• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad

Er plantesmør en god erstatning for smør?

Plantesmør som eksempelvis Smørbar fra Naturli' er blevet en populær erstatning for almindeligt smør. Fødevareekspert Charlotte Mithril har set nærmere på plantesmørret. Foto: Naturli’ Foods.
Plantesmør som eksempelvis Smørbar fra Naturli' er blevet en populær erstatning for almindeligt smør. Fødevareekspert Charlotte Mithril har set nærmere på plantesmørret. Foto: Naturli’ Foods.

Opdateret:  23. marts 2020 - Udgivet:  20. marts 2020

Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Plantesmør kan være en udmærket erstatning for smør, hvis du vil skære ned på animalske produkter. Se sammenligning af plantesmør og smør her.
  2. Plantesmør vs smør – hvad er der i?
  3. Halvt så meget mættet fedt i plantesmør
  4. Mindre CO2 udledning ved plantesmør
  5. Smagen minder om smør
  6. Plantesmør kan være god erstatning for smør

Plantesmør kan være en udmærket erstatning for smør, hvis du vil skære ned på animalske produkter. Se sammenligning af plantesmør og smør her.

I en tid, hvor vi anbefales at skære ned på animalske produkter, er vegetabilske erstatninger for smør, såkaldt plantesmør, blevet et populært produkt.

Plantesmør, der også kaldes veganernes svar på Kærgården, sælges i stadig stigende mængde, og kan bruges til både stegning, bagning og på brødet.

Men er det sundere at spise plantesmør end almindeligt smør? Og hvad med miljøet? Fødevareekspert Charlotte Mithril ser på forskellen på plantesmør og almindeligt smør.

Plantesmør vs smør – hvad er der i?

Smør er som bekendt baseret på komælk - mere præcist indeholder almindeligt smør tre ingredienser:

Fløde, mælkesyrekultur og salt.

Plantesmør baseres i stedet for fløde på vegetabilske olier. Naturli’s Smørbar indeholder eksempelvis:

Rapsolie (39%), vand, kokosolie (22%), sheaolie (13%), mandelsmør (2%), salt, emulgator (lecitin), gulerodsjuice, citronsaft og naturlig aroma.

Den længere liste af ingredienser i Smørbar er tilsat for at få et produkt, der kan være en god erstatning for smør i både konsistens og smag. Selvom indholdslisten er længere, er Smørbar et økologisk produkt, hvor der stilles krav til brug af eksempelvis tilsætningsstoffer, og de fleste ingredienser er da også rene råvarer.

Men det er ikke alle plantesmør, der er økologiske, og der er også forskel på, hvilke vegetabilske olier der bruges, så tjek indholdslisten, hvis du vil være sikker på, hvad du spiser.

Læs også disse artikler:

  • Plantefars – er det virkelig så sundt som vi tror?
  • Hvad er umami?
  • Pulverkaffe - fakta og viden om instant kaffe
  • Er leverpostej usundt? Alt du skal vide om leverpostej

Halvt så meget mættet fedt i plantesmør

Sammenligner man næringsindholdet i Lurpak smør med Naturli’s Smørbar, ser det således ud:

Indhold per 100 gram Lurpak smør Naturli’ Smørbar
Energi 739 kcal 681 kcal
Fedt 82 gram 75 gram
Heraf mættet fedt 52 gram 26 gram
Salt 1,2 gram 0,9 gram

Smørbar indeholder en smule færre kalorier og lidt mindre fedt og salt, men kan du bedre lide smagen af smør, er det ikke værd at spare de få kalorier. Mere interessant er det måske, at indholdet af mættet fedt er halveret i Smørbar i forhold til Lurpak smør.

Mættet fedt skal vi helst ikke have for meget af ifølge de nuværende kostråd, om end forskerne de seneste år, er blevet mere i tvivl om, hvorvidt det også er så skadeligt som hidtil troet.

Mindre CO2 udledning ved plantesmør

Et af argumenterne for at skære ned på animalske produkter og vælge plantebaserede i stedet, er af hensyn til klimaaftrykket. Overordnet set, er produktionen af animalske produkter nemlig betydeligt mere belastende for miljøet end produktionen af vegetabilske produkter.

Dermed bør plantesmør være betydeligt bedre for miljøet end animalsk smør. Og ser man på Naturli’s egne udregninger, udledes der også fem gange mindre CO2 ved produktionen af deres Smørbar sammenlignet med et animalsk smørbart produkt.

Men helt så simpelt er det desværre ikke.

Mange plantesmør-produkter indeholder nemlig palmeolie, som er belastende for miljøet at producere. Produktionen af palmeolie rydder store arealer med regnskov, der går ud over både klima og dyreliv. Der er dog nogle producenter, der forsøger at tage højde for dette.

Naturli’s plantesmør, Smørbar, er et af de få produkter, der ikke indeholder palmeolie. Og både Coop og Becel anvender RSPO-certificeret bæredygtig palmeolie, der burde sikre, at der ved etablering af palmeolieplantager tages højde for dens miljømæssige indvirkning, så regnskovsområder eksempelvis ikke ryddes til fordel for nye palmeolieplantager.

Men om alle producenter af plantesmør med palmeolie anvender bæredygtig palmeolie er uvist.

Smagen minder om smør

Men hvad med smagen? Kan smagen af plantesmør hamle op med den gode gamle smag af ”rigtig” smør?

Ja, det er der noget, der tyder på. I hvert fald, hvis man ser på de smagstest, der er lavet. Smagen er ofte god og kan sammenlignes med smør eller Kærgården, mens konsistens er blødere end almindeligt smør og minder mere om Kærgården.

Dog smelter plantesmør hurtigere end almindeligt smør, når det står ved stuetemperatur, så måske er det ikke så velegnet til at stå på bordet til de lange familiefrokoster.   

Plantesmør kan være god erstatning for smør

Overordnet set kan plantesmør være en god erstatning for smør. Det indeholder mindre mættet fedt, der er sat i forbindelse med blandt andet en øget risiko for hjertekarsygdomme.

Plantesmør indeholder dog stort set lige så mange kalorier som en almindelig pakke Lurpak. Der er altså ingen grund til at tro, at du kan komme ekstra smør på brødet, blot fordi det er plantebaseret. Det feder lige så meget som almindeligt smør.

Miljømæssigt kan der være en fordel ved plantesmørret, da der udledes mindre CO2 ved produktionen. Men vær obs på, om der er palmeolie i og i så fald, om palmeolien er produceret på en bæredygtig måde.

Men elsker du dit almindelige smør, og har et fornuftigt indtag af animalske produkter, så er der ingen grund til at droppe smørret.

Kilder: www.naturli-foods.dk, www.lurpak.com, www.becel.com, www.coop.dk.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Erik Bo Jensen

    august 04, 2022 at 8:22 am

    kan smørbar bruges til bearnaise

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her