Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Kager › Bedstefars skæg

Bedstefars skæg (nem og lækker opskrift på en klassiker)

bedstefars skæg
4.8 fra 148 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
1.2k
SHARES
FacebookMessenger1.2kPinterestEmailSMS
Indhold
  • Bedstefars skæg
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde
  • Næringsindhold
  • Video til opskriften
  • Opskrift på bedstefars skæg
  • Tips
  • FAQ
  • Kommentarer

Bedstefars skæg

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 148 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 10 minutter min
Tilb. tid: 25 minutter min
Samlet tid: 35 minutter min
Opskrift på Bedstefars skæg, der er en kage fra gamle dage, men den holder stadig. En god bund, der toppes med marmelade og et lag marengs.
Antal: 10 personer
Ret: Kager
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 200 g smør (blødt)
  • 250 g sukker
  • 2 æg
  • 350 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 250 g mælk (svarende til 2,5 dl.)
Til marengs
  • 100 g pasteuriserede æggehvider
  • 175 g sukker
  • 0,5 tsk eddike
Marmelade
  • 100 g hindbærmarmelade (eller anden marmelade)

Fremgangsmåde

  1. Kom 200 g smør (blødt) og 250 g sukker op i en skål, og rør det luftigt. Rør så 2 æg i et ad gangen.
  2. I en anden skål blander du 350 g hvedemel, 1 tsk bagepulver og 1 tsk vaniljesukker.
  3. Rør det forsigtigt ind i æggemassen sammen med 250 g mælk. Rør det gradvist sammen, så du får en ensartet og lidt blød dej.
  4. Smør en form, og hæld dejen i. Formens størrelse skal helst være ca. 30 gange 22 centimeter eller lignende.
  5. Bag den i ca. 18 minutter ved 200 grader almindelig over- og undervarme. Den skal være let gylden i overfladen, men ikke mere end det.
  6. I mellemtiden pisker du 100 g pasteuriserede æggehvider stive sammen med 175 g sukker og 0,5 tsk eddike. Pisk sukkeret gradvist ind i æggehviderne, og husk at skål og piskeris skal være HELT rene inden du går i gang. Og du er endnu mere sikker på succes med stive æggehvider hvis æggehviderne har stuetemperatur når du går i gang med piskningen.
  7. Tag kagen ud af ovnen, og smør 100 g hindbærmarmelade på.
  8. Oven på den lægger du forsigtigt et lag marengs. Til sidst drysses lidt sukker over marengsen.
  9. Nu skal din lækre bedstefars skæg bages færdig i ovnen. Den skal have cirka 10 minutter - stadig ved 200 grader over- og undervarme.
  10. Hold øje med kagen, da den ikke må blive for mærk på toppen, men samtidig skal have lidt farve.

Næringsindhold

Kalorier497kcalKulhydrater78gProtein7gFedt18gMættet fedt11gFlerumættet fedt1gEnkelumættet fedt5gTransfedt1gKolesterol79mgNatrium281mgKalium117mgKostfibre1gSukker49gVitamin A588IUVitamin C1mgCalcium49mgJern2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på bedstefars skæg

Bedstefars skæg er en virkelig lækker og populær bradepandekage, der altid er et kæmpe hit til kaffen.

Det pudsige navn er der lidt usikkerhed om, men hvis du ved det, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet nederst her på siden. Tak.

Mit bedste bud er, at den hvide marengs, nemt risikerer at sætte sig rundt om munden, så det ligner et hvidt skæg. Om det er rigtigt, ja det er et godt spørgsmål.

Til gengæld ved jeg, at denne kage er virkelig lækker. Den stammer fra gamle dage, men laves ikke så meget mere. Og det er faktisk synd. Derfor slår jeg lige et slag for den her, da den også er ret nemt at bage.

I denne opskrift har jeg bagt den med hindbærmarmelade, men  du kan også bruge appelsinmarmelade eller hvad du nu foretrækker. Opskriften er nok til 10 personer.

