• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Er figenpålæg og figenstænger sunde?

Er figenpålæg og figenstænger sunde?

billederesultat for figenstænger
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  8. april 2024 - Udgivet:  21. november 2020

De søde figenstænger er populære som en hurtig snack eller en del af madpakken. Men hvad indeholder de egentlig og er figenstænger sunde?

Figenpålæg og figenstænger er populære til børn, men er tørret frugt som figenstænger sunde?

De lange stænger af tørret frugt, er lige til at putte i madpakken eller have med i tasken, når den hurtige sult skal stilles.

Men hvad er der egentligt i figenpålæg, figenstænger eller frugtstænger som de også kan hedde, og er det sundere at spise for eksempel et æble eller en banan?

Vi har set nærmere på den populære snack.

Hvad er der i figenstænger?

Ser man på ingredienslisten på de populære frugtstænger fra Cactus består de overvejende af tørret frugt i form af dadler, rosiner eller figner.

Afhængig af hvilken variant man vælger, er der derudover tilsat smagsgivere som tørret jordbær eller blåbær og ekstrakter af samme.

Udover dette indeholder frugtstængerne solsikkeolie og vand og frugtstængerne med blåbær desuden æblejuice.

Det er det, intet andet. Der er altså ikke tilsat konserveringsmidler eller andre tilsætningsstoffer til frugtstængerne fra Cactus.

Smagen af eksempelvis blåbær eller jordbær kommer fra tørret frugt og ekstrakt, men det er dog ganske små mængder af den tørrede frugt, der er i.

I frugtstænger med jordbær er der eksempelvis 0,9 % tørret jordbær svarende til 1,6 gram friske jordbær – der er altså ikke meget jordbær i stængerne.

Samme indhold i figenpålæg

Figenpålæg er en anden variant af de populære snacks med tørret frugt. Figenpålæg spises typisk på et stykke brød og ligner til forveksling figenstænger, bare i en mere firkantet form.

Og der er da heller ingen forskel på indholdet i figenstænger og figenpålæg, hvis man ser på produkterne fra Cactus. Indholdet i en frugtstang med jordbær er altså helt det samme som indholdet i en skive frugtpålæg med jordbær.

Eneste forskel er, at en skive frugtpålæg vejer 16 gram, mens en figenstang vejer 20 gram.

Højt sukkerindhold

Selvom der altså ikke er tilsat sukker til figenpålæg eller figenstænger, så indeholder de alligevel en del naturligt sukker fra den tørrede frugt.

Figenpålæg og frugtstænger fra Cactus indeholder eksempelvis 57-59 gram sukker per 100 gram, hvilket vil sige, at over halvdelen består af sukker.

Og selvom det er naturligt sukker fra den tørrede frugt, så er det altså stadig sukker, der har samme effekt på kroppen som almindeligt sukker.

Der er dog stor forskel på at spise en figenstang og eksempelvis en skål slik. I figenstangen bestående af tørret frugt er der også sunde kostfibre og vitaminer og mineraler fra frugten, som ikke er at finde i hvidt sukker og eksempelvis slik.

Sammenlignet med slik er figenpålæg og figenstænger sunde, på trods af det høje sukkerindhold.

Figenstænger eller frisk frugt

Ser man på næringsdeklarationen i en figenstang og sammenligner den med et stykke frugt som et æble eller en banan, er der betydelig forskel.

Næringsindhold opgives altid i forhold til 100 gram af fødevaren, det vil sige, hvor meget der er i 100 gram figenstang, æble eller banan.

Og ser man på næringsindholdet i 100 gram figenstang eller figenpålæg er der 320 kcal og 59 gram sukker, mens der i 100 gram æble er 46 kcal og 8 gram sukker og 100 gram banan er 82 kcal og 16 gram sukker.

Der er altså betydeligt mere sukker og flere kalorier i 100 gram figenstang sammenlignet med samme mængde æble eller banan.

Fødevarestyrelsen skriver da også, at tørret frugt ikke tæller med i de 6 om dagen, da de indeholder seks til syv gange flere kalorier sammenlignet med frisk frugt.

Men. Det er dog vigtigt at huske at næringsindholdet er beskrevet for 100 gram, mens en figenstang typisk kun vejer omkring 20 gram.

For at få ovennævnte mængder sukker og kalorier skal du altså spise hele fem figenstænger sammenlignet med et enkelt æble eller en banan, der typisk vejer omkring 100 gram.

Sammenligner man i stedet næringsindholdet for 1 figenstang med 1 æble eller 1 banan, ser regnestykket helt anderledes ud, og indholdet af sukker og kalorier er nogenlunde ens for de tre.

Spiser man en enkelt figenstang på ca. 20 gram, får du altså nogenlunde samme mængde sukker og kalorier som i et æble eller en banan.

Se indholdet i en figenstang, et æble og en banan her:

Per stkFigenstang*
1 stk, 20 g
Æble
1 stk, 100 g
Banan
1 stk, 100 g
Kalorier, kcal644682
Sukkerarter, g12816
Kostfibre, g1,92,21,6

* Frugtstang med blåbær fra Cactus

Pas på tænderne

Figenstænger, frugtpålæg og andet tørret frugt klistrer godt til tænderne, og udsætter dermed tænderne for en sukkerpåvirkning over længere tid.

Som bekendt er sukker ikke godt for tænderne, da det giver grobund for huller.

Spis derfor gerne et stykke brød eller andet sammen med figenstangen, så den tørrede frugt tygges væk fra tænderne og ikke sidder for længe.

Er figenstænger sunde?

Samlet set er figenpålæg og figenstænger sunde, så længe de spises med måde og gerne med et stykke groft brød til.

Figenstænger og andet tørret frugt kan være et godt alternativ til slik og andre søde sager, men bør lige som disse begrænses på grund af det høje sukker- og kalorieindhold.  

Men en figenstang som mellemmåltid eller et stykke figenpålæg på et stykke rugbrød i madpakken en gang imellem er helt ok.

Så længe den tørrede frugt ikke går ind og erstatter den friske frugt eller grønt i vores mad, kan den sagtens bruges som et sundt supplement.

Kilder: Fødevarestyrelsen, Vitakost.

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Forsiden lige nu

Madplan uge 24
Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter→ Se opskriften
10 retter med få ingredienser
10 retter med få ingredienser→ Se opskriften
billede med flødebollekage
Flødebollekage opskrift med makroner og jordbær→ Se opskriften
salat med paneret kylling
Salat med paneret kylling, ærter og asparges→ Se opskriften
billederesultat for mini grovflutes
Mini grovflutes - opskrift på nemme kuvertbrød→ Se opskriften
billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grøntsager→ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbær og jordbær
Sommerlagkage med flødecreme, hindbær og jordbær→ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidløg og rosmarin
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.
Sauce gribiche med grønne asparges→ Se opskriften
billede med jordbær trifli opskrift
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her