Pulverkaffe som Nescafé er stille og roligt trængt ind i de danske hjem. Men hvad er det? Og kan man få en god kaffesmag i instant kaffe?
Pulverkaffe er blevet mere og mere populær i danske hjem gennem de seneste ti år. Og let er det.
Man kommer en skefuld instant kaffe i en kop, hælder kogende vand i, rører rundt - og så har man en kop kaffe.
Eller har man? Selv de mest indædte Nescafé-fans vil nok være enig i, at der er forskel på den kaffe, vi brygger, og den frysetørrede vi rører op med kogende vand.
Her kan du blive lidt klogere på, hvordan pulverkaffe bliver produceret, hvad det er, og hvordan du med fordel kan bruge den i bagning og drikke.
Sådan bliver kaffebønner til pulverkaffe
Når kaffebønner skal forvandles til pulverkaffe, ristes og blandes bønnerne, ligesom man gør med bønner til almindelig kaffe.
Herefter er processen helt anderledes. Først maler man kaffebønnerne, herefter bliver de opløst i meget varmt vand. Nu har man en tyk kaffeekstrakt.
Denne ekstrakt fryses ned med nitrogen og kold luft til ca. 50 minusgrader. Det betyder, at den tykke masse forvandler sig til flager, der kværnes til små klumper.
Ligesom med for eksempel frysetørrede hindbær, bliver al is, væske og fugt til sidst tørret væk i et vakuum. Og nu er bønnerne blevet til instant kaffe alias pulverkaffe.
Hvem drikker instant kaffe og hvor
I følge Dansk Kaffeinformation blev der drukket 120 millioner kopper pulverkaffe i 2020. Faktisk anslår de, at hver femte kop kaffe der drikkes i Danmark, er frysetørret kaffe.
For nogen er Nescafé blevet synonym med instant kaffe, selvom det blot er et brand.
Og denne pulverkaffe er især populær på Sjælland, i København og på Bornholm. Det viser kaffeinfo.dk's Danmarkskort over, hvilke mærker vi foretrækker i de forskellige regioner.
Historien om Nescafé
Nescafé er et af de mest kendte kaffemærker i verden. Særligt den røde Nescafé Original og den gyldne Nescafé Gold drikkes i enorme mængder.
Denne frysetørrede kaffe går helt tilbage til 1929, hvor Wall Streets krak medførte, at kaffebønderne ikke kunne komme af med alle deres kaffebønner.
Derfor gik fødevaregiganten Nestlé ind i kampen om at finde en metode, hvorpå man kunne gøre bønnerne langtidsholdbare og lette at brygge i en fart.
Først ni år senere, i 1938, kom den frysetørrede kaffe til verden. Navnet er en sammentrækning af Nestlé og café, og denne nye kaffe fik medvind under 2. verdenskrig.
Her var der brug for en hurtig metode til at lave kaffe til de amerikanske tropper. Siden kom kaffen blandt andet med Apollo 11 til månen, og i dag drikkes kaffen i 180 lande.
Sådan laves den bedste kop pulverkaffe
Det første, der er vigtigt, er vandets temperatur. Vandet skal bringes i kog, før man bruger det, men derefter skal det lige falde nogle grader, før det hældes over kaffepulveret.
Merrild anbefaler en temperatur på mindst 92 og max. 96 grader til deres instant kaffe.
Den rette dosering er selvfølgelig en smagssag, men som tommelfingerregel bruges en teske med top til halvanden deciliter vand.
Her er opskrifter, hvor vi har brugt pulverkaffe:
Din vurdering
-
Pulverkaffe - fakta og viden om instant kaffe
Stem her
( stemmer)
Sonja Stender
Jeg kommer en gang imellem 1/2 tsk lakridspulver i min Nescafe' det smager dejligt
Irene Asgaard
Det er udmærket, og hurtigt. Drikker det hver dag som det første.
Ejler
enig
Jolanda
Jeg synes, der er ikke noget værre end Nescafé eller andre frysetørrede kaffemærker. Drikker det aldrig.