Se flere opskrifter:

  • Herregårdskage med marengs og kokos
  • Mormors marengskage
  • Bikuber med marengs, flødeskum og chokolade
  • Hjemmelavet marengs og kyskager
  • Gunvor kage (opskrift på dessertkage med marengs)
  • Rabarberdrøm med bagt marengs

Tips

Den færdigbagte bedstefars skæg kage tages ud, og køles lidt af inden servering.

Kagen smager bedst samme dag, men rester kan sagtens holde sig til dagen efter. Her er kagen stadig fin at spise.

Kan man fryse bedstefars skæg? Nej, helst ikke, da der er tale om en marengskage. Så skal kage fryses uden marengsen, men det giver ikke så meget mening her.

Marengsen skal piskes stiv og blank - vend evt. skålen på hovedet for at teste.

Lad kagen køle af, så den sætter sig ordentligt, inden servering.

FAQ

Hvorfor hedder kagen "Bedstefars skæg"?

Navnet kommer sandsynligvis fra marengstoppen, der ligner en busket, hvidlig skægpragt, som man forestiller sig en hyggelig bedstefar kunne have. Det er en folkekær navngivning - lidt humoristisk og nostalgisk.

Hvor lang holdbarhed har Bedstefars skæg?

Kagen er bedst samme dag, men kan holde sig 1-2 dage i køleskab (dog bliver marengsen mindre sprød).

Kan man fryse Bedstefars skæg kagen?

Nej, kagen kan ikke fryses godt pga. marengsen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Jolanda skriver

    juli 09, 2025 at 1:30 pm

    Hvad er egentlig grunden til at der kommes lidt eddike i hviderne?

    Svar
  2. Pia Teien skriver

    april 04, 2025 at 7:31 am

    Jeg har set kagen med lidt kokosdrys på toppen. Da virker det som hvide skægskubbe hos en gammel bedstefar🥰

    Svar
    • Pernille skriver

      oktober 30, 2025 at 2:07 pm

      Kan man bage selve kagen, sætte den på køl til dagen efter, og så smøre med marmelade og bage den færdig med marengs?

      Svar
  3. Allan Rosendal Martinsen skriver

    januar 21, 2025 at 5:42 pm

    Lavede til 20 personer idag til min arbejdsplads og det tog mindre end en time så var bradepanden tom og alle have det største smil på læben så whats not to like.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      januar 21, 2025 at 6:14 pm

      Hej Allan
      Og alle var hvide rundt om munden 😀
      Tak for tilbagemeldingen - godt at høre de kunne lide det.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Anette skriver

    oktober 24, 2024 at 4:21 pm

    Må tilstå at jeg ikke har sammenlignet mormors marengskage og bedstefar skæg kage, men jeg mindes at bedstefar skæg kage var med et let drys af kokosmel. Måske deraf navnet, selvom jeg synes, at det med marengs om munden også kan være en god forklaring.
    Var faktisk ikke klar over der er noget der hedder mormors marengskage, men man kan jo altid lære noget nyt.

    Svar
  5. Jolanda skriver

    august 27, 2024 at 1:07 pm

    Jeg synes, det er nemmest at komme marengs i en sprøjtepose. Så laves der hurtigt fine striber af marengs. Har man ikke en sprøjtepose, kan du også bare komme det i en frysepose, hvor du klipper et hjørne af.

    Svar
  6. ELLEN = MERETE LARSEN skriver

    juli 04, 2024 at 10:10 am

    Lækker kage,den bagte min mor da vi var børn,så den giver dejlige minder❤️

    Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • Billede af sveskekringle.
    Sveskekringle (nem kringle med svesker, remonce og creme)
  • Præstegårdskage
    Præstegårdskage (traditionel skærekage med æbler)
  • Billede af blommemuffins
    Blommemuffins (lækre muffins med blommer)
  • Billede af bananchokoladekage.
    Bananchokoladekage med modne bananer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required