• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Viden om mad โ€บ Frysepizza - hvor usund er den frosne pizza?

Frysepizza - hvor usund er den frosne pizza?

Tjek ingredienslisten pรฅ din frysepizza, hvis du vil undgรฅ tilsรฆtningsstoffer, palmeolie, dรฅrlig ost og ringe kรธd. Vรฆlg for eksempel de รธkologiske varianter som denne fra ร˜GO. Foto: Charlotte Mithril
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:ย  27. november 2021 - Udgivet:ย  14. oktober 2020

Frysepizza er en populรฆr fรฆrdigret, nรฅr der skal nem mad pรฅ bordet.

Vi kender det alle โ€“ man kommer trรฆt hjem fra arbejde, og har ikke overskud til at gรฅ i kรธkkenet og snitte og brase. Supermarkedet tilbyder forskellige fรฆrdigretter, og den frosne pizza er en let og billig aftensmad. Efter 12-15 minutter i ovnen er der serveret.

Ofte fรธlger der dog en fรธlelse af dรฅrlig samvittighed med den frosne pizza, og mange har en oplevelse af at synde, nรฅr den frosne pizza indtages.

Men hvor usund er en frysepizza egentlig?

Hvad er der i?

Frysepizza er selvfรธlgelig et vidt begreb, da der findes mange forskellige producenter og varianter โ€“ de fรฅs sรฅgar i รธkologiske udgaver.

Sรฅ selvfรธlgelig er der forskel pรฅ, hvad frysepizza indeholder, afhรฆngigt af hvilken du vรฆlger.

Ser man pรฅ en รธkologisk pizza fra Netto, ร˜go Pizza salami, fremgรฅr det at den produceres i pizzaens hjemland Italien. Dejen bages og der kommes fyld pรฅ efterfรธlgende, hvorefter den pakkes og fryses med det samme.

Men hvad er der egentligt i og hvad er forskellen pรฅ indholdet i en รธkologisk frysepizza og en ikke-รธkologisk pizza?

ร˜kologisk frysepizza โ€“ nรฆsten rene rรฅvarer

Ser man pรฅ ingredienslisten pรฅ den รธkologiske pizza, ร˜go Pizza salami, ser den sรฅledes ud:

Hvedemel, vand, tomatkoncentrat, 12% mozzarella ost, 7% chilisalami (svinekรธd, salt, dextrose, muskatnรธd, hvidlรธg, peber, paprika, chili, antioxidant E300), 6% fuldkornshvedemel, 4% rucola, ekstra jomfru olivenolie, 3% Parmagiano Reggiano ost, dextrose, salt, solsikkeolie, mรฆlkepulver, gรฆr, lรธgpulver, sort peber.

Overvejende er ingredienserne ikke langt fra de ingredienser, man ville bruge, hvis man skulle bage en pizza selv.

Dog er der enkelte ingredienser, der skiller sig ud: Dextrose, antioxidant E300, mรฆlkepulver og lรธgpulver.

Mรฆlkepulver og lรธgpulver bruges ofte da de er billigere og mere holdbare end de friske rรฅvarer.

Dextrose er et sukkerstof ogsรฅ kendt som glukose eller druesukker. Antioxidant E300 er tilsรฆtningsstoffet ascorbinsyre, der kan have forskellige funktioner. Formentligt er det tilsat her for at stabilisere den rรธde farve i salamien.

Sรฅ enkelte tilsรฆtningsstoffer og forarbejdede rรฅvarer, men overvejende bestรฅr den รธkologiske frysepizza af gรฆngse รธkologiske rรฅvarer.

Ikke-รธkologisk frysepizza โ€“ sammensat af kemi

Anderledes ser det dog ud for en anden frysepizza, nemlig Pizza Speciale m. skinke/salami fra Nice'n' easy, der blandt andet forhandles af Nemlig.com.

Der reklameres ogsรฅ her med Italien style pizza, og at den er bagt i stenovn.

Her er ingredienslisten dog over dobbelt sรฅ lang og indeholder betydeligt flere tilsรฆtningsstoffer og andre kunstige stoffer som aroma.

Ingredienser i Pizza Speciale m. skinke/salami fra Nice'n' easy:

Hvede, tomatsauce (hakkede tomater, vand, olivenolie, salt, modificeret majsstivelse, hvidlรธg, oregano, sukker), vand, 8,8% pizzatopping (ost, palmeolie, vand, modificeret kartoffelstivelse, mรฆlk/mรฆlkeprotein, salt), 5,8% rรธd peber, 4,4% skinke tilsat vand sammensat af stykker af kรธd (svinekรธd, vand, nitritsalt (salt, konserveringsmiddel E250, kartoffelstivelse, dextrose, stabilisator E407, antioxidant E316, rรธgaroma, aroma), 3,9% pepperoni (svinekรธd, svinefedt, nitritsalt (salt, konserveringsmiddel E250, krydderier (kommen, koriander, peber, anis), dextrose, krydderiekstrakt (koriander, peber), antioxidant E301, E316, rรธg), 3% mozzarellaost (mรฆlk, rapsolie, salt, sukker, gรฆr, hvidlรธg, oregano, bygmalt, sort peber.

Listen over tilsรฆtningsstoffer her er lang og omfatter: Modificeret majs- og kartoffelstivelse, mรฆlkeprotein, nitritsalt, konserveringsmiddel E250, dextrose, stabilisator E407, antioxidant E301, E316, rรธgaroma og aroma.

Skinken er tilsat vand og sammensat af stykker af kรธd holdt sammen med tilsรฆtningsstoffer.

