Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › D-vitaminer - se hvordan du undgår at få for lidt

D-vitaminer - se hvordan du undgår at få for lidt

Lakseret med D-vitaminer
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

D-vitamin kaldes også solskinsvitaminet, fordi vi kan danne det selv, når solen skinner. Men resten af året må vi få det gennem kosten. Se hvilke.

D-vitaminer er nærmest magiske. Vi kan nemlig danne dem selv i samarbejde med solen. Blot et kvarter til en halv time i solen et par gange om ugen med bare arme og ben er nok til at få dækket vores behov.

Men lige så snart vi går ind i vinterhalvåret, nærmere bestemt i slutningen af september, får vi for lidt sol. Og det betyder, at vi skal spise os til de vigtige D-vitaminer.

Årsagen til at det er så vigtigt at få nok D-vitaminer, er, at de er med til at omsætte kalken i vores kroppe og dermed styrke muskler og knogler. Får vi for lidt, kan vi risikere sygdomme som knogleskørhed, muskelsvaghed og prikken i fødder og hænder.

Vi og de får for lidt

Der er nogle mennesker, som særligt skal være opmærksomme på, om de får nok D-vitaminer. For disse grupper er det sjældent nok at få D-vitaminer gennem kosten.

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man tager et tilskud i form af D-vitaminpiller. Dog er det vittigt ikke at overdosere, så læs brugsanvisningen.

Disse mennesker anbefales at tage et kosttilskud med D-vitaminer dagligt:

  • Personer, som er mørke i huden og/eller går tildækkede om sommeren. Dette gælder også børn.
  • Personer med nyre- eller leversvigt.
  • Kvinder der har overstået overgangsalderen.
  • Personer, der drikker meget alkohol.
  • Ældre mennesker, der er meget inde og/eller er småt spisende.
  • Alle ældre over 70 år.
  • Børn under to år.

Fødevarer og drikke rige på D-vitaminer

Der skal temmelig meget til for at spise sig til det anbefalede daglige indtag af D-vitaminer. Grøntsager indeholder for eksempel ikke det vitamin.

Men hvis vi følger Fødevarestyrelsens anbefalinger om en varieret kost med blandt andet mindst 350 gram fisk ugentligt, hvoraf 200 gram skal være fede fisk, er vi godt på vej.

Her ser du de fødevarer, som er rige på D-vitaminer.

  • Lever og hjerter
  • Fede fisk som laks, makrel, ål og sild
  • Torskerogn
  • Fiskeolie som levertran
  • Æggeblommer
  • Smør, sødmælk og ost
  • Kød
  • Svampe som champignon og kantareller

Opskrifter på retter med solskinsvitaminet

Laks med asparges og spidskål
Her er min opskrift på laks med asparges, som er en nem og fyldig laksesalat med masser af grøntsager. Sund og perfekt som aftensmad med et stykke brød til.
Se opskriften her
laks med asparges og spidskål
Svamperagout
Svamperagout med mørbrad er en virkelig lækker og nem gryderet. Lavet med champignon eller andre svampe, der steges med svinemørbrad. Her er min opskrift.
Se opskriften her
svamperagout med mørbrad
Bouillabaisse - opskrift på legendarisk fiskesuppe
Bouillabaisse er velsmag i en gryde. Her er både muslinger, hummer og fisk i den franske suppe, som typisk serveres med rouille samt brød.
Se opskriften her
Boulllabaise

Kilder: Netdoktor.dk, Madpyramiden, Sundhedsstyrelsen.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer, der støtter op om vores store madunivers.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.