Grillkylling er en klassiker, og her er opskriften på, hvordan du laver en saftig og mør grillkylling i en gasgrill (jeg har her brugt en Weber Q3200).
Grillkylling som den skal laves, hvor kødet bliver mørt og lækkert, uden at kyllingen steges tør.
Husk at købe en kylling af god kvalitet, så får du nemlig en bedre grillkylling!
Opskriften er beregnet til fire personer.
Se også disse opskrifter:
Kyllingebryst i gasgril med puszta-marinade
Opskrift på grillkylling
Grillkylling lavet på gasgrill - opskrift med stegetid
Ingredienser
- 1 kylling - gerne på ca. 1,5 kilo
- 30 g rub - eller andet krydderi
Fremgangsmåde
- Start med at gøre din grillkylling ren. Skær urenheder fra, tjek for eventuelle rester af fjer, fjern indmad, og vask kyllingen grundigt - både ind- og udvendig.
- Så skal vores grillkylling krydres. Vi har her brugt en tør rub, men du kan også vælge bare at bruge salt og peber. Eller eventuelt paprika eller andre krydderier. Det er en smagssag. Sæt så kyllingen med rumpen ned i en dåse.
- Du kan bruge en øldåse fyldt med øl, eller en tom sodavandsdåse, som du så fylder med vand. Lad kyllingen trække med krydderierne i 15 minutter inden grillning. Du kan selvfølgelig også anvende en kyllingeholder.
- Gør så din gasgrill klar. Vi skal grille ved indirekte varme, så du skal ikke tænde den inderste brænder. Opvarm gasgrillen til 225 grader.
- Sæt din grillkylling oprejst på dåsen, så den støtter på benene. Se billedet. Nu skal den først brunes i 15 minutter ved 225 grader.
- Efter 15 minutter skruer du din gasgrill ned på laveste varme (symbolet med kvart), og dermed vil grillen have en varme på omkring 175 grader. Her skal kyllingen nu stege i 45 minutter.
- Tag så din færdige grillkylling af gasgrillen, og lad den hvile et kvarter inden udskæring. Hæld indholdet fra dåsen ud.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Brug dåsen
Jeg har anvendt det klassiske grilltrick med at bruge en dåse til grillning af denne grillkylling.
Væsken fra dåsen giver noget fugtighed i grillen, og dermed en mere mør kylling, som derfor ikke steger tør.
Du kan roligt anvende en fyldt øldåse uden risiko for, at din grillkylling kommer til at smage for meget af øl. Har du ingen dåseøl i huset, kan du sagtens bare fylde vand i sodavandsdåse og bruge den.
Eller som sagt anvende en kyllingeholder, som blandt andet Weber, men også andre producenter, sælger.
Ved at anvende en kyllingeholder slipper du for en mulig risiko ved at anvende dåser, der kan afgive uheldige stoffer under tilberedningen. Derfor skal man heller ikke lave en grillkylling på dåse for ofte - men hvem gør også det.
Det er vigtigt, at du køber en kylling af god kvalitet. Vi har her grillet en frilandskylling fra Løgismose, som du blandt andet kan købe i Netto.
Jo bedre kylling, jo bedre mad når du er færdig med at grille. Sådan er det.
Tricket for at få en saftig og mør kylling er, at starte ud med en kraftigere varme, og efter bruning skrue ned på laveste blus.
Både til gas og kul
Denne grillkylling er grillet i en Weber Q3200, men du kan selvfølgelig lave den i en almindelig kuglegrill. Fordel kullene i den ene side af grillen, og grill ved indirekte varme.
Læg ud med begge spjæld åbne, og efter de første 15 minutter skruer du ned for varmen ved, at lukke lidt for topspjældet i låget indtil du når omkring 175-185 grader.
Stegetiden på grillkylling afhænger naturligvis af størrelsen på din kylling. Den angivne stegetid her passer til en kylling på omkring 1.500 gram.
Kernetemperatur i kylling
Og lidt om kernetemperatur i en kylling: Man siger, at kyllingen er færdigstegt ved en kernetemperatur på 75 grader. Men det kan være svært, at måle temperaturen helt nøjagtigt.
Man må ikke ramme knoglerne med stegetermometret, og derfor er det svært at måle hvor varm kyllingen er.
Du kan selvfølgelig måle i brystkødet, men her skal du så huske, at låret skal steges længere - og derfor er senere færdigstegt end brystkødet.
Derfor er det bedste råd altid at stege kylling i næsten en time. Du kan bedst mærke om kyllingen er klar ved, at rokke med et kyllingelår, og hvis knoglen i låret giver sig, ja så er kyllingen klar.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Katja
Råd
- Det frårådes helt at tilberede kylling på denne måde. der er nemlig risiko for, at øldåsen afgiver både lakering , trykfarve, metaller og andre skadelige stoffertil maden. Hvis det var en restaurant, der serverede denne ret, ville den få besked på at holde op, øjeblikkeligt!
Kilde: Farmaceut Bente Fabech, Fødevarestyrelsen.
jan pettersson
Husk at gøre dåsen godt ren inden brugen. En ikke rengjort dåse indeholder flere colibakterier end et toiletbrædt
Guffeliguf.dk
Hej Jan
Tak for det - og det er en vigtig pointe. Selvom varmen i grillen slår mange bakterier ihjel, så er det klogt eventuelt at skolde dåsen inden kyllingen bliver sat på den.
Tak for det 🙂
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk
Thomas
Et lille amatør spørgsmål - griller du den med åben eller lukket låg?
Guffeliguf
Hej Thomas
Det er da et godt spørgsmål - og der findes ikke dumme spørgsmål her.
Altid med lukket låg. Vi skal jo holde varmen i grillen. I det hele taget er det altid godt, at holde låget lukket mest muligt under grilning. Også hvis det bare er bøffer man har i grillen.
Håber det hjælper.
Bedste hilsner
Holger
Guffeliguf.dk.