Der anvendes sรฅkaldt pizzatopping i stedet for parmesanost. Pizzatopping er omdiskuteret for ikke at have meget med ost at gรธre, men i stedet er et billigt alternativ, mens Parmagiano Reggiano osten pรฅ den รธkologiske pizza, er den traditionelle italienske parmesanost brugt pรฅ pizzaer.

Der er desuden brugt palmeolie i den ikke-รธkologiske pizza i modsรฆtning til ekstra jomfru olivenolie i den รธkologiske pizza. Palmeolie er udskรฆldt for at vรฆre usundt for bรฅde krop og miljรธ, men er et langt billigere produkt end den dyrere ekstra jomfru olivenolie.

Der er altsรฅ stor forskel pรฅ indholdet i forskellige pizzaer.

Kvalitet er dyrere end kemi

Gode rรฅvarer koster mere end billige alternativer og kemi.

Forskellen i rรฅvarerenes kvalitet i de to pizzaer, er derfor naturligt afspejlet i prisen.

De helt billige pizzaer kan kรธbes for tรฆt pรฅ 20 kroner, mens den รธkologiske fra ร˜go koster omkring 30 kroner.

Vil du gerne have en frysepizza uden for mange tilsรฆtningsstoffer, kan du altsรฅ vรฆlge at give lidt mere for din pizza, men sรฅ er den ogsรฅ รธkologisk.

Energifordeling i frysepizza

ร˜kologisk eller ej, sรฅ er det ogsรฅ relevant at se pรฅ nรฆringsindholdet i en frysepizza.

Her kan der selvfรธlgelig ogsรฅ vรฆre forskel, afhรฆngig af hvilket fyld der for eksempel er pรฅ pizzaen. Dog er forskellen ikke sรฅ stor pรฅ de pizzaer, jeg har undersรธgt.

Ser man pรฅ energiprocent-fordelingen i en frysepizza, altsรฅ hvor meget af pizzaens energi, der kommer fra henholdsvis fedt, kulhydrat og protein, er den slet ikke langt fra de officielle anbefalinger.

Her kan du se energifordelingen i procent (E%) i frysepizza sammenlignet med den anbefalede fordeling:

Energifordeling i % (E%)Frysepizza*Anbefalet
Fedt3225-40
- heraf mรฆttet fedt13Max. 10
Kulhydrat5145-60
Protein1610-20

* ร˜go Pizza salami โ€“ data fra Vitakost.

Som du kan se, ligger energifordelingen for en pizza i forhold til fedt, kulhydrat og protein inden for de intervaller som anbefales af Fรธdevarestyrelsen for dagligt indtag.

Dog er indholdet af mรฆttet fedt lidt hรธjere end det anbefalede max. indtag pรฅ 10 E%.

Sund eller usund?

Om en frysepizza er sund eller usund afhรฆnger af en rรฆkke faktorer.

Vil du have fรธdevarer uden for mange tilsรฆtningsstoffer, skal du vรฆlge pizza med omhu. Gรฅ gerne efter de รธkologiske udgaver, hvor der er strengere krav til brug af tilsรฆtningsstoffer.

Ser man pรฅ nรฆringsindholdet, sรฅ er en frysepizza jo kun et mรฅltid i lรธbet af dagen. Om en frysepizza er sund eller ej, afhรฆnger altsรฅ ogsรฅ af, hvad du ellers spiser.

Spiser du forholdsvist sundt og varieret, behรธver du ikke have dรฅrlig samvittighed over at spise en frysepizza i ny og nรฆ.

Og spiser du kun en halv pizza og spiser en salat eller andre grรธntsager til, sรฅ er det endnu bedre.

Se her hvilken pizza, der smager bedst i denne smagstest af frysepizza: Smagstest af frysepizza. Eller lav din egen italienske pizzadej.

Kilder: Vitakost, fรธdevarestyrelsen.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fรธdevare- og ernรฆringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernรฆring, Kรธbenhavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Billede af stangbรธnnner.

Stangbรธnner - sรฅdan koger du de lange bรธnner perfekt

Billede af sรธd kartoffelgryde.

Sรธd kartoffelgryde - lรฆkker gryderet med sรธde kartofler

Billede af grillede grรธntsager.

Grillede grรธntsager - sundt tilbehรธr lavet pรฅ grill

Billede af sauce gribiche med grรธnne asparges.

Sauce gribiche med grรธnne asparges

Billede af valnรธddelagkage fra Svinklรธv Badehotel.

Valnรธddelagkage fra Svinklรธv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Forsiden lige nu

billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grรธntsagerโ†’ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbรฆr og jordbรฆr
Sommerlagkage med flรธdecreme, hindbรฆr og jordbรฆrโ†’ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidlรธg og rosmarin
Grillet Ibรฉrico Presa med hvidlรธg og rosmarinโ†’ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grรธnne asparges.
Sauce gribiche med grรธnne aspargesโ†’ Se opskriften
billede med jordbรฆr trifli opskrift
Jordbรฆr trifli (nem trifli med jordbรฆr og makroner)โ†’ Se opskriften
mad paฬŠ 30 minutter
Mad pรฅ 30 minutter (lรฆkre retter pรฅ en halv time)โ†’ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pandeโ†’ Se opskriften
billederesultat for รฆggewraps med laks og kylling
ร†ggewraps - skรธn opskrift med laks eller kyllingโ†’ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbรฆr
Creme Anglaise med jordbรฆr (lรฆkker vaniljecreme)โ†’ Se opskriften
billede med grรธn kartoffelsalat
Grรธn kartoffelsalat med รฆrter og majsโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her