• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Filodej - hvad er det? Og hvad kan du bruge det til?

Filodej - hvad er det? Og hvad kan du bruge det til?

Kurve lavet af filodej
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMS
Opdateret: 4. marts 2021 - Udgivet: 22. januar 2021

Filodej er rammen om en række kendte retter. Fra de sprøde, tyrkiske fetaruller Sigara Börek til græsk spinattærte og søde baklava fra Mellemøsten.

Det er i og for sig en enkel dej bestående af mel, vand og olie - i visse lande tilsættes også raki. Men her stopper det enkle, for selve processen med at rulle dejen ud i ultratynde flager er kompliceret.

Den skal nemlig strækkes og rulles om og om igen. Og så skal hver stykke papirstynde dej pensles med olivenolie.

Når man har en god stak, kan man begynde at tilberede kager eller retter med dejen.

En klassiker i Mellemøsten, Grækenland og Tyrkiet er baklava, som er små, søde kager, der indeholder nødder:

Baklava - en favoritdessert fra Mellemøsten

4.9 fra 12 stemmer
Baklava kan bedst beskrives ved dens sprøde skorpe, sødmen fra honningen og smagen af nødder. Denne kombination skaber den perfekte dessert.
Gå til opskrift
Billederesultat for baklava

En sprød dej der ikke er fed

I modsætning til butterdej er filo hverken fed eller fedende. Butterdej bliver også sprød og lækker i ovnen, men den indeholder masser af smør.

Filodejen er nærmest spartansk ved siden af, men den er fantastisk til at skabe en særlig konsistens af mange lag dej, der er papirstynde og sprøde på ydersiden.

Man lægger gerne dejen i mange lag, når man bager med de tynde ark. Det giver en effekt a la dansk wienerbrød eller croissanter - men igen: uden de enorme mængder smør.

Anvendelse og opskrifter med filodej

Tyskerne laver strudel, serberne bager ostepien gibanica, grækerne spinattærten spanakopita. Filodejen bruges til lidt af hvert.

Heldigvis kan vi købe dejen færdiglavet og udrullet i mange danske supermarkeder, så vi behøver ikke at knokle med at rulle den ud selv.

Og der er masser af muligheder med dejen. Også i det danske køkken, hvor du kan eksperimentere med at rulle den om fisk, hakket kød eller grøntsager.

Filodejen er supergod til at lave sprøde forårsruller med. Se vores opskrift her:

Forårsruller - den memme opskrift

4.8 fra 87 stemmer
Opskrift på hurtige forårsruller, der laves med hakket oksekød og masser af friske grøntsager. Rulles i filodej og grydesteges i fritureolie.
Gå til opskrift
billederesultat for forårsruller

Prøv også en af disse opskrifter, der indeholder de ultratynde ark filodej:

Nemme filokurve med kylling og grøntsager

5 fra 6 stemmer
Her får du min opskrift på nemme filokurve med kylling og grøntsager. Disse filodejskurve kan både bruges til en forret eller som et måltid.
Gå til opskrift
billederesultat for nemme filokurve med kylling

Samosa fra Goa

4.9 fra 16 stemmer
Samosa er sprøde, lækre madbrød, som vi kender fra Indien. Her er en opskrift med et krydret kartoffelfyld, som er lige til at spise.
Gå til opskrift
Samosa fra Indien

Indbagt laks med spinat i filodej på 30 minutter

5 fra 6 stemmer
Opskrift på indbagt laks, der pakkes ind i filodej. Laksen lægges med frisk spinat, og pakkerne steges helt sprøde i ovnen i 15 minutter.
Gå til opskrift
billederesultat for indbagt laks i filodej
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jannie Rosendal

    november 04, 2022 at 12:10 pm

    Kan man smører købe filodej med olie for at få den mere smidig?
    Med venlig hilsen Jannie

    Svar
  2. Ole

    april 30, 2022 at 1:33 pm

    Smør og andet fedt, er ikke fedende, det er kulhydraterne som er problemet.

    Svar
    • Asger

      august 09, 2023 at 11:09 am

      Nej Ole. Det har du fået vendt forkert 🙂 Kulhydrater er ligegyldige men kalorier er fedende.

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.