• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Chiafrø - tips og viden om de sunde blomsterfrø

Chiafrø - tips og viden om de sunde blomsterfrø

Billede med chiafrø.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 3. maj 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

For 20 år siden var der næppe mange herhjemme, der kendte til chiafrø. Det har ændret sig efter, der gik mode i frøene for nogle år siden.

Nu kan man købe chiagrød i de fleste dagligvarebutikker, hvis man skal have stillet sulten hurtigt. Eller nøjes med at købe en pose frø.

Oprindelse

I Mexico og Guatemala vokser blomster i myntefamilien, Salvia Hispanica, hvis frø er de små chia.

I over 4000 år har indbyggerne brugt chaifrø og andre frø som føde.

Både inkaerne og mayaerne spiste de små frø, men af uransagelige årsager forbød spanierne dyrkning af planten, da de indtog landene.

Heldigvis er spanierne forlængst ude af de lande, og vi har fået chiafrø til Europa. Dog var det først i 2009, at det blev tilladt at sælge chiafrø i danske butikker.

Godkendelsen betinger, at der højst bruges 10 procent chia i bagværk, morgenmadsprodukter og nøddeblandinger.

Derfor er chiafrø sunde

Chiafrø har et højt indhold af kostfibre, kalium, kalk, jern og antioxidanter.

De indeholder også meget Omega 3 fedtsyre, som vi kender fra fede fisk og som er til gavn både for hjertet og hjernen.

Chiafrø mætter, så de kan også være et middel i kampen mod overvægt.

Frøene udvider sig nemlig mange gange, når de tilsættes vand, det er blandt andet derfor, at chiagrød er så sundt. Vi bliver mætte af få kalorier.

Der er dog en ulempe ved frøene. Netop fordi de udvider sig enormt, når de tilsættes væske, er det farligt at spise for mange af dem.

De kan udvide sig i spiserøret og lave en slags gele, der sætter sig fast.

Derfor anbefales det at holde sig til max. 15 gram dagligt.

Næringsindhold

100 gram chiafrø indeholder:
447 kalorier (kcal), 1837 kilojoule (kJ).
Protein: 21,4 gram.
Kulhydrater: 1,4 gram.
Fedt: 34,1 gram.

Tip før du køber chia

Desværre indeholder mange chiafrø en del skadelige sprøjtemidler.

Derfor er det bedst at købe økologiske frø og styre langt uden om de konventionelt dyrkede.

Det kan du bruge dem til

Det er ikke uden grund, at chiagrød er blevet populær. Den er enorm nem at lave, og den mætter godt.

De kan også bruges i smoothies, brød og kager og som del af en hjemmelavet plantefars.

Husk blot at sætte de små frø i vand, inden du bruger dem i farsen.

Du kan også drysse med på havregryn og havregrød.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med mørk chokoladekage.

Mørk chokoladekage

billede til italiensk chokoladekage

Italiensk chokoladekage med rigtig chokolade

uge33-bedsteVinkøbMV

Ugens vine, uge 33, 2025: Masser af skøn hvidvin til sensommeren

Madplan uge 33

Ugens madplan uge 33 med gode bud på aftensmad

Billede med ribsmuffins.

Ribsmuffins - sommerens bedste muffins med ribs

Billede af chokoladekage med revner.

Derfor revner din chokoladekage

Forsiden lige nu

hverdagsmad
Hverdagsmad - opskrifter på lækre hverdagsretter→ Se opskriften
sprød kyllingesalat med kartofler
Sprød kyllingesalat med kartofler og tomat→ Se opskriften
billede med spidskålspakker
Spidskålspakker - lækre pakker med spidskål og uden kød→ Se opskriften
squashkage
Squashkage - nem, lækker og simpel kage med squash→ Se opskriften
billederesultat for gulerodsboller
Gulerodsboller - bløde, lette og luftige boller med gulerod→ Se opskriften
billede med Amagergryde
Amagergryde - opskrift på nem og klassisk gryderet→ Se opskriften
Billede med kager der kan bages dagen før.
Kollegakage: Nemme kager du kan bage dagen før→ Se opskriften
billederesultat for siciliansk citronkage
Siciliansk citronkage med appelsinglasur→ Se opskriften
uge33-bedsteVinkøbMV
Ugens vine, uge 33, 2025: Masser af skøn hvidvin til sensommeren→ Se opskriften
billederesultat for durumboller
Durumboller - nemme italienske boller med durum mel→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her