• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide

Estragon - fakta og opskrifter med den særlige krydderurt

Billede med estragon.
Estragon er en af de velkendte krydderurter, og du kender den nok mest fra en sauce bearnaise. Smagen er tydelig af lakrids, og estragonen findes i flere udgaver, men den franske er bedst. Foto: iStock.com.

Opdateret:  1. maj 2025 - Udgivet:  1. maj 2025

Del gerne:
9
SHARES
FacebookMessenger9PinterestEmailSMS

Indhold

  1. Fakta
  2. Smag
  3. Anvendelse
  4. Sauce bearnaise - den sikre opskrift
  5. Koteletter med estragon, gulerødder og dampet spidskål
  6. Kylling i estragonsauce
  7. Langtidsstegt cuvette i gryde med estragonsauce
  8. Estragonsmør - opskrift på lækkert smør med estragon
  9. Gulerødder med estragon
  10. Kryddersauce med estragon - perfekt sovs til bøf
  11. Pastaret med okse og estragon (uden fløde)
  12. Hasselback blomkål
  13. Kotelet salat (med kartofler, asparges og estragon mayo)

Estragon er en krydderurt, som de fleste nok især har stiftet bekendtskab med i forbindelse med en sauce bearnaise. Det er i hvert fald der den skønne plante anvendes mest.

Men estragonen er så meget mere end blot den fede og lækre bearnaise, og her kan du blive lidt klogere på den.

Fakta

Estragon hedder på latin dracunculus, hvilket betyder lille drage. Man aner dog ikke præcist hvorfor planten har fået dette navn.

Planten er en flerårig staude af kurvblomstfamilien, og den er udbredt i blandt andet Østeuropa og Sibirien.

Den russiske vokser vildt mange steder i Østeuropa, mens den franske version er den bedste i køkkenet. Det skriver jeg lidt mere om under smag.

Men faktisk er der også en tysk udgave, der læner sig smagsmæssigt mest op af den franske, og som derfor også er værd at spise.

Planten bliver omkring 80 centimeter høj, og bladene er smalle og glatte. Og i øvrigt meget velduftende.

Estragonen kan også klare dig i de danske haver, hvor den dog helst skal have en del sol. Plant den eventuelt i potte eller krukke, som kan tages ind om vinteren.

Smag

Hvordan smager estragon så? Jo, man er ikke i tvivl. Estragon smager tydeligt af lakrids eller anis, og derfor er mange nok også påpasselige med at bruge den i alt for mange retter.

Dette er dog en skam, for smagen er frisk, og altså anisagtig, men den er en god smagsgiver i mange sammenhænge.

Der findes to grundudgaver, nemlig en fransk og en russisk estragon.

Den franske regnes for den fineste, og det er også den, der har den kraftigste smag. Den russiske er mere bitter i smagen.

Estragonen kan købes både som plante og i en frysetørret udgave, og her er den friske altså bedst, fordi den er mildere i smagen. Den tørrede udgave bliver mere skarp.

Anvendelse

Allermest kendt er estragon i den franske klassiker sauce bearnaise. Her er det netop estragonen, der giver et dejligt modspil den fede sovs, og det er et perfekt match.

Det er bladene man anvender i bearnaisen, men stilkene er gode at lave en bearnaise essens af.

Du kan også anvendes den i en estragonsmør, hvor du laver kryddersmør af smør, lidt hvidløg og finthakkede estragonblade. Det smager super godt.

Eller lav din egen estragoneddike eller estragonolie ved at komme bladene i eddike eller olie. Se også opskriften på bearnaise sauce i sous vide.

Flere populære opskrifter med estragon på Madens Verden:

Sauce bearnaise - den sikre opskrift

4.8 fra 93 stemmer
Bearnaise sauce smager fantastisk, og især hvis den er hjemmelavet. Med denne opskrift får du en lækker bearnaise, som aldrig skiller. Opskriften er nem og hurtig og ingredienserne få.
Gå til opskrift
billede med sauce bearnaise

Koteletter med estragon, gulerødder og dampet spidskål

5 fra 1 stemme
En god opskrift på koteletter med estragon, gulerødder og dampet spidskål, som du laver i et fad i ovnen. En nem middagsret til hele familien.
Gå til opskrift
Koteletter med estragon, gulerødder og dampet spidskål

Kylling i estragonsauce

4.7 fra 86 stemmer
Kylling i estragonsauce er en nem og lækker måde at lave kylling på, og samlet tager retten blot 30 min. at tilberede. God som gæstemad.
Gå til opskrift
billederesultat for kylling i estragonsauce

Langtidsstegt cuvette i gryde med estragonsauce

4.7 fra 100 stemmer
Langtidsstegt cuvette i gryde er den bedste gæstemad, og du får et super mørt stykke kød. Her lavet med kartoffelpandekage og estragonsauce.
Gå til opskrift
billederesultat for langtidsstegt cuvette i gryde

Estragonsmør - opskrift på lækkert smør med estragon

4.8 fra 5 stemmer
Her får du en nem og hurtig opskrift på hjemmelavet estragonsmør. Det er lækkert smør med estragon, der bla. anvendes til den gode bøf.
Gå til opskrift
billederesultat for estragonsmør

Gulerødder med estragon

5 fra 6 stemmer
Gulerødder med estragon er en lækker opskrift på tilbehør med sunde gulerødder. Her lavet i en skøn sauce med estragon, og den er meget nem at lave.
Gå til opskrift
billede til gulerødder med estragon

Kryddersauce med estragon - perfekt sovs til bøf

4.6 fra 14 stemmer
Denne kryddersauce med estragon er sublim til bøffer og andet oksekød. Det er en lækker sovs med en krydret smag, og her er min opskrift.
Gå til opskrift
kryddersauce med estragon

Pastaret med okse og estragon (uden fløde)

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på en lækker pastaret med okse og estragon. Det er velsmagende og nem aftensmad, der er lavet uden smør og fløde.
Gå til opskrift
pastaret med okse og broccoli

Hasselback blomkål

4.6 fra 18 stemmer
Hasselback blomkål med bacon og estragon er en god måde at servere den sunde blomkål på. Server den som tilbehør til alt fra fisk til kød.
Gå til opskrift
Hasselback blomkål

Kotelet salat (med kartofler, asparges og estragon mayo)

4.8 fra 4 stemmer
Her får du min opskrift på kotelet salat med kartofler, spidskål og estragon mayo. En lækker salat med koteletter, som er mættende aftensmad.
Gå til opskrift
kotelet salat med kartofler, spidskål og estragon mayo
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge21-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkøb til en fest på budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter på mad fra det danske køkken

Billede til rødtunge med svampestuvning.

Rødtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skøn aftensmad til hele ugen

Billede med kyllingegyros.

Nem kyllingegyros med bulgur og spidskål

Billede af Allingetærte

Allingetærte med rabarber og creme

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Så vær med nu i Danmarks store fællesskab om mad. På forhånd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her