• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Tilbehør › Brunede kartofler (nem og sikker opskrift på brune kartofler)

Brunede kartofler (nem og sikker opskrift på brune kartofler)

billederesultat for brunede kartofler
4.7 fra 213 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
328
SHARES
FacebookMessenger328PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 8. november 2024 - Udgivet: 22. december 2015
Oversigt over indhold
  • Min opskrift på brunede kartofler i ovn eller på pande. En nem og sikker metode til de perfekte karamelliserede og brune kartofler til jul.
  • Opskrift på brunede kartofler
  • Brunede kartofler
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Tips
  • Brunede kartofler i ovn
  • Fakta
  • FAQ
  • Kommentarer

Min opskrift på brunede kartofler i ovn eller på pande. En nem og sikker metode til de perfekte karamelliserede og brune kartofler til jul.

Du skal lave brunede kartofler med denne opskrift, fordi de altid bliver helt perfekte. Uanset om det er i ovn eller på pande.

Det er en god og skudsikker metode, hvor kartoflerne bliver karamelliserede, som de skal, og du kommer aldrig til at bruge andre opskrifter på de sukkerbrunede kartofler.

Husk i øvrigt altid at anvende kolde kartofler. Derfor skal kartoflerne koges og pilles i god tid. Du kan sagtens koge kartoflerne dagen før.

Jeg ved også, at mange foretrækker kartofler på glas. Dem kan man også sagtens bruge, selvom jeg synes de bliver bedre med friske kartofler frem for glaskartofler. Anvender du glaskartofler, skal de naturligvis dryppes godt af, og denne fremgangsmåde finder du længere nede.

Du kan også lave brune kartofler i ovn, og den fremgangsmåde finder du længere nede. Inkl. en video.

Se flere opskrifter:

  • Brunede kartofler i airfryer
  • Pommes Anna opskrift
  • Pille kartofler nemt: Det gode trick er her

Opskrift på brunede kartofler

billederesultat for brunede kartofler
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Brunede kartofler

4.74 fra 213 stemmer
Min opskrift på brunede kartofler i ovn eller på pande. En nem og sikker metode til de perfekte karamelliserede og brune kartofler til jul.
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Samlet tid 15 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Kalorier: 210
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 1 kg kartofler - kogte, små, kolde
  • 125 g sukker
  • 50 g smør - skåret i mindre tern

Fremgangsmåde
 

  1. Kartofler (små) koges, pilles og køles helt af. Du kan også bruge glaskartofler. Det er vigtigt, at kartoflerne er helt kolde inden næste trin.
  2. Varm en pande op ved middel varme - hvilket vil sige 6 på en skala fra 1-9. Afhænger af hvor meget din kogeplade varmer.
  3. Fordel sukker nogenlunde jævnt på panden, og lad det smelte til en karamel. Normalt er det ikke nødvendigt at røre rundt i sukkeret, men hvis ikke det smelter jævnt, må du lige hjælpe det lidt på vej ved, at røre lidt forsigtigt rundt.
  4. Når sukkeret er blevet til karamel, kommer du smør i.
  5. Lad det lige bruse af, og hæld så forsigtigt de kolde kartofler på panden. På INTET tidspunkt skal du bruge grydeske, spartel eller andet når du laver brunede kartofler!
  6. Ryst i stedet panden rundt, og på den måde vil karamellen smyge sig om kartoflerne.
  7. Steg de brunede kartofler i karamellen i cirka 10 minutter, og så er de klar til brug.

Næringsindhold

Kalorier: 210kcalKulhydrater: 31gProtein: 0.1gFedt: 10gMættet fedt: 6gFlerumættet fedt: 0.4gEnkelumættet fedt: 3gTransfedt: 0.4gKolesterol: 27mgNatrium: 81mgKalium: 5mgKostfibre: 0.01gSukker: 31gVitamin A: 312IUVitamin C: 0.1mgCalcium: 3mgJern: 0.02mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Brunede kartofler er et must til anden både Mortensaften og Juleaften.

Jeg har tidligere forsøgt mig med rørsukker til de brunede kartofler. Det duer ikke. Du skal anvende almindeligt hvidt sukker. Jeg har også prøvet at komme smørret i først, og derefter sukker. Det bliver heller ikke så godt.

Så fremgangsmåden her er den, der fungerer bedst, og som giver de mest lækre og sukkerbrunede kartofler. Altså i denne rækkefølge: Sukker, smør og så kartofler.

Brunede kartofler i ovn

Du kan også lave brune kartofler i ovn, som er en nem fremgangsmåde.

