• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › D-vitaminer - se hvordan du undgår at få for lidt

D-vitaminer - se hvordan du undgår at få for lidt

Lakseret med D-vitaminer
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  24. september 2020 - Udgivet:  23. september 2020

Indhold

  1. D-vitamin kaldes også solskinsvitaminet, fordi vi kan danne det selv, når solen skinner. Men resten af året må vi få det gennem kosten. Se hvilke.
  2. Vi og de får for lidt
  3. Fødevarer og drikke rige på D-vitaminer
  4. Opskrifter på retter med solskinsvitaminet
  5. Laks med asparges og spidskål
  6. Svamperagout
  7. Bouillabaisse - opskrift på legendarisk fiskesuppe

D-vitamin kaldes også solskinsvitaminet, fordi vi kan danne det selv, når solen skinner. Men resten af året må vi få det gennem kosten. Se hvilke.

D-vitaminer er nærmest magiske. Vi kan nemlig danne dem selv i samarbejde med solen. Blot et kvarter til en halv time i solen et par gange om ugen med bare arme og ben er nok til at få dækket vores behov.

Men lige så snart vi går ind i vinterhalvåret, nærmere bestemt i slutningen af september, får vi for lidt sol. Og det betyder, at vi skal spise os til de vigtige D-vitaminer.

Årsagen til at det er så vigtigt at få nok D-vitaminer, er, at de er med til at omsætte kalken i vores kroppe og dermed styrke muskler og knogler. Får vi for lidt, kan vi risikere sygdomme som knogleskørhed, muskelsvaghed og prikken i fødder og hænder.

Vi og de får for lidt

Der er nogle mennesker, som særligt skal være opmærksomme på, om de får nok D-vitaminer. For disse grupper er det sjældent nok at få D-vitaminer gennem kosten.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man tager et tilskud i form af D-vitaminpiller. Dog er det vittigt ikke at overdosere, så læs brugsanvisningen.

Disse mennesker anbefales at tage et kosttilskud med D-vitaminer dagligt:

  • Personer, som er mørke i huden og/eller går tildækkede om sommeren. Dette gælder også børn.
  • Personer med nyre- eller leversvigt.
  • Kvinder der har overstået overgangsalderen.
  • Personer, der drikker meget alkohol.
  • Ældre mennesker, der er meget inde og/eller er småt spisende.
  • Alle ældre over 70 år.
  • Børn under to år.

Fødevarer og drikke rige på D-vitaminer

Der skal temmelig meget til for at spise sig til det anbefalede daglige indtag af D-vitaminer. Grøntsager indeholder for eksempel ikke det vitamin.

Men hvis vi følger Fødevarestyrelsens anbefalinger om en varieret kost med blandt andet mindst 350 gram fisk ugentligt, hvoraf 200 gram skal være fede fisk, er vi godt på vej.

Her ser du de fødevarer, som er rige på D-vitaminer.

  • Lever og hjerter
  • Fede fisk som laks, makrel, ål og sild
  • Torskerogn
  • Fiskeolie som levertran
  • Æggeblommer
  • Smør, sødmælk og ost
  • Kød
  • Svampe som champignon og kantareller

Opskrifter på retter med solskinsvitaminet

Laks med asparges og spidskål

4.9 fra 14 stemmer
Her er min opskrift på laks med asparges, som er en nem og fyldig laksesalat med masser af grøntsager. Sund og perfekt som aftensmad med et stykke brød til.
Gå til opskrift
laks med asparges og spidskål

Svamperagout

4.6 fra 10 stemmer
Svamperagout med mørbrad er en virkelig lækker og nem gryderet. Lavet med champignon eller andre svampe, der steges med svinemørbrad. Her er min opskrift.
Gå til opskrift
svamperagout med mørbrad

Bouillabaisse - opskrift på legendarisk fiskesuppe

5 fra 12 stemmer
Bouillabaisse er velsmag i en gryde. Her er både muslinger, hummer og fisk i den franske suppe, som typisk serveres med rouille samt brød.
Gå til opskrift
Boulllabaise

Kilder: Netdoktor.dk, Madpyramiden, Sundhedsstyrelsen.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her