Indhold
Bedstefars skæg
Ingredienser
- 200 g smør (blødt)
- 250 g sukker
- 2 æg
- 350 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljesukker
- 250 g mælk (svarende til 2,5 dl.)
- 100 g pasteuriserede æggehvider
- 175 g sukker
- 0,5 tsk eddike
- 100 g hindbærmarmelade (eller anden marmelade)
Fremgangsmåde
- Kom 200 g smør (blødt) og 250 g sukker op i en skål, og rør det luftigt. Rør så 2 æg i et ad gangen.
- I en anden skål blander du 350 g hvedemel, 1 tsk bagepulver og 1 tsk vaniljesukker.
- Rør det forsigtigt ind i æggemassen sammen med 250 g mælk. Rør det gradvist sammen, så du får en ensartet og lidt blød dej.
- Smør en form, og hæld dejen i. Formens størrelse skal helst være ca. 30 gange 22 centimeter eller lignende.
- Bag den i ca. 18 minutter ved 200 grader almindelig over- og undervarme. Den skal være let gylden i overfladen, men ikke mere end det.
- I mellemtiden pisker du 100 g pasteuriserede æggehvider stive sammen med 175 g sukker og 0,5 tsk eddike. Pisk sukkeret gradvist ind i æggehviderne, og husk at skål og piskeris skal være HELT rene inden du går i gang. Og du er endnu mere sikker på succes med stive æggehvider hvis æggehviderne har stuetemperatur når du går i gang med piskningen.
- Tag kagen ud af ovnen, og smør 100 g hindbærmarmelade på.
- Oven på den lægger du forsigtigt et lag marengs. Til sidst drysses lidt sukker over marengsen.
- Nu skal din lækre bedstefars skæg bages færdig i ovnen. Den skal have cirka 10 minutter - stadig ved 200 grader over- og undervarme.
- Hold øje med kagen, da den ikke må blive for mærk på toppen, men samtidig skal have lidt farve.
Få tilsendt opskriften på mail
Opskrift på bedstefars skæg
Bedstefars skæg er en virkelig lækker og populær bradepandekage, der altid er et kæmpe hit til kaffen.
Det pudsige navn er der lidt usikkerhed om, men hvis du ved det, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet nederst her på siden. Tak.
Mit bedste bud er, at den hvide marengs, nemt risikerer at sætte sig rundt om munden, så det ligner et hvidt skæg. Om det er rigtigt, ja det er et godt spørgsmål.
Til gengæld ved jeg, at denne kage er virkelig lækker. Den stammer fra gamle dage, men laves ikke så meget mere. Og det er faktisk synd. Derfor slår jeg lige et slag for den her, da den også er ret nemt at bage.
I denne opskrift har jeg bagt den med hindbærmarmelade, men du kan også bruge appelsinmarmelade eller hvad du nu foretrækker. Opskriften er nok til 10 personer.
Se flere opskrifter:
- Herregårdskage med marengs og kokos
- Mormors marengskage
- Bikuber med marengs, flødeskum og chokolade
- Hjemmelavet marengs og kyskager
- Gunvor kage (opskrift på dessertkage med marengs)
- Rabarberdrøm med bagt marengs
Tips
Den færdigbagte bedstefars skæg kage tages ud, og køles lidt af inden servering.
Kagen smager bedst samme dag, men rester kan sagtens holde sig til dagen efter. Her er kagen stadig fin at spise.
Kan man fryse bedstefars skæg? Nej, helst ikke, da der er tale om en marengskage. Så skal kage fryses uden marengsen, men det giver ikke så meget mening her.
Marengsen skal piskes stiv og blank - vend evt. skålen på hovedet for at teste.
Lad kagen køle af, så den sætter sig ordentligt, inden servering.
FAQ
Navnet kommer sandsynligvis fra marengstoppen, der ligner en busket, hvidlig skægpragt, som man forestiller sig en hyggelig bedstefar kunne have. Det er en folkekær navngivning - lidt humoristisk og nostalgisk.
Kagen er bedst samme dag, men kan holde sig 1-2 dage i køleskab (dog bliver marengsen mindre sprød).
Nej, kagen kan ikke fryses godt pga. marengsen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode





Jolanda skriver
Hvad er egentlig grunden til at der kommes lidt eddike i hviderne?
Pia Teien skriver
Jeg har set kagen med lidt kokosdrys på toppen. Da virker det som hvide skægskubbe hos en gammel bedstefar🥰
Pernille skriver
Kan man bage selve kagen, sætte den på køl til dagen efter, og så smøre med marmelade og bage den færdig med marengs?
Allan Rosendal Martinsen skriver
Lavede til 20 personer idag til min arbejdsplads og det tog mindre end en time så var bradepanden tom og alle have det største smil på læben så whats not to like.
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Allan
Og alle var hvide rundt om munden 😀
Tak for tilbagemeldingen - godt at høre de kunne lide det.
Alt det bedste
Holger
Anette skriver
Må tilstå at jeg ikke har sammenlignet mormors marengskage og bedstefar skæg kage, men jeg mindes at bedstefar skæg kage var med et let drys af kokosmel. Måske deraf navnet, selvom jeg synes, at det med marengs om munden også kan være en god forklaring.
Var faktisk ikke klar over der er noget der hedder mormors marengskage, men man kan jo altid lære noget nyt.
Jolanda skriver
Jeg synes, det er nemmest at komme marengs i en sprøjtepose. Så laves der hurtigt fine striber af marengs. Har man ikke en sprøjtepose, kan du også bare komme det i en frysepose, hvor du klipper et hjørne af.
ELLEN = MERETE LARSEN skriver
Lækker kage,den bagte min mor da vi var børn,så den giver dejlige minder❤️