Her får du fakta og viden om bladbede og sølvbede, der faktisk er samme grøntsag. Den er også kendt som mangold og kan bruges i mange retter.
Indhold på siden
Måske er du stødt på bladbede, og straks tænkt, hvad det er for en grøntsag - og hvad den kan bruges til?
Her kan du blive meget klogere på bladbeden, der faktisk er en virkelig fin og lækker grøntsag med mange anvendelsesmuligheder.
Hvad er bladbede?
Bladbede, der også er kendt som sølvbede og mangold, hedder på latin Beta vulgaris var. cicla., er en grøntsag i familie med rødbede og spinat.
Den er udbredt i de danske køkkenhaver, hvor den kendes på de store og flotte blade, men også på de farverige stilke.
Bladbede og sølvbede er altså samme grøntsag, og det samme er mangold, hvor det dog her er de spæde blade, der typisk anvendes i salater.
Hvad smager bladbede og sølvbede af?
Smagen i bladbeder og sølvbeder er ret mild. Men den er også lidt jordagtig.
De unge og spæde blade kan spises rå i salater, mens det er bedst at stege eller koge de ældre og store blade.
Og det er især stilkene, der gør bladbeden så utrolig flot. Bemærk de meget farverige stilke, der kan være både hvide, gule, røde eller lilla. De er altså smukke at se på.
Anvendelse
Som sagt kan du anvende de spæde blade fra bladbeden i salater, og dem finder du faktisk ofte i købte salatblandinger fra supermarkeder, hvor de kaldes for mangold.
De større og ældre blade er gode i alt fra pastaretter til gryderetter og i supper.
En nem måde at tilberede de ældre blade på: Skær dem i mindre stykker, og sauter dem hurtigt i lidt olie på en varm pande sammen med lidt hvidløg, olie, salt og peber.
Det er lækkert tilbehør til mange retter - og så er det super sundt.
Næringsindhold
Bladbede og sølvbede er virkelig en sund grøntsag. Så er det slået fast.
Grøntsagen indeholder store mængder af både A-vitamin, C-vitamin og K-vitamin. Men også mineraler som jern, magnesium og kalium.
Desuden finder du også gode mængder af antioxidanter i bladbeden, så det er bare med at spise løs.
FAQ
Ja, det kan du sagtens. Bladene anvendes, som du bruger spinat, mens hele bladbeder med stilk og blade kan dampes, sautere eller bages.
Ja, bladbeden er fryseegnet. Men du skal blanchere stilk og blade i et par minutter, hvorefter du kan fryse dem ned i passende og ønskede portioner.
Sølvbede, der også er kendt som bladbede, er en grøntsag i bedefamilien, hvor den er beslægtet med blandt andet rødbeden. Den er populær i mange danske køkkenhaver, og du kan spise den både rå og tilberedt.
Der er ikke nogen væsentlig forskel på dem, da det blot er forskellige navne for den samme grøntsag og plante.
Sølvbede: Bruges ofte som navn i Skandinavien.
Bladbede: Det er den mere teknisk korrekte betegnelse.
Mangold: Det gammeldags navn, der stammer fra Tyskland, men bruges om de unge blade.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments