• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Tilbehør › Brunede kartofler - nem og sikker opskrift på brune kartofler

Brunede kartofler - nem og sikker opskrift på brune kartofler

billederesultat for brunede kartofler
4.7 fra 213 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
328
SHARES
FacebookMessenger328PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  8. november 2024 - Udgivet:  22. december 2015

Du skal lave brunede kartofler med denne opskrift, fordi de altid bliver helt perfekte. Uanset om det er i ovn eller på pande.

Det er en god og skudsikker metode, hvor kartoflerne bliver karamelliserede, som de skal, og du kommer aldrig til at bruge andre opskrifter på de sukkerbrunede kartofler.

Husk i øvrigt altid at anvende kolde kartofler. Derfor skal kartoflerne koges og pilles i god tid. Du kan sagtens koge kartoflerne dagen før.

Jeg ved også, at mange foretrækker kartofler på glas. Dem kan man også sagtens bruge, selvom jeg synes de bliver bedre med friske kartofler frem for glaskartofler. Anvender du glaskartofler, skal de naturligvis dryppes godt af, og denne fremgangsmåde finder du længere nede.

Du kan også lave brune kartofler i ovn, og den fremgangsmåde finder du længere nede. Inkl. en video.

Oversigt
  • Brunede kartofler
  • Tips
  • I ovn
  • Fakta
  • Brunede kartofler i airfryer - den nemme guide og opskrift
  • Pille kartofler nemt: Det gode trick er her
  • Pommes Anna kartofler
  • Flødekartofler
  • Stegetid på and og andesteg (vægt og tid i ovn)
  • Risalamande med kirsebærsauce
  • FAQ
  • Kommentarer
billederesultat for brunede kartofler
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Brunede kartofler

4.74 fra 213 stemmer
Min opskrift på brunede kartofler i ovn eller på pande. En nem og sikker metode til de perfekte karamelliserede og brune kartofler til jul.
Forb. tid 5 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Samlet tid 15 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Kalorier: 210
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 1 kg kartofler - kogte, små, kolde
  • 125 g sukker
  • 50 g smør - skåret i mindre tern

Fremgangsmåde
 

  1. Kartofler (små) koges, pilles og køles helt af. Du kan også bruge glaskartofler. Det er vigtigt, at kartoflerne er helt kolde inden næste trin.
  2. Varm en pande op ved middel varme - hvilket vil sige 6 på en skala fra 1-9. Afhænger af hvor meget din kogeplade varmer.
  3. Fordel sukker nogenlunde jævnt på panden, og lad det smelte til en karamel. Normalt er det ikke nødvendigt at røre rundt i sukkeret, men hvis ikke det smelter jævnt, må du lige hjælpe det lidt på vej ved, at røre lidt forsigtigt rundt.
  4. Når sukkeret er blevet til karamel, kommer du smør i.
  5. Lad det lige bruse af, og hæld så forsigtigt de kolde kartofler på panden. På INTET tidspunkt skal du bruge grydeske, spartel eller andet når du laver brunede kartofler!
  6. Ryst i stedet panden rundt, og på den måde vil karamellen smyge sig om kartoflerne.
  7. Steg de brunede kartofler i karamellen i cirka 10 minutter, og så er de klar til brug.

Næringsindhold

Kalorier: 210kcalKulhydrater: 31gProtein: 0.1gFedt: 10gMættet fedt: 6gFlerumættet fedt: 0.4gEnkelumættet fedt: 3gTransfedt: 0.4gKolesterol: 27mgNatrium: 81mgKalium: 5mgKostfibre: 0.01gSukker: 31gVitamin A: 312IUVitamin C: 0.1mgCalcium: 3mgJern: 0.02mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Brunede kartofler er et must til anden både Mortensaften og Juleaften.

Jeg har tidligere forsøgt mig med rørsukker til de brunede kartofler. Det duer ikke. Du skal anvende almindeligt hvidt sukker.

Jeg har også prøvet at komme smørret i først, og derefter sukker. Det bliver heller ikke så godt.

Så fremgangsmåden her er den, der fungerer bedst, og som giver de mest lækre og sukkerbrunede kartofler. Altså i denne rækkefølge: Sukker, smør og så kartofler.

I ovn

Du kan også lave brune kartofler i ovn, som er en nem fremgangsmåde.

900 gram små, kogte og pillede kartofler kommes i et fad sammen med 150 gram brun farin og 25 gram smør.

Bag kartoflerne på næstnederste rille ved 200 grader varmluft, og her skal de have ca. 45 minutter. Afhængig af hvor meget din ovn varmer.

