Kan mad holde sig i fryseren i uger, måneder eller år? Læs, hvor længe kød, fisk, brød, frugter og grøntsager bevarer smagen og kvaliteten i din fryser.
Hvor længe kan mad holde sig fryseren, hvis skabs- eller kummefryseren står på 18 minusgrader? Det er der ikke et entydigt svar på, da det afhænger af, hvilken mad vi taler om.
En tommelfingerregel siger, at jo højere fedtindhold der er i maden, desto kortere tid holder det smag, duft og kvalitet.
Et eksempel er fede fisk som laks. De holder kun op til to måneder i fryseren, hvor magre fisk som skrubber kan holde sig i op til seks måneder.
Mad skal altid fryses ved minus 18 grader for at forsinke bakterie- og skimmeludviklingen. Og selvom vi har de anbefalede 18 minusgrader, fortsætter bakterierne med at brede sig - dog så langsomt, at de ikke kan skade os, når vi tør fødevarerne op og spiser dem.
Bakterier dør nemlig ikke af kulde, men af varme - over 75 grader.
Så længe kan fisk og kød holde sig i fryseren
- Hakket kød: Fire måneder
- Svinekød: Tre til seks måneder
- Hele stykker oksekød: Et år
- Lammekød: Halvandet år
- Vildt kød, magert: Halvandet år
- Fjerkræ: Tre-ni måneder afhængigt af fedtprocenten
- Fiskefars: En-to måneder
- Mager fisk: Tre-seks måneder
- Gravet og røget fisk: Tre-fire uger
- Fed fisk: En-to måneder
Mælk, ost og brød
- Brød og kager: to-otte måneder afhængigt af fedtindholdet. Det vil sige, at kager med meget smør ikke kan holde sig i fryseren så længe som magert rugbrød.
- Mælkeprodukter som fløde: Tre måneder
- Ost: Tre-fire måneder
Frugt og grøntsager på frost
- Grøntsager og frugter kan holde sig i fryseren helt op til et år, da deres fedtindhold er så lavt.
Før du fryser maden ned
Skriv altid dato og indhold på posen eller plastikboksen, før du kommer maden i fryseren.
Det er umuligt at se forskel på lammestegen fra sidste måned og culotten fra sidste år, når først de er frosset ned i en frysepose. Og det skal de, inden de fryses ned.
Det hænder af og til, at ens lækre ribbensteg har forvandlet farve efter at have ligget i fryseren et par måneder. Den matte farve skyldes ikke, at den ikke kunne holde sig i fryseren og nu er for gammel til at blive spist.
Den har blot fået en frostskade. Det får især kød og fisk, hvis de ikke er pakket ned i en lufttæt pose, før de ryger i fryseren.
Og husk så at lade maden tø op i køleskabet i stedet for på køkkenbordet - med mindre du har lyst til at dyrke bakterier. De gror hurtigt, hvis maden står længe i en temperatur over 20 grader.
Opsummering
Hvor længe kød kan holde sig på frost afhænger af typen af kød og hvordan det er opbevaret. Generelt anbefales det at kød holdes i fryseren i op til 3-6 måneder for at bevare smag, tekstur og kvalitet.
Men for at undgå spild og risiko for fødevarebårne sygdomme, er det vigtigt at følge nogle grundlæggende regler for opbevaring af kød i fryseren:
- Pak kødet ind i plastik, aluminiumsfolie eller frysepapir for at undgå udtørring og lugt.
- Mærk kødet med dato for opbevaring og brug det ældste kød først.
- Opbevar kødet i separate poser eller beholdere for at undgå krydskontaminering med andre fødevarer i fryseren.
- Undgå at fryse kød, der allerede er tæt på udløbsdatoen.
- Tø kødet op i køleskab.
Her kan du læse mere om madens holdbarhed:
Fødevarers holdbarhed - spises eller smides ud?
Opbevaring af æg: Køleskab eller stuetemperatur?
Kilder: Coop.dk, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.
Din vurdering
-
Se hvor længe din mad kan holde sig i fryseren
Kan jeg panerer fiskefilleter, i fryser, og steges er par uger senere? Og steges de frosne ?
Tak for din madside, ender altid der😉
Mange hilsner Annette