• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Bladbede og sølvbede - fakta og viden

Bladbede og sølvbede - fakta og viden

Billede af bladbede og sølvbede.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 1. august 2025 - Udgivet: 1. august 2025

Her får du fakta og viden om bladbede og sølvbede, der faktisk er samme grøntsag. Den er også kendt som mangold og kan bruges i mange retter.

Indhold på siden
  • Her får du fakta og viden om bladbede og sølvbede, der faktisk er samme grøntsag. Den er også kendt som mangold og kan bruges i mange retter.
  • Hvad er bladbede?
  • Hvad smager bladbede og sølvbede af?
  • Anvendelse
  • Næringsindhold
  • FAQ
  • Kommentarer

Måske er du stødt på bladbede, og straks tænkt, hvad det er for en grøntsag - og hvad den kan bruges til?

Her kan du blive meget klogere på bladbeden, der faktisk er en virkelig fin og lækker grøntsag med mange anvendelsesmuligheder.

Hvad er bladbede?

Bladbede, der også er kendt som sølvbede og mangold, hedder på latin Beta vulgaris var. cicla., er en grøntsag i familie med rødbede og spinat.

Den er udbredt i de danske køkkenhaver, hvor den kendes på de store og flotte blade, men også på de farverige stilke.

Bladbede og sølvbede er altså samme grøntsag, og det samme er mangold, hvor det dog her er de spæde blade, der typisk anvendes i salater.

Hvad smager bladbede og sølvbede af?

Smagen i bladbeder og sølvbeder er ret mild. Men den er også lidt jordagtig.

De unge og spæde blade kan spises rå i salater, mens det er bedst at stege eller koge de ældre og store blade.

Og det er især stilkene, der gør bladbeden så utrolig flot. Bemærk de meget farverige stilke, der kan være både hvide, gule, røde eller lilla. De er altså smukke at se på.

de flotte blade på bladbede og farverige stilke

Anvendelse

Som sagt kan du anvende de spæde blade fra bladbeden i salater, og dem finder du faktisk ofte i købte salatblandinger fra supermarkeder, hvor de kaldes for mangold.

De større og ældre blade er gode i alt fra pastaretter til gryderetter og i supper.

En nem måde at tilberede de ældre blade på: Skær dem i mindre stykker, og sauter dem hurtigt i lidt olie på en varm pande sammen med lidt hvidløg, olie, salt og peber.

Det er lækkert tilbehør til mange retter - og så er det super sundt.

Næringsindhold

Bladbede og sølvbede er virkelig en sund grøntsag. Så er det slået fast.

Grøntsagen indeholder store mængder af både A-vitamin, C-vitamin og K-vitamin. Men også mineraler som jern, magnesium og kalium.

Desuden finder du også gode mængder af antioxidanter i bladbeden, så det er bare med at spise løs.

FAQ

Kan man spise stilken på bladbede?

Ja, det kan du sagtens. Bladene anvendes, som du bruger spinat, mens hele bladbeder med stilk og blade kan dampes, sautere eller bages.

Kan man fryse bladbede og sølvbede?

Ja, bladbeden er fryseegnet. Men du skal blanchere stilk og blade i et par minutter, hvorefter du kan fryse dem ned i passende og ønskede portioner.

Hvad er sølvbede?

Sølvbede, der også er kendt som bladbede, er en grøntsag i bedefamilien, hvor den er beslægtet med blandt andet rødbeden. Den er populær i mange danske køkkenhaver, og du kan spise den både rå og tilberedt.

Hvad er forskellen på bladbede, sølvbede og mangold?

Der er ikke nogen væsentlig forskel på dem, da det blot er forskellige navne for den samme grøntsag og plante.
Sølvbede: Bruges ofte som navn i Skandinavien.
Bladbede: Det er den mere teknisk korrekte betegnelse.
Mangold: Det gammeldags navn, der stammer fra Tyskland, men bruges om de unge blade.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.

Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?

Billede med grillede blomkålssteaks.

Grillede blomkålssteaks - super nemme og sunde

Ugens madplan uge 32

Ugens madplan uge 32 giver dig lækker aftensmad alle ugens dage

Billede af hindbærstang.

Hindbærstang med creme og hindbærmarmelade

Uge31-bedstevinkøb-MV

Ugens vine, uge 31, 2025: Ugens bedste hvidvin er en riesling

Billede af pasta med knoldselleri og porre.

Pasta med knoldselleri og porre (vegetarisk pastaret)

Forsiden lige nu

billede med italiensk mad opskrifter
Italiensk mad - nemme og lækre opskrifter fra det italienske køkken→ Se opskriften
Billede med grillede blomkålssteaks.
Grillede blomkålssteaks - super nemme og sunde→ Se opskriften
kalveculotte i grill
Kalveculotte i grill (opskrift på grillet kalvesteg)→ Se opskriften
Billed resultat for grillede kartofler
Grillede kartofler med hvidløg i alubakke→ Se opskriften
Nektarinsalat med avocado og salattern (feta)
Nektarinsalat med avocado og salattern (feta)→ Se opskriften
Ugens madplan uge 32
Ugens madplan uge 32 giver dig lækker aftensmad alle ugens dage→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede resultat for couscous salat med avocado
Couscous salat med avocado→ Se opskriften
billede med blomkålsfritter
Blomkålsfritter→ Se opskriften
billede med ribskompot
Opskrift på hjemmelavet ribskompot - nemt og lækkert→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her