Undervejs vendes kartoflerne rundt, så brun farin og smør fordeles. Også her skal du være opmærksom på, at kartoflerne er meget varme!

Se i min video hvordan du laver brunede kartofler i ovn:

Prøv også de skønne opskrifter på gammeldags rødkål, rødkålssalat og risalamande.

Fakta

Brunede kartofler er små, kogte kartofler, der er karamelliseret i sukker og smør.

De serveres typisk som tilbehør til andesteg, flæskesteg eller medister – især til juleaften og Mortens aften. De har en skinnende, gylden overflade og en blanding af sødt og salt.

Flere inspirerende opskrifter:

Brunede kartofler i airfryer - den nemme guide og opskrift

4.6 fra 54 stemmer
Du kan meget nemt lave brunede kartofler i airfryer, og her kan du se hvordan du gør. De karamelliserede kartofler kan laves på 20 minutter.
Gå til opskrift
billederesultat for brunede kartofler i airfryer

Pille kartofler nemt: Det gode trick er her

5 fra 1 stemme
Vil du gerne pille kartofler på den nemme måde? Så se med her, for der er nemlig et ret simpelt trick, så du får pillet kartoflerne hurtigt.
Gå til opskrift
billede til at pille kartofler

Pommes Anna kartofler

4.8 fra 87 stemmer
Få min bedste opskrift på Pommes Anna. En fransk klassiker med skivede kartofler, smør og timian der passer perfekt til festlige lejligheder.
Gå til opskrift
billede med pommes anna

Flødekartofler

4.7 fra 180 stemmer
Forkæl dine smagsløg med denne nemme opskrift på flødekartofler. Skab den perfekte balance mellem kartofler, fløde og løg.
Gå til opskrift
billede med flødekartofler

Stegetid på and og andesteg (vægt og tid i ovn)

4.8 fra 457 stemmer
Her finder du den perfekte stegetid på and. En oversigt over hvor længe anden skal steges ud fra hvor stor din and og andesteg er.
Gå til opskrift
billederesultat for stegetid på and og andesteg

Risalamande med kirsebærsauce

4.7 fra 250 stemmer
Få opskriften på den klassiske risalamande med mandler og kirsebærsauce. En cremet og luftig dessert, der får englene til at synge.
Gå til opskrift
risalamande med kirsebærsauce og mandler

FAQ

Hvornår spiser man brunede kartofler?

Brunede kartofler spiser man i Danmark især til juleaften, hvor kartoflerne næsten er uundværlige sammen med rødkål, and og flæskesteg.Men også gerne til Mortens aften, til festmiddage med gammeldags retter og i frokostanretninger ved særlige lejligheder.

Hvad er brunede kartofler?

Brunede kartofler er en unik dansk tradition, som går tilbage til 1800-tallet. Den søde smag balancerer den salte og fede smag i kød og sovs, og du bør bruge kogte kartofler fra dagen før, fordi det kartoflerne så er mere faste. Det kan tage lidt øvelse at ramme den perfekte karamel omkring kartoflerne, men det er det hele værd!

Hvordan laver man brunede kartofler med sukkervand?

Du kan også lave de sukkerbrunede kartofler med vand. Vandet gør, at sukkeret smelter mere jævnt, og det er slet ikke så dumt. Her tilsættes tre spiseskefulde vand sammen med sukkeret, og når sukkermassen er karamelliseret, kommes smør ved, og derefter kartofler.

Kan man bruge glaskartofler til brunede kartofler?

Brunede kartofler med glaskartofler har hos nogle et noget blakket ry, men faktisk kan du sagtens anvende de nemme kartofler fra glas til de sukkerbrunede kartofler. Når du laver de brune kartofler med hjemmekogte kartofler vil du opleve lidt mere bid og friskhed i kartofler i forhold til glaskartoflerne, men til gengæld er det nemmere blot at dryppe kartofler fra glas af - og derefter brune dem i sukker og smør.Hvilken version du vælger at lave, er naturligvis op til dig.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Elmar Lassen

    december 24, 2023 at 11:57 am

    Dejlig opskrift p brune kartofler de er som jeg plejer at lave dem ,de fleste steder hvor jeg har fået dem ligner de nogen der kun er dyppet i kulør ,mange hælder vand i til sidst de er ikke værd at spise

    Svar
  2. Gurli Skattum

    september 27, 2023 at 2:49 pm

    Kan man lave brunede kartofler på forhånd og varme dem dagen efter?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 24, 2023 at 6:54 am

      Hej Gurli
      Ja, det kan du sagtens. Jeg synes dog de er bedst som nylavede, men så stor forskel er der heller ikke 🙂
      Alt det bedste og god jul
      Holger

      Svar
  3. Flemming

    december 25, 2022 at 8:04 pm

    Har de sidste par år brugt frugtsukker til brunede kartofler. Jeg har ikke haft problemer med for mørk karamel siden. Så sent som i dag, 1.juledag måtte jeg vente med at servere, fordi juleskinken ikke var varm nok. Det blev ekstra 20 minutter med kartofler i panden, uden nogen form for karamel. Så jeg fortsætter med det også til flæskestegen i overmorgen.

