Frysepizza er en populรฆr fรฆrdigret, nรฅr der skal nem mad pรฅ bordet.
Vi kender det alle โ man kommer trรฆt hjem fra arbejde, og har ikke overskud til at gรฅ i kรธkkenet og snitte og brase. Supermarkedet tilbyder forskellige fรฆrdigretter, og den frosne pizza er en let og billig aftensmad. Efter 12-15 minutter i ovnen er der serveret.
Ofte fรธlger der dog en fรธlelse af dรฅrlig samvittighed med den frosne pizza, og mange har en oplevelse af at synde, nรฅr den frosne pizza indtages.
Men hvor usund er en frysepizza egentlig?
Hvad er der i?
Frysepizza er selvfรธlgelig et vidt begreb, da der findes mange forskellige producenter og varianter โ de fรฅs sรฅgar i รธkologiske udgaver.
Sรฅ selvfรธlgelig er der forskel pรฅ, hvad frysepizza indeholder, afhรฆngigt af hvilken du vรฆlger.
Ser man pรฅ en รธkologisk pizza fra Netto, รgo Pizza salami, fremgรฅr det at den produceres i pizzaens hjemland Italien. Dejen bages og der kommes fyld pรฅ efterfรธlgende, hvorefter den pakkes og fryses med det samme.
Men hvad er der egentligt i og hvad er forskellen pรฅ indholdet i en รธkologisk frysepizza og en ikke-รธkologisk pizza?
รkologisk frysepizza โ nรฆsten rene rรฅvarer
Ser man pรฅ ingredienslisten pรฅ den รธkologiske pizza, รgo Pizza salami, ser den sรฅledes ud:
Hvedemel, vand, tomatkoncentrat, 12% mozzarella ost, 7% chilisalami (svinekรธd, salt, dextrose, muskatnรธd, hvidlรธg, peber, paprika, chili, antioxidant E300), 6% fuldkornshvedemel, 4% rucola, ekstra jomfru olivenolie, 3% Parmagiano Reggiano ost, dextrose, salt, solsikkeolie, mรฆlkepulver, gรฆr, lรธgpulver, sort peber.
Overvejende er ingredienserne ikke langt fra de ingredienser, man ville bruge, hvis man skulle bage en pizza selv.
Dog er der enkelte ingredienser, der skiller sig ud: Dextrose, antioxidant E300, mรฆlkepulver og lรธgpulver.
Mรฆlkepulver og lรธgpulver bruges ofte da de er billigere og mere holdbare end de friske rรฅvarer.
Dextrose er et sukkerstof ogsรฅ kendt som glukose eller druesukker. Antioxidant E300 er tilsรฆtningsstoffet ascorbinsyre, der kan have forskellige funktioner. Formentligt er det tilsat her for at stabilisere den rรธde farve i salamien.
Sรฅ enkelte tilsรฆtningsstoffer og forarbejdede rรฅvarer, men overvejende bestรฅr den รธkologiske frysepizza af gรฆngse รธkologiske rรฅvarer.
Ikke-รธkologisk frysepizza โ sammensat af kemi
Anderledes ser det dog ud for en anden frysepizza, nemlig Pizza Speciale m. skinke/salami fra Nice'n' easy, der blandt andet forhandles af Nemlig.com.
Der reklameres ogsรฅ her med Italien style pizza, og at den er bagt i stenovn.
Her er ingredienslisten dog over dobbelt sรฅ lang og indeholder betydeligt flere tilsรฆtningsstoffer og andre kunstige stoffer som aroma.
Ingredienser i Pizza Speciale m. skinke/salami fra Nice'n' easy:
Hvede, tomatsauce (hakkede tomater, vand, olivenolie, salt, modificeret majsstivelse, hvidlรธg, oregano, sukker), vand, 8,8% pizzatopping (ost, palmeolie, vand, modificeret kartoffelstivelse, mรฆlk/mรฆlkeprotein, salt), 5,8% rรธd peber, 4,4% skinke tilsat vand sammensat af stykker af kรธd (svinekรธd, vand, nitritsalt (salt, konserveringsmiddel E250, kartoffelstivelse, dextrose, stabilisator E407, antioxidant E316, rรธgaroma, aroma), 3,9% pepperoni (svinekรธd, svinefedt, nitritsalt (salt, konserveringsmiddel E250, krydderier (kommen, koriander, peber, anis), dextrose, krydderiekstrakt (koriander, peber), antioxidant E301, E316, rรธg), 3% mozzarellaost (mรฆlk, rapsolie, salt, sukker, gรฆr, hvidlรธg, oregano, bygmalt, sort peber.
