Frosne fisk skal optøs på en måde, så smagen bevares. Se hvordan. Læs også om holdbarhed, næringsværdi og tilberedning af fisk og skaldyr.
Frosne fisk og rejer er super at bruge i madlavningen, så vi får de sunde og gode fisk på trods af, at de ikke lige er i sæson.
Ofte er det endda billigere at købe fisk på frost end friske, som er pakket og ligger i supermarkedets køledisk.
Intet slår friskfangede fisk, det siger sig selv, men hvor mange kan få fat i dem i det daglige?
Og så er der det med prisen, der ikke altid følger med ens budget. Her kan frosne fisk, muslinger og rejer være gode alternativer.
Sådan skal du optø frosne fisk
Fisk skal optø langsomt i køleskabet. Det dur ikke at tø dem op i mikroovnen, for det kan medføre, at noget af fiskekødet ikke bliver optøet eller, at de tyndere stykker ligefrem bliver tilberedt.
Når vi så bruger fisken, risikerer vi at sidde med en ret, hvor noget af fisken er tør, andet er veltilberedt og måske endda råt visse steder.
Royal Greenland anbefaler i stedet, at vi placerer fisken på en bakke eller rist med en bakke under - og tør den op i køleskabet, som ikke skal være over fem grader.
Tøs de op i en lukket pose, vil de ligge i det smeltede vand, og det betyder, at det går ud over smagen.
Holdbarhed
Frosne fisk har en holdbarhedsdato på pakken. Denne dato gælder kun, så længe du opbevarer fisken i fryseren.
Efter optøning kan fisken holde op til et døgn i et køleskabet.
Tilberedning og anvendelse
Når du køber frosne fisk, kan du tilberede dem, akkurat som du tilbereder friske fisk. Når de er optøede vel at mærke.
Kommes en frossen fisk på stegepanden eller i ovnen, vil vandet løbe ud, og dermed ændrer fiskens konsistens sig ofte til at blive tør.
Dette gælder naturligvis ikke for de frosne fiskeprodukter som fiskefileter, som er produceret med henblik på at blive brugt direkte fra fryseren.
Kan man fryse optøede fisk igen?
Det er muligt at fryse fisk ned, som allerede har været optøede. Du skal dog vide, at de bliver mere tørre i kødet, hvis du gør det.
Royal Greenland fraråder, at man fryser rejer ned, efter de har været optøede.
Er frosne fisk mindre sunde end friske?
Fisk er sund spise ikke mindst på grund af Omega-3 fedtsyrer og D-vitaminer. Fødevarestyrelsen anbefaler ligefrem, at vi spiser 350 gram fisk om ugen.
Men er de også det som frosne? Svaret er ja. Hverken vitaminer eller de gode fedtsyrer forsvinder, når fisk fryses ned for derefter at blive optøet og tilberedt.
Du kan også læse artiklen om næringsværdien i frosne grøntsager og frugter her.
Her er et udvalg af vores gode fiskeopskrifter:
Indbagt torsk med feta og spinat
Del dine ideer og tanker med os andre her: