• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Brød › Fødselsdagsboller - den klassiske og nemme opskrift

Fødselsdagsboller - den klassiske og nemme opskrift

billede med fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller er lækre boller, der bør være lov ved enhver fødselsdag. Bollerne er bagt med smør og sødmælk - og er meget smagfulde. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  8. maj 2025 - Udgivet:  31. marts 2017

Del gerne:
5.1k
SHARES
FacebookMessenger5.1kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Fødselsdagsboller
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Tips
  7. Brug røremaskine
  8. Vej dejen af
Gå til opskrift

Her får du min opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette og luftige.

Fødselsdagsbollerne er selvfølgelig standard til en fødselsdag, hvilket navnet jo siger, men jeg bruger dem også bare som almindelige boller til kaffen.

Samtidig er de gode at fryse ned, så du altid har lækre og luftige boller i fryseren, når der dukker uventede gæster op.

Opskriften giver 16 stk., og den er meget nem at følge.

Se også disse opskrifter:

  • Almindelige boller
  • Gulerodsboller
  • Grovboller

Opskrift

billede med fødselsdagsboller

Fødselsdagsboller

Opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette, luftige og nemme at lave. Perfekte til enhver festlig anledning eller hverdag.
Bedømmelse
4.7 fra 700 stemmer
RetBrød
Arbejdstid: 15 minutter minutter
Tilberedning: 12 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 22 minutter minutter
Antal 16 stk.
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 2,5 dl sødmælk - eller anden mælk
  • 125 g smør
  • 50 g gær - en hel pakke
  • 500 g hvedemel
  • 1 æg
  • 3 spsk sukker
  • 0,5 tsk kardemomme - kan udelades
  • 1 tsk salt

Fremgangsmåde

  • Hæld sødmælk op i en kasserolle, og varm den forsigtig op. Kom smør i, og lad det blive 37-38 grader varmt.
  • Kom det så op i skålen til din røremaskine, og rør gæren ud i mælken.
  • Når gæren er rørt ud tilsætter du hvedemel og æg, og ælter dejen til dine fødselsdagsboller godt igennem. Tilsæt også sukker, kardemomme og salt. Det skal æltes 7-8 minutter ved lav hastighed.
  • Sæt dejen til bollerne til hævning, og lad den hæve i 25 minutter. Husk at overdække med husholdningsfilm og et viskestykke, og bare lad dejen blive i røreskålen.
  • Kom dejen ud på et meldrysset bord, og slå hurtigt luften ud af dejen ved at ælte den hurtigt igennem. Virkes op.
  • Tril dejen til en lang pølse, som du skærer ud i 16 stykker - til 16 boller. Ønsker du mindre boller, ja så skærer du selvfølgelig bare ud i flere og mindre stykker.
  • Rul dejstykkerne til boller, som du sætter på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Nu skal bollerne så hæve i yderligere 30 minutter. Stadig tildækket med et viskestykke.
  • Inden du nu stiller bollerne i ovnen, skal du pensle dem med sammenpisket æg. Husk at pensle bollerne grundigt.
  • Bag så dine fødselsdagsboller ved 200 grader varmluft i cirka 12 minutter.
  • Lad bollerne køle lidt af inden servering, men de er allerbedst helt nybagte. Og selvfølgelig gerne med et lag smør på.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
187
% Daglig værdi*
Fedt
 
7
g
11
%
Mættet fedt
 
4
g
25
%
Transfedt
 
0.3
g
Flerumættet fedt
 
0.4
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
29
mg
10
%
Natrium
 
86
mg
4
%
Kalium
 
82
mg
2
%
Kulhydrater
 
25
g
8
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
1
g
1
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
235
IU
5
%
Vitamin C
 
0.02
mg
0
%
Calcium
 
28
mg
3
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Jeg har brugt kardemomme i denne opskrift på fødselsdagsboller, men da mange ikke altid er vilde med kardemomme, kan du sagtens undlade den.

Hvis du ønsker at lave rosinboller, kan du tilsætte et par håndhold rosiner til dejen. Det smager også dejligt.

Brug røremaskine

Fødselsdagsbollerne har jeg lavet med røremaskine. Har du ikke sådan en, kan du naturligvis også lave dem i hånden. Men husk at ælte dejen grundigt!

Og her er det altså nemmest bare at smide ingredienserne i røremaskinen, på med dejkrogen og så lade den klare æltningen.

Prøv også min opskrift på de nemme boller i airfryer.

Vej dejen af

For at sikre at bollerne blive lige store, er det altså en god idé at vejen dejen af. 5 gram fra eller til betyder ikke noget, men bare så du har nogenlunde lige store boller.

Det er bedst i forhold til afbagningen, men det ser jo også bedst ud når bollerne stilles på bordet.

Ønskes de helt blanke i udtrykket, kan de pensles med sammenpisket æg straks de tages ud af ovnen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Charlotte

    april 13, 2025 at 12:26 pm

    Hej Holger
    Bollerne smagte fantastisk. Jeg lavde en dobbelt portion, men fik ikke så mange boller ud af det.For at få det til at række, blev bollerne på størrelse med romkugler før hævning.

    Svar
  2. Frank

    marts 22, 2025 at 11:22 am

    Hvad forstås ved sammenpisket æg? Med eller uden hviden?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 22, 2025 at 6:12 pm

      Hej Frank
      Det er et helt æg, blomme og hvide inklusive 🙂
      BH Holger

      Svar
    • Frank

      marts 23, 2025 at 3:05 pm

      Tak Holger
      Rettelse til ingredienser:
      Der skal så bruges 2 æg!

      Mvh
      Frank

      Svar
  3. Ulla Hansson

    marts 14, 2025 at 11:04 am

    Nu har jeg prøvet denne opskrift
    Skulle lave 64 boller til barnebarnets fødselsdag. Lavede dem i 2 omgange. De blev super gode. Dobbel x2
    Perfekt. Tak
    Ulla

    Svar
  4. Edith Lafrentz

    februar 27, 2025 at 12:19 am

    Har ikke smagt dem endnu.

    Svar
  5. Signe

    december 13, 2024 at 9:33 pm

    Hejsa 🙂 Jeg skal bage 60 boller i alt, og forestiller mig at lave dem ad to omgange. Opskriften skal fordobles - men skal mængden af gær også fordobles, så jeg bruger 100 gram gær pr. 1 kg mel? Det virker som en ret stor mængde gær til 32 boller 😉

    På forhånd tak for svar 🙂
    Vh, Signe

    Svar
    • I.J

      marts 13, 2025 at 2:36 pm

      Jeg har prøvet denne opskrift de 16 styk og da jeg så skulle bruge dobbelt prøve at komme 1 PK også halv PK gær men det blev ikke godt.
      Så vis skulle komme et råd så rør opskrift over fler omgang og hold dig til opskriften punk for punkt

      Svar
  6. Camilla Holst

    november 17, 2024 at 8:59 am

    Lækre luftige boller-tak🙏🏻😊✨

    Svar
  7. S.

    november 12, 2024 at 7:32 pm

    Dejlige luftige boller - bager dem hver gang.

    Svar
« Ældre kommentarer

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required