Gin danner basen for en masse drinks. Men hvad er der i den? Og hvordan laver man den perfekte G&T? Få hele historien samt tips til drinks med gin.
Gin er en drink, som vi uvægerligt forbinder med tonic. En Gin og Tonic - eller G&T - er en uhyre populær drink.
Den nydes sidst på efter middagen før middagen, under en bytur eller på en fancy cocktailbar, og har en helt særlig smag af enebær og krydderier.
Men gin har ikke altid været en luksus i hverdagen. I 1600-tallet inspirerede den hollandske genever englænderne til at lave deres egen version af brændevinen.
Det blev en (alt for) stor succes. 1700-tallets England drak folk sig stinkende fulde i den, man har ligefrem et ord for det: The Gin Craze.
I Danmark havde vi et stort snapse-problem, i England var det gin, der blev fattigmands favorit. Alle drak - selv børnene blev berusede af den stærke alkohol.
I 1743 blev det for voldsomt, og der kom kæmpe afgifter på gin. Effekten var dog så som så, da folk blot tyndede den op med terpentin og andre krasbørstige sager.
Se også: Gin and tonic - opskrift på den populære drink
Hvad er der i drikken
Gin fremstilles af smagsneutral alkohol (etanol) lavet på korn eller majs, der gendestilleres med enebær samt diverse krydderier og smagsgivere, som kan være alt fra citrusfrugter og lakridsrod til rosenblade og korianderfrø.
Der er særligt to krav, der skal overholdes i produktionen af denne drik: Først og fremmest skal den have en alkoholprocent over 37,5, dernæst skal den mest tydelige smag være enebær, som er små bærkogler.
Ellers er der frit spil i forhold til krydderiblandinger.
Se også: Gin Hass - opskrift på cocktail med mangosirup og gin
Næringsindhold
Denne drik består groft sagt af to femtedele alkohol og trefemtedele vand. Der er hverken kulhydrater, fedt eller proteiner i.
De, der passer på vægten, kan med fordel vælge en drik med gin, da den ikke er en af de største kaloriebomber i baren.
En genstand på 4 cl. indeholder 99 kalorier, til sammenligning indeholder en øl 122 kalorier. Du kan også læse artiklen Så meget feder alkohol.
Opbevaring
Flaskerne skal opbevares ved stuetemperatur, og må ikke udsættes for direkte sollys.
Flasken skal være helt lukket, da noget af alkoholen vil fordampe, hvis låget ikke slutter tæt.
Ca. tre måneder efter åbning vil smagen begynde at ændre sig, men da man ofte bruger denne drik til at mikse med andre drikke som tonic, vil det stort set ikke kunne smages.
Se også: Tom Collins - opskrift på drink med gin og danskvand
Fem mest populære mærker
Verdens mest solgte gin i 2019 var følgende: Gordon’s, Bombay Sapphire, Tanqueray, Beefeater og Seagram’s.
Fire af dem er af typen London Dry Gin, nemlig Gordon’s, Bombay Sapphire, Tanqueray og Beefeater.
Fælles for London Dry er, at de skal have deres smag fra de planter og krydderier, der tilsættes under destilleringen.
Og så må en liter Dry ikke indeholde mere end 0,1 gram sukker.
Destilleret gin som Seagram’s må gerne få tilsat sukker, smag og krydderier efter destilleringen.
Del dine ideer og tanker med os andre her: