Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Estragon

Estragon (fakta og opskrifter med den særlige krydderurt)

Billede med estragon.
Del gerne:
9
SHARES
FacebookMessenger9PinterestEmailSMS
Indhold
  • Fakta
  • Smag
  • Anvendelse
  • Opskrifter med estragon
  • FAQ
  • Kommentarer

Estragon er en krydderurt, som de fleste nok især har stiftet bekendtskab med i forbindelse med en sauce bearnaise. Det er i hvert fald der den skønne plante anvendes mest.

Men estragonen er så meget mere end blot den fede og lækre bearnaise, og her kan du blive lidt klogere på den.

Fakta

Estragon hedder på latin dracunculus, hvilket betyder lille drage. Man aner dog ikke præcist hvorfor planten har fået dette navn. Planten er en flerårig staude af kurvblomstfamilien, og den er udbredt i blandt andet Østeuropa og Sibirien.

Den russiske vokser vildt mange steder i Østeuropa, mens den franske version er den bedste i køkkenet. Det skriver jeg lidt mere om under smag.

Men faktisk er der også en tysk udgave, der læner sig smagsmæssigt mest op af den franske, og som derfor også er værd at spise. Planten bliver omkring 80 centimeter høj, og bladene er smalle og glatte. Og i øvrigt meget velduftende.

Estragonen kan også klare dig i de danske haver, hvor den dog helst skal have en del sol. Plant den eventuelt i potte eller krukke, som kan tages ind om vinteren.

Smag

Hvordan smager estragon så? Jo, man er ikke i tvivl. Estragon smager tydeligt af lakrids eller anis, og derfor er mange nok også påpasselige med at bruge den i alt for mange retter.

Dette er dog en skam, for smagen er frisk, og altså anisagtig, men den er en god smagsgiver i mange sammenhænge.

Der findes to grundudgaver, nemlig en fransk og en russisk estragon.

Den franske regnes for den fineste, og det er også den, der har den kraftigste smag. Den russiske er mere bitter i smagen.

Estragonen kan købes både som plante og i en frysetørret udgave, og her er den friske altså bedst, fordi den er mildere i smagen. Den tørrede udgave bliver mere skarp.

Anvendelse

Allermest kendt er estragon i den franske klassiker sauce bearnaise. Her er det netop estragonen, der giver et dejligt modspil den fede sovs, og det er et perfekt match.

Det er bladene man anvender i bearnaisen, men stilkene er gode at lave en bearnaise essens af.

Du kan også anvendes den i en estragonsmør, hvor du laver kryddersmør af smør, lidt hvidløg og finthakkede estragonblade. Det smager super godt.

Eller lav din egen estragoneddike eller estragonolie ved at komme bladene i eddike eller olie. Se også opskriften på bearnaise sauce i sous vide.

Opskrifter med estragon

Flere populære opskrifter med estragon på Madens Verden:

Sauce bearnaise - den sikre opskrift
Bearnaise sauce smager fantastisk, og især hvis den er hjemmelavet. Med denne opskrift får du en lækker bearnaise, som aldrig skiller. Opskriften er nem og hurtig og ingredienserne få.
Se opskriften her
billede med sauce bearnaise
Koteletter med estragon, gulerødder og dampet spidskål
En god opskrift på koteletter med estragon, gulerødder og dampet spidskål, som du laver i et fad i ovnen. En nem middagsret til hele familien.
Se opskriften her
Koteletter med estragon, gulerødder og dampet spidskål
Kylling i estragonsauce
Kylling i estragonsauce er en nem og lækker måde at lave kylling på, og samlet tager retten blot 30 min. at tilberede. God som gæstemad.
Se opskriften her
billederesultat for kylling i estragonsauce
Langtidsstegt cuvette i gryde med estragonsauce
Langtidsstegt cuvette i gryde er den bedste gæstemad, og du får et super mørt stykke kød. Her lavet med kartoffelpandekage og estragonsauce.
Se opskriften her
billederesultat for langtidsstegt cuvette i gryde
Estragonsmør - opskrift på lækkert smør med estragon
Her får du en nem og hurtig opskrift på hjemmelavet estragonsmør. Det er lækkert smør med estragon, der bla. anvendes til den gode bøf.
Se opskriften her
billederesultat for estragonsmør
Gulerødder med estragon
Gulerødder med estragon er en lækker opskrift på tilbehør med sunde gulerødder. Her lavet i en skøn sauce med estragon, og den er meget nem at lave.
Se opskriften her
billede til gulerødder med estragon
Kryddersauce med estragon - perfekt sovs til bøf
Denne kryddersauce med estragon er sublim til bøffer og andet oksekød. Det er en lækker sovs med en krydret smag, og her er min opskrift.
Se opskriften her
kryddersauce med estragon
Pastaret med okse og estragon (uden fløde)
Her får du min opskrift på en lækker pastaret med okse og estragon. Det er velsmagende og nem aftensmad, der er lavet uden smør og fløde.
Se opskriften her
pastaret med okse og broccoli
Hasselback blomkål
Hasselback blomkål med bacon og estragon er en god måde at servere den sunde blomkål på. Server den som tilbehør til alt fra fisk til kød.
Se opskriften her
Hasselback blomkål
Kotelet salat (med kartofler, asparges og estragon mayo)
Her får du min opskrift på kotelet salat med kartofler, spidskål og estragon mayo. En lækker salat med koteletter, som er mættende aftensmad.
Se opskriften her
kotelet salat med kartofler, spidskål og estragon mayo

FAQ

Hvad er estragon?

Estragon er en krydderurt med smalle, grønne blade og en let lakridsagtig, aromatisk smag. Den bruges både frisk og tørret i madlavning - især i saucer, fiskeretter, kylling og franske klassikere.

Hvad smager estragon af?

Smagen i estragon er anis/lakrids-lignende, og samtidig let sødlig og parfumeret. Den har en blanding af bitterhed og friskhed i smagen. Den friske version har en finere og mere aromatisk smag end tørret.

Hvordan opbevarer man estragon?

Du kan opbevare estragon i en lufttæt pose eller glas med vand i køleskabet. Tørret opbevares i en mørk og lufttæt beholder - væk fra varme og lys.

Kan man fryse estragon?

Estragon kan fryses. Kom den hakket i isterningebakker med olie eller vand og derefter i fryseren.

Hvilken estragon er bedst?

Der findes to hovedtyper af estragon:
Fransk: Den klassiske til madlavning, aromatisk og delikat.
Russisk: Grovere smag, mindre intens, ofte brugt tørret.
I Danmark dyrkes og sælges mest fransk estragon til mad.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.