• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Kager › Bedstefars skæg (nem og lækker opskrift på en klassiker)

Bedstefars skæg (nem og lækker opskrift på en klassiker)

bedstefars skæg
4.8 fra 148 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
1.2k
SHARES
FacebookMessenger1.2kPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 9. maj 2024 - Udgivet: 19. oktober 2023
Oversigt over indhold
  • Bedstefars skæg
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Opskrift på bedstefars skæg
  • Tips
  • FAQ
  • Kommentarer
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Bedstefars skæg

4.80 fra 148 stemmer
Forb. tid 10 minutter min
Tilb. tid 25 minutter min
Samlet tid 35 minutter min
Antal: 10 personer
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Kalorier: 497
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 200 g smør - blødt
  • 250 g sukker
  • 2 æg
  • 350 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 250 g mælk - svarende til 2,5 dl.
  • 100 g hindbærmarmelade - eller anden marmelade
Til marengs:
  • 100 g pasteuriserede æggehvider
  • 175 g sukker
  • 0,5 tsk eddike

Fremgangsmåde
 

  1. Kom smør (blødt) og sukker op i en skål, og rør det luftigt. Rør så to æg i et ad gangen.
  2. I en anden skål blander du hvedemel, bagepulver og vaniljesukker.
  3. Rør det forsigtigt ind i æggemassen sammen med mælk. Rør det gradvist sammen, så du får en ensartet og lidt blød dej.
  4. Smør en form, og hæld dejen i. Formens størrelse skal helst være ca. 30 gange 22 centimeter eller lignende.
  5. Bag den i ca. 18 minutter ved 200 grader almindelig over- og undervarme. Den skal være let gylden i overfladen, men ikke mere end det.
  6. I mellemtiden pisker du de pasteuriserede æggehvider stive sammen med sukker og lidt eddike. Pisk sukkeret gradvist ind i æggehviderne, og husk at skål og piskeris skal være HELT rene inden du går i gang. Og du er endnu mere sikker på succes med stive æggehvider hvis æggehviderne har stuetemperatur når du går i gang med piskningen.
  7. Tag kagen ud af ovnen, og smør hindbærmarmelade på.
  8. Oven på den lægger du forsigtigt et lag marengs. Til sidst drysses lidt sukker over marengsen.
  9. Nu skal din lækre bedstefars skæg bages færdig i ovnen. Den skal have cirka 10 minutter - stadig ved 200 grader over- og undervarme.
  10. Hold øje med kagen, da den ikke må blive for mærk på toppen, men samtidig skal have lidt farve.

Næringsindhold

Kalorier: 497kcalKulhydrater: 78gProtein: 7gFedt: 18gMættet fedt: 11gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 5gTransfedt: 1gKolesterol: 79mgNatrium: 281mgKalium: 117mgKostfibre: 1gSukker: 49gVitamin A: 588IUVitamin C: 1mgCalcium: 49mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Opskrift på bedstefars skæg

Bedstefars skæg er en virkelig lækker og populær bradepandekage, der altid er et kæmpe hit til kaffen.

Det pudsige navn er der lidt usikkerhed om, men hvis du ved det, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet nederst her på siden. Tak.

Mit bedste bud er, at den hvide marengs, nemt risikerer at sætte sig rundt om munden, så det ligner et hvidt skæg. Om det er rigtigt, ja det er et godt spørgsmål.

Til gengæld ved jeg, at denne kage er virkelig lækker. Den stammer fra gamle dage, men laves ikke så meget mere. Og det er faktisk synd. Derfor slår jeg lige et slag for den her, da den også er ret nemt at bage.

I denne opskrift har jeg bagt den med hindbærmarmelade, men  du kan også bruge appelsinmarmelade eller hvad du nu foretrækker. Opskriften er nok til 10 personer.

Se flere opskrifter:

  • Herregårdskage med marengs og kokos
  • Mormors marengskage (med hindbær)
  • Bikuber med marengs, flødeskum og chokolade

Tips

Den færdigbagte bedstefars skæg kage tages ud, og køles lidt af inden servering.

Kagen smager bedst samme dag, men rester kan sagtens holde sig til dagen efter. Her er kagen stadig fin at spise.

Kan man fryse bedstefars skæg? Nej, helst ikke, da der er tale om en marengskage. Så skal kage fryses uden marengsen, men det giver ikke så meget mening her.

Marengsen skal piskes stiv og blank – vend evt. skålen på hovedet for at teste.

Lad kagen køle af, så den sætter sig ordentligt, inden servering.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Hjemmelavet marengs og kyskager - nem opskrift
  • Gunvor kage (opskrift på dessertkage med marengs)
  • Rabarberdrøm med bagt marengs

FAQ

Hvorfor hedder kagen “Bedstefars skæg”?

Navnet kommer sandsynligvis fra marengstoppen, der ligner en busket, hvidlig skægpragt, som man forestiller sig en hyggelig bedstefar kunne have. Det er en folkekær navngivning – lidt humoristisk og nostalgisk.

Hvor lang holdbarhed har Bedstefars skæg?

Kagen er bedst samme dag, men kan holde sig 1–2 dage i køleskab (dog bliver marengsen mindre sprød).

Kan man fryse Bedstefars skæg kagen?

Nej, kagen kan ikke fryses godt pga. marengsen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jolanda

    juli 09, 2025 at 1:30 pm

    Hvad er egentlig grunden til at der kommes lidt eddike i hviderne?

    Svar
  2. Pia Teien

    april 04, 2025 at 7:31 am

    Jeg har set kagen med lidt kokosdrys på toppen. Da virker det som hvide skægskubbe hos en gammel bedstefar🥰

    Svar
  3. Allan Rosendal Martinsen

    januar 21, 2025 at 5:42 pm

    Lavede til 20 personer idag til min arbejdsplads og det tog mindre end en time så var bradepanden tom og alle have det største smil på læben så whats not to like.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      januar 21, 2025 at 6:14 pm

      Hej Allan
      Og alle var hvide rundt om munden 😀
      Tak for tilbagemeldingen - godt at høre de kunne lide det.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Anette

    oktober 24, 2024 at 4:21 pm

    Må tilstå at jeg ikke har sammenlignet mormors marengskage og bedstefar skæg kage, men jeg mindes at bedstefar skæg kage var med et let drys af kokosmel. Måske deraf navnet, selvom jeg synes, at det med marengs om munden også kan være en god forklaring.
    Var faktisk ikke klar over der er noget der hedder mormors marengskage, men man kan jo altid lære noget nyt.

    Svar
  5. Jolanda

    august 27, 2024 at 1:07 pm

    Jeg synes, det er nemmest at komme marengs i en sprøjtepose. Så laves der hurtigt fine striber af marengs. Har man ikke en sprøjtepose, kan du også bare komme det i en frysepose, hvor du klipper et hjørne af.

    Svar
  6. ELLEN = MERETE LARSEN

    juli 04, 2024 at 10:10 am

    Lækker kage,den bagte min mor da vi var børn,så den giver dejlige minder❤️

    Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • Billede af blommemuffins
    Blommemuffins (lækre muffins med blommer)
  • Billede af bananchokoladekage.
    Bananchokoladekage med modne bananer
  • Billede med mørk chokoladekage.
    Mørk chokoladekage
  • billede til italiensk chokoladekage
    Italiensk chokoladekage med rigtig chokolade

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 37

Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Forsiden lige nu

Madplan uge 37
Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad→ Se opskriften
billede med cassoulet
Cassoulet (nem opskrift på klassisk fransk gryderet)→ Se opskriften
Æblegalette
Æblegalette - nem opskrift på rustik fransk tærte→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required