    Svar
  4. Bent og Susanne

    december 25, 2022 at 6:37 am

    Hej Holger

    Brunede kartofler i ovn er genialt. Utrolig nemt, smager dejligt og så slipper man ovenikøbet for at rengøre en pande. Af hjertet tak 👍🏼😋

    Mange gode hilsner fra Bent og Susanne, Møn 😉

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 24, 2023 at 6:55 am

      Kære Bent og Susanne
      Mange tak - og ja, det er smart at lave de brunede kartofler i ovnen. Og man spares for noget griseri 🙂
      Alt det bedste - og glædelig jul til jer
      Holger

      Svar
  5. Anja

    december 23, 2022 at 8:57 am

    Hej. Er virkelig varm på at prøve at lave de brune kartofler i ovnen. Men bliver de ikke meget overtilberedte når de først skal koges og så også have 45 min i ovn?

    Pft Anja

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 23, 2022 at 9:08 am

      Hej Anja
      Det kan du roligt gøre. Det bliver de på ingen måde, og jeg har også lavet dem med kartofler fra glas, og de er også fine efter turen i ovnen 🙂
      Alt det bedste - og rigtig god jul
      Holger

      Svar
  6. Natascha

    december 22, 2022 at 8:46 am

    Jeg er virkelig fan af opskriften på kartofler i ovnen!
    Men i tråd med tidligere kommentar, er jeg også lidt i problemer med anden i ovnen, som skal stå ved 120 grader.
    Kan man mon lave kartoflerne inden, og blot varme dem, når stegen trækker?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      december 24, 2023 at 7:00 am

      Hej Natascha
      Nej, det er en udfordring 🙂
      Jeg løser det ved at stege anden på forhånd (dagen før), og så tilberede de brunede kartofler sammen med en flæskesteg. Skal man ikke have steg juleaften er det blot at lave kartoflerne i ovnen.
      Man kan også godt lave de brunede kartofler først, men skal jeg vælge, ville jeg tilberede anden først og så blot lune den i ovnen lige inden servering.
      Alt det bedste - og glædelig jul
      Holger

      Svar
  7. Anne Lise

    december 21, 2022 at 10:22 pm

    Hej. Jeg er glad for din opskrift på brunede kartofler i ovn. Men når jeg samtidig skal stege kalkun ved 160 grader, hvordan så med kartoflerne?
    På forhånd tak for gode opskrifter og vejledninger.

    Svar
  8. Leif Hansen

    november 26, 2022 at 2:11 pm

    Prøv og lave det hele økologisk Kartofler i glas smør sukker salt Det er simpelhen Nr 1

    Svar
  9. Inge Jensen

    november 10, 2021 at 7:04 pm

    Brunede kartofler

    Svar
  10. Thomas Kaarup

    december 25, 2017 at 5:15 pm

    Brun farin holder hele vejen....

    Svar
  11. Kim Nikolajsen

    december 23, 2017 at 6:02 pm

    Den er ikke god, jo kartofflerne er,- men tilberedningen, er ikke godt sukker eksploderer over hele køkkenet, hvilket må skyldes vandet

    Svar
    • Madensverden.dk

      december 25, 2017 at 11:50 am

      Hej Kim

      Vandet skal fordampe helt inden kartoflerne kommes i, ellers kan man risikere at det sprutter lidt. Og vandet må ikke tilsættes efter at sukkeret er karamelliseret - jeg præciserer lige opskriften.

      De bedste hilsner - og med ønsket om en glædelig jul

      Holger

      Madensverden.dk

      Svar
  12. Kim Nielsen

    december 15, 2017 at 12:15 pm

    Hej

    Vi bruger honning til brune kartofler - det smager fantastisk godt.

    Svar
  13. Ivar

    november 10, 2016 at 10:06 am

    Prøv med olie i stedet for smør, så er panden meget lettere at gøre ren

    Svar
    • Guffeliguf.dk

      november 10, 2016 at 4:57 pm

      Hej Ivar
      Det lyder som en fin idé - men hvad gør det ved smagen?
      Bedste hilsner
      Holger
      Guffeliguf.dk.

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required