• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Dry aged kød - fakta om krogmodnet kød og de gode tips

Dry aged kød - fakta om krogmodnet kød og de gode tips

Dry aging - dry aged - langtidsmodnet kød
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 21. juni 2023 - Udgivet: 21. maj 2019

Dry aged kød er blevet særdeles populært, og her kan du læse alt om krogmodning af kødet. Se hvad metoden går ud på og hvordan du laver dry-aging derhjemme.

Dry aged kød er smagfuldt til sidste bid, og det langtidsmodnede kød bliver stadig mere populært. Også selvom det koster noget mere end det tradtionelle kød.

Du er måske stødt på begrebet ”dry aged meat”, hvis du har været i Nordamerika.

Her har enhver steak-restaurant med respekt for sig selv det nemlig på menukortet.

Herhjemme vinder det også frem flere steder. Flere supermarkeder og slagtere har kødet hængende i specielle montrer og køleskabe.

Det er dog hverken til udstilling eller pynt, men en helt særlig måde at modne kødet på.

Hvad er dry-aging?

Hvis du har prøvet at åbne vakuumpakket kød, har du måske bemærket en lidt syrlig lugt, som også i enkelte tilfælde kan smages i kødet.

I det tilfælde har du stiftet bekendtskab med mælkesyren i kødet. Denne bliver holdt inde i kødet i forbindelse med vakuumpakningen, som også holder på væsken i kødet og ikke mindst fastholder kødets vægt.

Dry-aging (eller krogmodning) er en modning, som gør lige præcis det modsatte.

Intens kødsmag

Dry aged processen trækker nemlig mælkesyren ud af kødet sammen med væsken og vægten reduceres med op til 30%. Og er det godt?

Ja, det er det. For på den måde, vil du få en mere intens og ren kødsmag. Kødets aromastoffer vil komme meget mere til udtryk ved denne modningsmetode.

Samtidig vil kødets naturlige enzymer gå i gang med at mørne kødet.

Krogmodning tager alt mellem 3-4 dage op til 4 uger – alt efter kødtype, smag og temperament.

Der er også eksperimenteret med at modne op til 5-6 måneder.

Resultatet ved dry-aging bliver et stykke saftigt og velsmagende kød og under alle omstændigheder ventetiden værd.

Næringsindhold

Forsvinder de gode proteiner og næringsstoffer under denne tørmodning og fremstilling af dry aged kød så?

I princippet er kødets naturlige indhold af enzymer og proteiner det, der modner kødet.

Og hvad med bakterier? Der holdes nøje øje med luftfugtighed og temperatur og ikke mindst cirkulation omkring krogmodningen, så der ikke kommer ”dårlige” bakterier på kødet – men kun de bakterier, som er med til at mørne kødet.

Kan jeg selv lave dry aged kød?

Er du kød-entusiast og har du allerede kastet dig over sous vide, så er tiden måske inde til også at forsøge sig med dry aged kød hjemme hos dig selv.

Det er ikke så svært, men kræver tålmodighed og lidt hjælpemidler. Det er muligt at købe specielle vakuumposer, som tillader væsken at sive ud, men som er lukket for bakterier og andet udefra.

Du kan også hænge kødet op i en krog i et kølerum eller køleskab ved 1-3 grader.

Her skal du dog sikre, at der ikke kommer bakterier til udefra. Der findes på markedet helt specielle køleskabe, som er lavet til dry-aging.

Du kan eksperimentere dig frem i forhold til, hvor intens smagen skal være.

Du kan bruge næsten alle former for skært kød – dog kræver det store stykker på min. 1,5 kilo.

Metoden med dry aged kød er ikke velegnet til enkelte bøffer.

Fakta om langtidsmodnet kød

Færdigmodnet kød hos slagteren er som regel dyrt, da det er en tidskrævende proces, og kødet taber vægt.

Du kan spare lidt på pengene ved selv at gøre det derhjemme, og dermed lave dit eget dry aged kød.

Når kødet er modnet, vil der være en hård mørk skorpe, som skæres fra inden tilberedning.

Herfra tilbereder du kødet som normalt – evt. sous vide.

Brug de afskårne skorper til at koge en god fond til sauce.

Her kan du se hvordan du laver en dry-aged svinekam/flæskesteg.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jakob Knudsen

    marts 01, 2023 at 4:59 pm

    Kan dryaged spises uden yderligere tilberedning? Kan det fryses ned?

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Forsiden lige nu

billede med kylling cacciatore italiensk jægergryde
Kylling cacciatore (nem og lækker italiensk jægergryde)→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
billede med fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)→ Se opskriften
billede med marmorkage
Nem marmorkage - skøn skærekage i form→ Se opskriften
fryse avocado
Kan man fryse avocado? Se den hurtige guide!→ Se opskriften
Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.
Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)→ Se opskriften
provencalsk pastaret
Provencalsk pastaret uden kød→ Se opskriften
billederesultat for blomkålstærte
Blomkålstærte (opskrift på tærte med blomkål, spinat og bacon)→ Se opskriften
vegetarisk wok med grøntsager og kokosmælk
Vegetarisk wok - nem grøntsagswok med kokosmælk→ Se opskriften
billederesultat for mini grovflutes
Mini grovflutes - opskrift på nemme kuvertbrød→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her