• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Se hvor længe din mad kan holde sig i fryseren

Se hvor længe din mad kan holde sig i fryseren

et billede til hvor længe din mad kan holde sig i fryseren
Del gerne:
19
SHARES
FacebookMessenger19PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 30. januar 2023 - Udgivet: 24. marts 2020

Kan mad holde sig i fryseren i uger, måneder eller år? Læs, hvor længe kød, fisk, brød, frugter og grøntsager bevarer smagen og kvaliteten i din fryser.

Hvor længe kan mad holde sig fryseren, hvis skabs- eller kummefryseren står på 18 minusgrader? Det er der ikke et entydigt svar på, da det afhænger af, hvilken mad vi taler om.

En tommelfingerregel siger, at jo højere fedtindhold der er i maden, desto kortere tid holder det smag, duft og kvalitet.

Et eksempel er fede fisk som laks. De holder kun op til to måneder i fryseren, hvor magre fisk som skrubber kan holde sig i op til seks måneder.

Mad skal altid fryses ved minus 18 grader for at forsinke bakterie- og skimmeludviklingen. Og selvom vi har de anbefalede 18 minusgrader, fortsætter bakterierne med at brede sig - dog så langsomt, at de ikke kan skade os, når vi tør fødevarerne op og spiser dem.

Bakterier dør nemlig ikke af kulde, men af varme - over 75 grader.

Så længe kan fisk og kød holde sig i fryseren

  • Hakket kød: Fire måneder
  • Svinekød: Tre til seks måneder
  • Hele stykker oksekød: Et år
  • Lammekød: Halvandet år
  • Vildt kød, magert: Halvandet år
  • Fjerkræ: Tre-ni måneder afhængigt af fedtprocenten
  • Fiskefars: En-to måneder
  • Mager fisk: Tre-seks måneder
  • Gravet og røget fisk: Tre-fire uger
  • Fed fisk: En-to måneder

Mælk, ost og brød

  • Brød og kager: to-otte måneder afhængigt af fedtindholdet. Det vil sige, at kager med meget smør ikke kan holde sig i fryseren så længe som magert rugbrød.
  • Mælkeprodukter som fløde: Tre måneder
  • Ost: Tre-fire måneder

Frugt og grøntsager på frost

  • Grøntsager og frugter kan holde sig i fryseren helt op til et år, da deres fedtindhold er så lavt.

Før du fryser maden ned

Skriv altid dato og indhold på posen eller plastikboksen, før du kommer maden i fryseren.

Det er umuligt at se forskel på lammestegen fra sidste måned og culotten fra sidste år, når først de er frosset ned i en frysepose. Og det skal de, inden de fryses ned.

Det hænder af og til, at ens lækre ribbensteg har forvandlet farve efter at have ligget i fryseren et par måneder. Den matte farve skyldes ikke, at den ikke kunne holde sig i fryseren og nu er for gammel til at blive spist.

Den har blot fået en frostskade. Det får især kød og fisk, hvis de ikke er pakket ned i en lufttæt pose, før de ryger i fryseren.

Og husk så at lade maden tø op i køleskabet i stedet for på køkkenbordet - med mindre du har lyst til at dyrke bakterier. De gror hurtigt, hvis maden står længe i en temperatur over 20 grader.

Opsummering

Hvor længe kød kan holde sig på frost afhænger af typen af kød og hvordan det er opbevaret. Generelt anbefales det at kød holdes i fryseren i op til 3-6 måneder for at bevare smag, tekstur og kvalitet.

Men for at undgå spild og risiko for fødevarebårne sygdomme, er det vigtigt at følge nogle grundlæggende regler for opbevaring af kød i fryseren:

  • Pak kødet ind i plastik, aluminiumsfolie eller frysepapir for at undgå udtørring og lugt.
  • Mærk kødet med dato for opbevaring og brug det ældste kød først.
  • Opbevar kødet i separate poser eller beholdere for at undgå krydskontaminering med andre fødevarer i fryseren.
  • Undgå at fryse kød, der allerede er tæt på udløbsdatoen.
  • Tø kødet op i køleskab.

Her kan du læse mere om madens holdbarhed:

Fødevarers holdbarhed - spises eller smides ud?

Opbevaring af æg: Køleskab eller stuetemperatur?

Kilder: Coop.dk, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Annette Weidemann

    marts 21, 2023 at 8:08 pm

    Kan jeg panerer fiskefilleter, i fryser, og steges er par uger senere? Og steges de frosne ?
    Tak for din madside, ender altid der😉
    Mange hilsner Annette

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens madplan uge 29

Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen

Billede af pighvarsalat.

Pighvarsalat - salat med rester af pighvar eller anden hvidfisk

Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.

Stegt fennikel med ærter og grønne asparges

Billede af blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse.

Blomkål med brunet smør, kapers, citron og karse

Ugens madplan uge 28

Ugens madplan uge 28 med lækker aftensmad til hele ugen

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Forsiden lige nu

Ugens madplan uge 29
Ugens madplan uge 29 byder på dejlig aftensmad til hele ugen→ Se opskriften
billederesultat for svinemørbrad med honning og soja
Svinemørbrad med honning→ Se opskriften
Salat med kogte kartofler
Salat med kogte kartofler, asparges og radiser→ Se opskriften
billede med spinatsalat
Spinatsalat med babyspinat, tomater og rødløg→ Se opskriften
Pandekageroulade
Pandekageroulade med jordbær→ Se opskriften
billede med mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør
Mørbrad med asparges, kartofler og salviesmør→ Se opskriften
Nemme krebinetter med let sommerfrikassé opskrift
Krebinetter med let sommerfrikassé→ Se opskriften
Billede af stegt fennikel med ærter og grønne asparges.
Stegt fennikel med ærter og grønne asparges→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
billede med ærtegryde
Ærtegryde (opskrift på nem og hurtig gryderet med ærter)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her