar ikke kartofler i lys".

Kartoflens mange egenskaber

Kartofler er heldigvis en billig spise, så der er ingen grund til at tage chancer med dem, der har grønne pletter.

Ud med dem og så glæd dig over, at alle de andre indeholder kostfibre, vitaminer og mineraler, der er gode for os.

Det er blandt andet de vigtige B- og C-vitaminer, der er mange af i en kartoffel. Og så er den en god kilde til jern og kalium.

Nye kartofler har et langt højere indhold af for eksempel C-vitaminer end de gamle, der har ligget vinteren over. Så der er god grund til at glæde os over årstiden, hvor vi snart kan svælge i de dejligste nye, danske kartofler.

Og husk så: Undgå at blive grøn i hovedet og smid de kartofler ud, der har en forkert farve.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. snders

    november 01, 2024 at 6:14 pm

    købte en bakke asparges kartofler, og ..ja alt går ikke altid efter planen, så jeg satte dem mørkt i 3 døgn, de begyndte at blive lidt grønne, og derefter i grøntsagsskuffen i køleskabet i 2 dage, og nu er de helt grønne.. hvorfor? der er mørk i skabet, der er mørkt i køleskabet.
    måske koldt, i grøntsagsskuffen 8 grader.
    Det må vel betyde, at de har fået tonsvis af lys i supermarkedet..., eller før de havnede i supermarkedet.
    Det er ikke første gang jeg oplever at måtte smide kartofler ud 1- 5 dage efter køb.
    Det sker vel nærmest for 59% af de kartofler jeg køber på et år.
    Er det mig der gør noget forkert, eller alle mulige andre?
    I gamle dage kunne man opbevare kartofler i skuret, frostfrit, og de fejlede intet. I dag holder de ud af kassebåndet,+ 8 minutter, så skal de på genbrugspladsen .. men hvorfor?

    Svar
  2. Ole

    juni 23, 2022 at 10:46 pm

    Lidt misvisende...

    Rigtigt nok, bliver der dannet Klorofyl, og der kommer Glykoalkaloider, men de sker ad helt forskellige biokemiske veje i cellen.

    Klorofyl i sig selv er super sundt for kroppen, da det kan reperere på det molækylere celle plan. Det er godt for blodomløbet, fordøjelsen, infektioner, udrensning samt immunforsvaret mm.

    Svar
  3. Hanne Lejre Pedersen

    juni 09, 2022 at 8:11 am

    Jeg smider rigtig mange kartofler ud om sommeren, fordi jeg har svært ved vurdere om kartoflerne er grønne eller ej , jeg er tit i tvivl og det er spild af penge. findes der et godt råd.

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her