Listen over tilsรฆtningsstoffer her er lang og omfatter: Modificeret majs- og kartoffelstivelse, mรฆlkeprotein, nitritsalt, konserveringsmiddel E250, dextrose, stabilisator E407, antioxidant E301, E316, rรธgaroma og aroma.
Skinken er tilsat vand og sammensat af stykker af kรธd holdt sammen med tilsรฆtningsstoffer.
Der anvendes sรฅkaldt pizzatopping i stedet for parmesanost. Pizzatopping er omdiskuteret for ikke at have meget med ost at gรธre, men i stedet er et billigt alternativ, mens Parmagiano Reggiano osten pรฅ den รธkologiske pizza, er den traditionelle italienske parmesanost brugt pรฅ pizzaer.
Der er desuden brugt palmeolie i den ikke-รธkologiske pizza i modsรฆtning til ekstra jomfru olivenolie i den รธkologiske pizza. Palmeolie er udskรฆldt for at vรฆre usundt for bรฅde krop og miljรธ, men er et langt billigere produkt end den dyrere ekstra jomfru olivenolie.
Der er altsรฅ stor forskel pรฅ indholdet i forskellige pizzaer.
Kvalitet er dyrere end kemi
Gode rรฅvarer koster mere end billige alternativer og kemi.
Forskellen i rรฅvarerenes kvalitet i de to pizzaer, er derfor naturligt afspejlet i prisen.
De helt billige pizzaer kan kรธbes for tรฆt pรฅ 20 kroner, mens den รธkologiske fra รgo koster omkring 30 kroner.
Vil du gerne have en frysepizza uden for mange tilsรฆtningsstoffer, kan du altsรฅ vรฆlge at give lidt mere for din pizza, men sรฅ er den ogsรฅ รธkologisk.
Energifordeling i frysepizza
รkologisk eller ej, sรฅ er det ogsรฅ relevant at se pรฅ nรฆringsindholdet i en frysepizza.
Her kan der selvfรธlgelig ogsรฅ vรฆre forskel, afhรฆngig af hvilket fyld der for eksempel er pรฅ pizzaen. Dog er forskellen ikke sรฅ stor pรฅ de pizzaer, jeg har undersรธgt.
Ser man pรฅ energiprocent-fordelingen i en frysepizza, altsรฅ hvor meget af pizzaens energi, der kommer fra henholdsvis fedt, kulhydrat og protein, er den slet ikke langt fra de officielle anbefalinger.
Her kan du se energifordelingen i procent (E%) i frysepizza sammenlignet med den anbefalede fordeling:
Energifordeling i % (E%) | Frysepizza* | Anbefalet |
Fedt | 32 | 25-40 |
- heraf mรฆttet fedt | 13 | Max. 10 |
Kulhydrat | 51 | 45-60 |
Protein | 16 | 10-20 |
* รgo Pizza salami โ data fra Vitakost.
Som du kan se, ligger energifordelingen for en pizza i forhold til fedt, kulhydrat og protein inden for de intervaller som anbefales af Fรธdevarestyrelsen for dagligt indtag.
Dog er indholdet af mรฆttet fedt lidt hรธjere end det anbefalede max. indtag pรฅ 10 E%.
Sund eller usund?
Om en frysepizza er sund eller usund afhรฆnger af en rรฆkke faktorer.
Vil du have fรธdevarer uden for mange tilsรฆtningsstoffer, skal du vรฆlge pizza med omhu. Gรฅ gerne efter de รธkologiske udgaver, hvor der er strengere krav til brug af tilsรฆtningsstoffer.
Ser man pรฅ nรฆringsindholdet, sรฅ er en frysepizza jo kun et mรฅltid i lรธbet af dagen. Om en frysepizza er sund eller ej, afhรฆnger altsรฅ ogsรฅ af, hvad du ellers spiser.
Spiser du forholdsvist sundt og varieret, behรธver du ikke have dรฅrlig samvittighed over at spise en frysepizza i ny og nรฆ.
Og spiser du kun en halv pizza og spiser en salat eller andre grรธntsager til, sรฅ er det endnu bedre.
Se her hvilken pizza, der smager bedst i denne smagstest af frysepizza: Smagstest af frysepizza. Eller lav din egen italienske pizzadej.
Kilder: Vitakost, fรธdevarestyrelsen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments