• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Enebær - fakta om de små kogler med stor smag

Enebær - fakta om de små kogler med stor smag

Billede med enebær.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Enebær er bittesmå kogler, som giver en helt særlig lettere skarp smag til maden. De fleste kender enebærgryde, som er baseret på netop denne smag.

Men koglerne kan bruges til et utal af retter - når blot man doserer korrekt. Ellers kan det blive en besk affære at spise.

Enebær er også en vigtig ingrediens i gin og den hollandske brændevin genever. Så det er altså kogler, der kan bruges til lidt af hvert.

Og det er en sejlivet busk, de sidder på, da den allerede dukkede op efter sidste istid. Enen kan leve længe, der er for eksempel fundet en enebærbusk i Norge, som menes at være over 1000 år gammel.

Først en lille botaniktime

Der er ikke mange krydderier, som stammer fra nåletræer, men enebærret gør. Tænk på børnesangen 'Så går vi rundt om en enebærbusk', der formentlig er opstået, fordi en ene kan ligne et juletræ.

Ene, Juniperus communis, er en del af cypres-familien, og herhjemme bliver den typisk et par meter høj, hvor den kan rage ti meter op i luften i udlandet.

Koglerne er grønne, når de er umodne, og det tager lang tid om at modnes. Hele tre år går der, fra de er umodne og grønne, til de bliver modne og mørke.

Efter de er plukket, skal de hele bær tørres, og til sidst kan de sælges - enten som stødt krydderi eller som hele, tørrede enebær.

Anvendelse

Som tidligere nævnt er enebærgryde en lækker gryderet, som især er en dejlig spise i det kølige efterår og den kolde vintertid.

Pate og postej kan få et løft med enebær, det samme kan marinader og eddikelager for eksempel til sild eller asier.

Flæskesteg og andre fede kødtyper kan også med fordel krydres med enebær, da enebær komplimenterer fedmen, og giver hele stegen/stegene en mere nuanceret smag.

Og så kan man selvfølgelig lave sin egen enebærsnaps. De modne, kødfyldte bær giver en god, pebret smag til snapsen.

Sæson og opbevaring

I Danmark er koglerne i sæson i de tidlige forårsmåneder marts og april. Plukker du dem selv, skal de ligge til tørre, så de bliver rynkede og mørke, før du kan bruge dem.

Opbevar enebærrene i et lukket glas ved stuetemperatur. Her vil de kunne holde sig friske i et halvt år.

Opskrifter

Her får du flere opskrifter med enebær:

Vildtragout

Svinemørbrad stegt som vildt

Gammeldags oksesteg

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kødboller med blomkål og ærter.

Kødboller med blomkål og ærter (lækker sommer gryderet)

Ugens bobler, uge 25, 2025

Ugens bobler, uge 25: Her er ugens bedste bobler

Uge25-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift på bradepandekage med kokos

Billede af ribsteaks med marinerede grøntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grøntsager

Forsiden lige nu

billede med spidskålspakker
Spidskålspakker - lækre pakker med spidskål og uden kød→ Se opskriften
spinatpandekager
Spinatpandekager - den lækre og nemme opskrift→ Se opskriften
blomkålscurry
Blomkålscurry - indisk vegetar mad med blomkål→ Se opskriften
surdejsboller
Surdejsboller - nemme morgenboller bagt med surdej→ Se opskriften
Billede med nye kartofler, der lige er gravet op
Er nye kartofler eller gamle kartofler sundest?→ Se opskriften
sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
Madplan uge 25
Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter→ Se opskriften
vandkringle med creme
Vandkringle - nem kringle med creme og remonce→ Se opskriften
Uge25-bedstevinkøbMV
Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150→ Se opskriften
Billede af grillede kyllingespyd.
Grillede kyllingespyd med grøntsager og BBQ-marinade→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her