D-vitamin kaldes også solskinsvitaminet, fordi vi kan danne det selv, når solen skinner. Men resten af året må vi få det gennem kosten. Se hvilke.
D-vitaminer er nærmest magiske. Vi kan nemlig danne dem selv i samarbejde med solen. Blot et kvarter til en halv time i solen et par gange om ugen med bare arme og ben er nok til at få dækket vores behov.
Men lige så snart vi går ind i vinterhalvåret, nærmere bestemt i slutningen af september, får vi for lidt sol. Og det betyder, at vi skal spise os til de vigtige D-vitaminer.
Årsagen til at det er så vigtigt at få nok D-vitaminer, er, at de er med til at omsætte kalken i vores kroppe og dermed styrke muskler og knogler. Får vi for lidt, kan vi risikere sygdomme som knogleskørhed, muskelsvaghed og prikken i fødder og hænder.
Vi og de får for lidt
Der er nogle mennesker, som særligt skal være opmærksomme på, om de får nok D-vitaminer. For disse grupper er det sjældent nok at få D-vitaminer gennem kosten.
Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man tager et tilskud i form af D-vitaminpiller. Dog er det vittigt ikke at overdosere, så læs brugsanvisningen.
Disse mennesker anbefales at tage et kosttilskud med D-vitaminer dagligt:
- Personer, som er mørke i huden og/eller går tildækkede om sommeren. Dette gælder også børn.
- Personer med nyre- eller leversvigt.
- Kvinder der har overstået overgangsalderen.
- Personer, der drikker meget alkohol.
- Ældre mennesker, der er meget inde og/eller er småt spisende.
- Alle ældre over 70 år.
- Børn under to år.
Fødevarer og drikke rige på D-vitaminer
Der skal temmelig meget til for at spise sig til det anbefalede daglige indtag af D-vitaminer. Grøntsager indeholder for eksempel ikke det vitamin.
Men hvis vi følger Fødevarestyrelsens anbefalinger om en varieret kost med blandt andet mindst 350 gram fisk ugentligt, hvoraf 200 gram skal være fede fisk, er vi godt på vej.
Her ser du de fødevarer, som er rige på D-vitaminer.
- Lever og hjerter
- Fede fisk som laks, makrel, ål og sild
- Torskerogn
- Fiskeolie som levertran
- Æggeblommer
- Smør, sødmælk og ost
- Kød
- Svampe som champignon og kantareller
Opskrifter på retter med solskinsvitaminet
Kilder: Netdoktor.dk, Madpyramiden, Sundhedsstyrelsen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: