Couscous

Couscous er små gryn, og de kan bruges som tilbehør til alt samt i salater. Her får du viden og fakta om grynene samt gode opskrifter.
Couscous er et af de sundeste kornprodukter, man kan spise. De har et højt protein-indhold, er rige på B-vitaminer, kalium og folat, så de er på mange måder det perfekte tilbehør.
Det fandt man ud af i Nordafrika allerede i 1200-tallet, hvor den inderste kerne af hvedekornet var igennem en proces for at blive til bittesmå gryn.
Mange steder laver man couscous på nogenlunde samme måde for mange hundred år siden: Kornets kerne kaldet semulje overhældes med vand og rulles i hvedemel.
På den måde får semuljen en ujævn overfalde, der gør, at den kan suge sovs til sig. Altså en slags miniature-pasta.
Især de nordafrikanske lande er kendt for deres fantastiske gryderetter med couscous, hvor grynene kommes i en tangerine, en slags stegeso, sammen med grønt og kød.
Næringsindhold
Som med alle andre produkter - om det gælder pasta, ris eller brød - er der flest kostfibre i fuldkornsversionen.
Her ser du næringsindholdet per 100 gram økologisk fuldkornscouscous fra Biogan:
Energi: 346 kalorier
Kulhydrat: 69 gram
Protein: 13 gram
Fedt: 2,5 gram
Sådan tilbereder du couscous
Den nemmeste metode er at overhælde grynene med kogende vand og lade det trække i vandet:
Beregn 250 gram og fire deciliter vand til fire personer. Kom couscous i en skål, kog vandet og hæld det kogende vand over grynene.
Lad det trække i ca. 5 minutter, tilsæt lidt olivenolie og salt, og vend det derefter med en gaffel, så det ikke klumper.
Du kan også gøre som nordafrikanerne og franskmændene: Lægge couscous i bunden af et fad eller i en stegeso, tilsætte kød og grønt samt krydderier og lade grynene trække den gode smag til sig som her i denne opskrift på marokkansk kylling.
Du kan også lave en god tabbouleh, som normalt baseres på bulgur. Couscous er mindre end bulgur, men smagen er nærmest identisk.
Her får du opskriften på en frisk og lækker salat a la tabbouleh med bredbladet persille og tomater.
Holdbarhed
Kan holde mindst 18 måneder i en lukket pose ved stuetemperatur.
Når grynene er kogt eller har trukket i vand, kan de holde sig op til fire dage i køleskabet.
Opskrifter med couscous
Du kan blandt andet også bruge den i disse retter:
Lun couscous salat med kylling og spidskål