Her får du bagerens opskrift på grahamsbrød. Den originale opskrift på brød med grahamsmel fra bagermester Hardy Christensen i Nørre Nebel ved Varde.
Opskriften på grahamsbrød er skrevet af Jacob Askham-Christensen, der er søn af bagermester Hardy Christensen.
Grahamsbrød er en gammel klassiker, der har været bagt i vort bageri i Nørre Nebel siden det blev etableret i 1914.
Grahamsmel er en grov mel, og brødet giver dermed en større mæthedsfornemmelse end for eksempel en klassisk formfranskbrød.
Derudover har brødet den fordel, at det er et af vores eneste brød, hvor vi ikke anvender fordej eller kerner, der skal sættes i blød dagen før eller nogle timer før dejen laves.
Grahamsbrødet er således et hurtigt og velsmagende brød at bage, hvis du har travlt.
Opskriften giver to grahamsbrød.
Opskrift på grahamsbrød
Grahamsbrød
Ingredienser
- 500 g vand
- 25 g gær
- 12,5 g salt
- 350 g hvedemel
- 500 g grahamsmel
- 25 g margarine
Fremgangsmåde
- Hæld alle råvarerne i din røremaskine. Kør dem sammen 10 minutter ved langsom hastighed og dernæst 6 minutter hurtigt.
- Dej dejen i to lige store dele og virk den op. Lad dejen hvile i 20 minutter.
- Slå dine brød op og vend dem i grahamsmel.
- Snit brødene syv gange på skrå.
- Stil dejen i raskeskabet, indstil det på 37 grader og en luftfugtighed på 80. Dejen skal raskes en times tid. Hvis du ikke har et raskeskab kan du bygge et selv. Alternativt kan du lave husmor-tricket og tørraske dejen under plastik indtil den har hævet til dobbeltstørrelse.
- Indstil din ovn på 220 grader og sæt en bradepande i bunden af ovnen. Inden du sætter dit bagværk i ovnen kaster du en kopfuld vand ind på den glohede bradepande, så der kommer damp i ovnen. Når du har sat dit bagværk i ovnen skruer du temperaturen ned på 200 grader.
- Bagetiden på grahamsbrød er cirka 27 minutter. De sidste tre minutter skal spjældet være åbent, så al dampen kommer ud af ovnen, så dit bagværk får den helt perfekte tynde sprøde skorpe. Præcist som du kender det fra din håndværksbager.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Lad de nybagte grahamsbrød køle af på en rist inden de skæres ud.
Fryseegnet: Grahamsbrødene kan sagtens fryses. De kan eventuelt skæres i skiver inden.
Se også: Landstykker - lækre morgenboller med stenformalet mel
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Gunhild Juhr
Opskriften på Grahamsbrød lyder rigtig godt.
Mit spørgsmål: Bradepanden i bunden af ovnen bliver stående der - brødet sættes ind i ovnen på en bageplade?