900 gram små, kogte og pillede kartofler kommes i et fad sammen med 150 gram brun farin og 25 gram smør.

Bag kartoflerne på næstnederste rille ved 200 grader varmluft, og her skal de have ca. 45 minutter. Afhængig af hvor meget din ovn varmer.

Undervejs vendes kartoflerne rundt, så brun farin og smør fordeles. Også her skal du være opmærksom på, at kartoflerne er meget varme!

Se i min video hvordan du laver brunede kartofler i ovn:

Prøv også de skønne opskrifter på gammeldags rødkål, rødkålssalat og risalamande.

Fakta

Brunede kartofler er små, kogte kartofler, der er karamelliseret i sukker og smør.

De serveres typisk som tilbehør til andesteg, flæskesteg eller medister – især til juleaften og Mortens aften. De har en skinnende, gylden overflade og en blanding af sødt og salt.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Cremede flødekartofler i ovn med kartofler, løg og fløde
  • Stegetid på and og andesteg (vægt og tid i ovn)
  • Luftig risalamande med kirsebærsauce

FAQ

Hvornår spiser man brunede kartofler?

Brunede kartofler spiser man i Danmark især til juleaften, hvor kartoflerne næsten er uundværlige sammen med rødkål, and og flæskesteg. Men også gerne til Mortens aften, til festmiddage med gammeldags retter og i frokostanretninger ved særlige lejligheder.

Hvad er brunede kartofler?

Brunede kartofler er en unik dansk tradition, som går tilbage til 1800-tallet. Den søde smag balancerer den salte og fede smag i kød og sovs, og du bør bruge kogte kartofler fra dagen før, fordi det kartoflerne så er mere faste. Det kan tage lidt øvelse at ramme den perfekte karamel omkring kartoflerne, men det er det hele værd!

Hvordan laver man brunede kartofler med sukkervand?

Du kan også lave de sukkerbrunede kartofler med vand. Vandet gør, at sukkeret smelter mere jævnt, og det er slet ikke så dumt. Her tilsættes tre spiseskefulde vand sammen med sukkeret, og når sukkermassen er karamelliseret, kommes smør ved, og derefter kartofler.

Kan man bruge glaskartofler til brunede kartofler?

Brunede kartofler med glaskartofler har hos nogle et noget blakket ry, men faktisk kan du sagtens anvende de nemme kartofler fra glas til de sukkerbrunede kartofler. Når du laver de brune kartofler med hjemmekogte kartofler vil du opleve lidt mere bid og friskhed i kartoflen i forhold til glaskartoflerne. Men til gengæld er det nemmere blot at dryppe kartofler fra glas af, og derefter brune dem i sukker og smør. Hvilken version du vælger at lave, er naturligvis op til dig.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Elmar Lassen

    december 24, 2023 at 11:57 am

    Dejlig opskrift p brune kartofler de er som jeg plejer at lave dem ,de fleste steder hvor jeg har fået dem ligner de nogen der kun er dyppet i kulør ,mange hælder vand i til sidst de er ikke værd at spise

    Svar
  2. Gurli Skattum

    september 27, 2023 at 2:49 pm

    Kan man lave brunede kartofler på forhånd og varme dem dagen efter?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 24, 2023 at 6:54 am

      Hej Gurli
      Ja, det kan du sagtens. Jeg synes dog de er bedst som nylavede, men så stor forskel er der heller ikke 🙂
      Alt det bedste og god jul
      Holger

      Svar
  3. Flemming

    december 25, 2022 at 8:04 pm

    Har de sidste par år brugt frugtsukker til brunede kartofler. Jeg har ikke haft problemer med for mørk karamel siden. Så sent som i dag, 1.juledag måtte jeg vente med at servere, fordi juleskinken ikke var varm nok. Det blev ekstra 20 minutter med kartofler i panden, uden nogen form for karamel. Så jeg fortsætter med det også til flæskestegen i overmorgen.

    Svar
  4. Bent og Susanne

    december 25, 2022 at 6:37 am

    Hej Holger

    Brunede kartofler i ovn er genialt. Utrolig nemt, smager dejligt og så slipper man ovenikøbet for at rengøre en pande. Af hjertet tak 👍🏼😋

    Mange gode hilsner fra Bent og Susanne, Møn 😉

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 24, 2023 at 6:55 am

      Kære Bent og Susanne
      Mange tak - og ja, det er smart at lave de brunede kartofler i ovnen. Og man spares for noget griseri 🙂
      Alt det bedste - og glædelig jul til jer
      Holger

      Svar
  5. Anja

    december 23, 2022 at 8:57 am

    Hej. Er virkelig varm på at prøve at lave de brune kartofler i ovnen. Men bliver de ikke meget overtilberedte når de først skal koges og så også have 45 min i ovn?

