Oversigt over indhold
Hvorfor revner en chokoladekage? Det kan der være flere gode forklaringer på, og her får du svaret, så du kan undgå revnerne i din kage.
Hvorfor revner min chokoladekage altid i ovnen? Sådan lyder spørgsmålet ofte i mails til Madens Verden, og det er blandt andet Liselotte i Holstebro, der gerne vil vide hvorfor.
Der kan være flere forklaringer, og dem løber vi lige hurtigt igennem i denne artikel, der selvfølgelig ikke kun omfatter chokoladekagen, men generelt gælder for de fleste af den slags kager.
Se også disse opskrifter:
Derfor revner en kage
Som sagt kan der være flere forklaringer på revner i en kage, herunder chokoladekager, men det er jo ikke noget, der i sig selv betyder noget for smagen.
Her er mine erfaringer:
- For høj temperatur i ovnen, hvilket gør, at overfladen på chokoladekagen er bagt færdig før midten. Når midten så fortsætter med at hæve, ja så sprækker toppen, og du har en kage med revner. Løsning: Sænk temperaturen lidt, næste gang du bager.
- For meget bagepulver i opskriften, hvilket kan få kagen til at hæve for meget og for hurtigt, og så kan den risikere at revne: Løsning: Følg opskriften og brug lidt mindre bagepulver og andre hævemidler.
- Dejen er pisket for meget. Derfor udvikles der for meget gluten, kagen bliver mere sej, og det kan også skabe en revne på toppen. Løsning: Rør kun dejen, indtil den netop er blandet.
- Din form er for lille. Derfor vil dejen/kagen hæve mere opad, og dermed kan den nemmere risikere at revne. Løsning: Brug en passende form, der ikke for lille.
Andre tips
Det er de mest typiske forklaringer, og det er i hvert fald et godt sted at starte.
Men der kan også være andre muligheder. Blandt andet at kagen afkøles for hurtigt efter bagning - og derfor kan overfladen risikere at revne. Så hav også tålmodighed med afkølingen.
Du skal heller ikke sætte dine kager for højt i ovnen, da toppen så bages først - og dermed vil den oftere revne, når midten hæver op senere under bagningen.
Hvad er dine egne erfaringer med revnede chokoladekage og andre kager? Del dem gerne med os andre i kommentarfeltet herunder. På forhånd tak.
Se flere inspirerende opskrifter:
- Banankage - nem opskrift på kage med banan
- Gulerodskage - lækker kage med gulerødder
- Kanelkage med chokoladeglasur og mandler

- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Lone Mathilde Marie Jørgensen skriver
Hej Holger. Når jeg bager kager med bagepulver bruger jeg altid kagemel. Det kan købes på Bagetid.dk. Mine kager bliver altid perfekt både choko-kager, sandkage og alle bradepandekager og selvfølgelig julens småkager. Håber du vil give rådet videre. Tror mange vil have glæde af det. Bagehilsen fra Nordjylland 😊
Annette Frandsen skriver
Min erfaring for ikke revnet kage er at jeg har hæklet et bånd på størrelse med springformen i højde og længde, som jeg gør våd og sætter omkring med en sikkerhedsnål/velcobånd e.lign.
Det løser ihvertfald mit problem.
Mvh. Annette Frandsen