• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Råvareguide › Enebær - fakta om de små kogler med stor smag

Enebær - fakta om de små kogler med stor smag

Billede med enebær.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 14. juli 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Enebær er fremragende smagsgivere i gryderetter og pateer såvel som i gin. Her er fakta om de små bær, der i virkeligheden er grankogler.

Enebær er bittesmå kogler, som giver en helt særlig lettere skarp smag til maden. De fleste kender enebærgryde, som er baseret på netop denne smag.

Men koglerne kan bruges til et utal af retter - når blot man doserer korrekt. Ellers kan det blive en besk affære at spise.

Enebær er også en vigtig ingrediens i gin og den hollandske brændevin genever. Så det er altså kogler, der kan bruges til lidt af hvert.

Og det er en sejlivet busk, de sidder på, da den allerede dukkede op efter sidste istid. Enen kan leve længe, der er for eksempel fundet en enebærbusk i Norge, som menes at være over 1000 år gammel.

Oversigt over indhold
  • Enebær er fremragende smagsgivere i gryderetter og pateer såvel som i gin. Her er fakta om de små bær, der i virkeligheden er grankogler.
  • Først en lille botaniktime
  • Anvendelse
  • Sæson og opbevaring
  • Opskrifter
  • Kommentarer

Først en lille botaniktime

Der er ikke mange krydderier, som stammer fra nåletræer, men enebærret gør. Tænk på børnesangen 'Så går vi rundt om en enebærbusk', der formentlig er opstået, fordi en ene kan ligne et juletræ.

Ene, Juniperus communis, er en del af cypres-familien, og herhjemme bliver den typisk et par meter høj, hvor den kan rage ti meter op i luften i udlandet.

Koglerne er grønne, når de er umodne, og det tager lang tid om at modnes. Hele tre år går der, fra de er umodne og grønne, til de bliver modne og mørke.

Efter de er plukket, skal de hele bær tørres, og til sidst kan de sælges - enten som stødt krydderi eller som hele, tørrede enebær.

Anvendelse

Som tidligere nævnt er enebærgryde en lækker gryderet, som især er en dejlig spise i det kølige efterår og den kolde vintertid.

Pate og postej kan få et løft med enebær, det samme kan marinader og eddikelager for eksempel til sild eller asier.

Flæskesteg og andre fede kødtyper kan også med fordel krydres med enebær, da enebær komplimenterer fedmen, og giver hele stegen/stegene en mere nuanceret smag.

Og så kan man selvfølgelig lave sin egen enebærsnaps. De modne, kødfyldte bær giver en god, pebret smag til snapsen.

Sæson og opbevaring

I Danmark er koglerne i sæson i de tidlige forårsmåneder marts og april. Plukker du dem selv, skal de ligge til tørre, så de bliver rynkede og mørke, før du kan bruge dem.

Opbevar enebærrene i et lukket glas ved stuetemperatur. Her vil de kunne holde sig friske i et halvt år.

Opskrifter

Her får du flere opskrifter med enebær:

Vildtragout

Svinemørbrad stegt som vildt

Gammeldags oksesteg

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Forsiden lige nu

billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften
billede med kylling cacciatore italiensk jægergryde
Kylling cacciatore (nem og lækker italiensk jægergryde)→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
billede med fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)→ Se opskriften
billede med marmorkage
Marmorkage (nem og lækker skærekage i form)→ Se opskriften
fryse avocado
Kan man fryse avocado? Se den hurtige guide!→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her