    Pft Anja

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 23, 2022 at 9:08 am

      Hej Anja
      Det kan du roligt gøre. Det bliver de på ingen måde, og jeg har også lavet dem med kartofler fra glas, og de er også fine efter turen i ovnen 🙂
      Alt det bedste - og rigtig god jul
      Holger

      Svar
  6. Natascha

    december 22, 2022 at 8:46 am

    Jeg er virkelig fan af opskriften på kartofler i ovnen!
    Men i tråd med tidligere kommentar, er jeg også lidt i problemer med anden i ovnen, som skal stå ved 120 grader.
    Kan man mon lave kartoflerne inden, og blot varme dem, når stegen trækker?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 24, 2023 at 7:00 am

      Hej Natascha
      Nej, det er en udfordring 🙂
      Jeg løser det ved at stege anden på forhånd (dagen før), og så tilberede de brunede kartofler sammen med en flæskesteg. Skal man ikke have steg juleaften er det blot at lave kartoflerne i ovnen.
      Man kan også godt lave de brunede kartofler først, men skal jeg vælge, ville jeg tilberede anden først og så blot lune den i ovnen lige inden servering.
      Alt det bedste - og glædelig jul
      Holger

      Svar
  7. Anne Lise

    december 21, 2022 at 10:22 pm

    Hej. Jeg er glad for din opskrift på brunede kartofler i ovn. Men når jeg samtidig skal stege kalkun ved 160 grader, hvordan så med kartoflerne?
    På forhånd tak for gode opskrifter og vejledninger.

    Svar
  8. Leif Hansen

    november 26, 2022 at 2:11 pm

    Prøv og lave det hele økologisk Kartofler i glas smør sukker salt Det er simpelhen Nr 1

    Svar
  9. Inge Jensen

    november 10, 2021 at 7:04 pm

    Brunede kartofler

    Svar
  10. Thomas Kaarup

    december 25, 2017 at 5:15 pm

    Brun farin holder hele vejen....

    Svar
  11. Kim Nikolajsen

    december 23, 2017 at 6:02 pm

    Den er ikke god, jo kartofflerne er,- men tilberedningen, er ikke godt sukker eksploderer over hele køkkenet, hvilket må skyldes vandet

    Svar
    • Madensverden.dk

      december 25, 2017 at 11:50 am

      Hej Kim

      Vandet skal fordampe helt inden kartoflerne kommes i, ellers kan man risikere at det sprutter lidt. Og vandet må ikke tilsættes efter at sukkeret er karamelliseret - jeg præciserer lige opskriften.

      De bedste hilsner - og med ønsket om en glædelig jul

      Holger

      Madensverden.dk

      Svar
  12. Kim Nielsen

    december 15, 2017 at 12:15 pm

    Hej

    Vi bruger honning til brune kartofler - det smager fantastisk godt.

    Svar
  13. Ivar

    november 10, 2016 at 10:06 am

    Prøv med olie i stedet for smør, så er panden meget lettere at gøre ren

    Svar
    • Guffeliguf.dk

      november 10, 2016 at 4:57 pm

      Hej Ivar
      Det lyder som en fin idé - men hvad gør det ved smagen?
      Bedste hilsner
      Holger
      Guffeliguf.dk.

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.
    Frisk kartoffelsalat med spinat
  • Billede af squashsalat af rå squash.
    Squashsalat (skøn salat med rå squash, tomat og æble)
  • Billede af squashfritter.
    Squashfritter - sprøde og lækre fritter af squash
  • Billede af små hasselback kartofler med rasp.
    Nem opskrift på hasselback kartofler med rasp

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Billede af asiatisk nakkefilet.

Asiatisk nakkefilet (med nudler, broccoli og peberfrugt)

Forsiden lige nu

billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften
billede med kylling cacciatore italiensk jægergryde
Kylling cacciatore (nem og lækker italiensk jægergryde)→ Se opskriften
Billede resultat for tilbehør til aftensmad
12 opskrifter på tilbehør til aftensmad→ Se opskriften
billede med fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller (nemme og bløde boller til fødselsdag)→ Se opskriften
billede med marmorkage
Marmorkage (nem og lækker skærekage i form)→ Se opskriften
fryse avocado
Kan man fryse avocado? Se den hurtige guide!→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required