Filodej er rammen om en rรฆkke kendte retter. Fra de sprรธde, tyrkiske fetaruller Sigara Bรถrek til grรฆsk spinattรฆrte og sรธde baklava fra Mellemรธsten.
Det er i og for sig en enkel dej bestรฅende af mel, vand og olie - i visse lande tilsรฆttes ogsรฅ raki. Men her stopper det enkle, for selve processen med at rulle dejen ud i ultratynde flager er kompliceret.
Den skal nemlig strรฆkkes og rulles om og om igen. Og sรฅ skal hver stykke papirstynde dej pensles med olivenolie.
Nรฅr man har en god stak, kan man begynde at tilberede kager eller retter med dejen.
En klassiker i Mellemรธsten, Grรฆkenland og Tyrkiet er baklava, som er smรฅ, sรธde kager, der indeholder nรธdder:
Baklava - en favoritdessert fra Mellemรธsten
En sprรธd dej der ikke er fed
I modsรฆtning til butterdej er filo hverken fed eller fedende. Butterdej bliver ogsรฅ sprรธd og lรฆkker i ovnen, men den indeholder masser af smรธr.
Filodejen er nรฆrmest spartansk ved siden af, men den er fantastisk til at skabe en sรฆrlig konsistens af mange lag dej, der er papirstynde og sprรธde pรฅ ydersiden.
Man lรฆgger gerne dejen i mange lag, nรฅr man bager med de tynde ark. Det giver en effekt a la dansk wienerbrรธd eller croissanter - men igen: uden de enorme mรฆngder smรธr.
Anvendelse og opskrifter med filodej
Tyskerne laver strudel, serberne bager ostepien gibanica, grรฆkerne spinattรฆrten spanakopita. Filodejen bruges til lidt af hvert.
Heldigvis kan vi kรธbe dejen fรฆrdiglavet og udrullet i mange danske supermarkeder, sรฅ vi behรธver ikke at knokle med at rulle den ud selv.
Og der er masser af muligheder med dejen. Ogsรฅ i det danske kรธkken, hvor du kan eksperimentere med at rulle den om fisk, hakket kรธd eller grรธntsager.
Filodejen er supergod til at lave sprรธde forรฅrsruller med. Se vores opskrift her:
Forรฅrsruller - den memme opskrift
Prรธv ogsรฅ en af disse opskrifter, der indeholder de ultratynde ark filodej:
Nemme filokurve med kylling og grรธntsager
Samosa fra Goa
Indbagt laks med spinat i filodej pรฅ 30 minutter
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Jannie Rosendal
Kan man smรธrer kรธbe filodej med olie for at fรฅ den mere smidig?
Med venlig hilsen Jannie
Ole
Smรธr og andet fedt, er ikke fedende, det er kulhydraterne som er problemet.
Asger
Nej Ole. Det har du fรฅet vendt forkert ๐ Kulhydrater er ligegyldige men kalorier er fedende.