Fuldkornspasta og brune ris smager lige sรฅ godt som de mere hvide produkter. Til gengรฆld er der stor forskel pรฅ, hvor gode de er for os.
Mange af os kรธber nรฆrmest ind pr. refleks og indgroede vaner. Er vi vant til at spise poleret, hvide ris eller almindelig hvid pasta, sรฅ er det dem, vi griber fat i, nรฅr vi handler.
Men hvis vi vil have ordentlig nรฆring, skal vi snuppe fuldkornspasta og brune ris nรฆste gang.
Nรฆringsindholdet i de hvide og de brune produkter er nemlig uhyre forskelligt. Hvis du prรธver at spise efter madpyramiden, er det netop disse fรธdevarer, der kan gรธre en forskel.
Fakta om fuldkornspasta
Den klassiske pasta er baseret pรฅ hvedemel eller durumhvedemel, hvor fuldkornspasta er lavet af fuldkornsspelt, fuldkornsdurummel, eller fuldkornsrugmel.
Her ser du forskellen pรฅ nรฆringsindholdet i 100 gram af en vilkรฅrlig valgt hvid pasta og en vilkรฅrlig valgt fuldkornspasta.
Coop X-tra Pasta Spaghetti | รnglemark fuldkornspasta |
Nรฆringsindhold: 1519/359 | Nรฆringsindhold: 1451/343 |
Kulhydrater: 72 gram | Kulhydrater: 66 gram |
Protein: 11 gram | Protein: 12 gram |
Fedt: 2 gram | Fedt: 1,7 gram |
Der er fรฆrre kalorier og kulhydrater og lidt mindre fedt i pasta lavet pรฅ fuldkorn, men umiddelbart ser det ikke ud til, at der er den helt store forskel pรฅ de to typer. Men det er der.
Vi fรฅr nemlig ikke dรฆkket vores behov for fuldkornsprodukter ved at spise hvedepasta. Almindelig pasta kan sammenlignes med franskbrรธd og andre brรธdtyper, der ikke giver os de gode kostfibre, vitaminer og mineraler, som fuldkornsprodukter gรธr.
Fรธdevarestyrelsen anbefaler, at vi fรฅr 75 gram fuldkorn om dagen, og her vil en portion fuldkornspasta to-tre gange om ugen pynte pรฅ regnskabet. Pรฅ Fรธdevarestyrelsens hjemmeside oplyser de:
"Det er bedst at spise fuldkornspasta. Dels fordi vi generelt spiser for lidt fuldkorn i forhold til anbefalingerne, del fordi fuldkornsprodukter nedsรฆtter risikoen for en rรฆkke alvorlige sygdomme".
Brune ris versus hvide ris
De hvide ris, som vi spiser flest af herhjemme, er polerede ris. Det betyder, at skaldele og kim er poleret vรฆk - og dermed ogsรฅ mange af de vigtige kostfibre, som sidder yderst pรฅ ris.
Kรธber man parboiled ris, er vitaminer og mineraler blevet presset ind i risene, inden skaldele og kim fjernes, sรฅ vi fรฅr mere nรฆring af dem, end vi fรฅr af hvide ris.
Det er dog fuldkornsris - de brune ris - som er sundest og har det hรธjeste indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler. Her ser du nรฆringsindholdet for 100 gram vilkรฅrlig valgt polerede ris og for vilkรฅrlig valgt brune ris.
Coop Basmatiris | Urtekram Fuldkornsris |
Nรฆringsindhold: 1505/355 | Nรฆringsindhold: 1540/360 |
Kulhydrater: 77 gram | Kulhydrater: 74 gram |
Protein: 8,5 gram | Protein: 9 gram |
Fedt: 1 gram | Fedt: 2,9 gram |
Kostfibre: 0 gram | Kostfibre: 8,7 gram |
Som du kan se, er der ingen kostfibre i de polerede basmatiris, hvor der er 8,7 gram pr. 100 gram i de brune ris.
Kostfibre er bรฅde gode for fordรธjelsen og har en forebyggende effekt i forhold til en lang rรฆkke sygdomme blandt andet diabetes og hjerte-karsygdomme.
En ekstra bonus ved at holde sig til fuldkornspasta, brune ris og andre fรธdevarer, der indeholder fuldkorn, er, at de giver stรธrre mรฆthedsfรธlelse. Det betyder, at vi ikke behรธver at spise sรฅ meget, fรธr vi bliver mรฆtte.
Kilder: Fรธdevarestyrelsen, Madpyramiden, Altomkost.dk.
Flere artikler med viden om mad
Her er de ti officielle kostrรฅd
5 alternativer til salt, der er sunde og smager godt
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Giovanni Caldana
For at fรธlge op med hvor meget fuldkorn jeg indtager om dagen, kรธber jeg, nรฅr det er muligt, produkter med fuldkorn mรฆrke. Jeg kan desvรฆrre ikke se hvormeget %/gr. fuldkorn der er, og derfor det er ikke muligt at vide om hvormeget jeg indtager.
Kan i give mig et godt rรฅd, tak.
Mvh, Giovanni