• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Rรฅvareguide โ€บ Atamon - forklaring, dosering og brugsanvisning

Atamon - forklaring, dosering og brugsanvisning

Billede med Atamon.
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:ย  22. april 2025 - Udgivet:ย  22. april 2025

Indhold

  1. Atamon er et konserveringsmiddel, der anvendes til fremstilling af marmelade og syltetรธj. Her kan du se hvordan du bruger det og hvor nรฅr det skal i.
  2. Hvad er Atamon?
  3. Dosering
  4. Marmelade og syltetรธj
  5. Saft
  6. Syltning med eddike
  7. Brugsanvisning
  8. Hvad er Atamon?
  9. Hvordan virker det?
  10. Er det sikkert?
  11. Alternativer til Atamon
  12. Opskrifter med Atamon
  13. Hyldeblomstsaft - nem opskrift
  14. Hindbรฆrmarmelade - nem opskrift pรฅ marmelade med hindbรฆr
  15. Syltede pรฆrer
  16. Jordbรฆrmarmelade
  17. Hjemmelavet solbรฆrsaft - nem opskrift
  18. Syltede tomater (opskrift pรฅ et sikkert hit)
  19. Hjemmelavet ribsgele - nem opskrift pรฅ den bedste gele
  20. Brombรฆrmarmelade
  21. Rabarbermarmelade
  22. Gammeldags syltede rรธdbeder
  23. Atamon mod fodvorter

Atamon er et konserveringsmiddel, der anvendes til fremstilling af marmelade og syltetรธj. Her kan du se hvordan du bruger det og hvor nรฅr det skal i.

I denne artikel kigger vi nรฆrmere pรฅ Atamon, der er et kendt konserveringsmiddel i kรธkkenet.

Men hvad er Atamon egenligt for noget, og hvordan skal man bruge og dosere det? Det giver denne artikel dig svaret pรฅ.

Hvad er Atamon?

Atamon er som sagt et konserveringsmiddel til brug i hjemmekรธkkenet.

Mere teknisk fungerer det ved, at stoffet natriumbenzoat, der ogsรฅ kendes som E-nummeret E211, hรฆmmer vรฆksten af skimmel- og gรฆrsvampe, men ogsรฅ nogle bakterier.

Ifรธlge Tรธrsleffs, der producerer Atamonen, overskrider den anbefalede mรฆngde ikke grรฆnsevรฆrdierne i forhold til EUs krav.

Sukker er et godt konserveringsmiddel, men hvis sukkerindholdet ikke er hรธjt nok, kan det vรฆre nรธdvendigt at tilsรฆtte et konserveringsmiddel til blandt andet marmelade og syltetรธj.

Dermed opnรฅr man en lang holdbarhed, og Atamonen รฆndrer ikke pรฅ hverken smagen, luften eller udseendet pรฅ din marmelade eller lignende.

Samtidig kan den kรธbes i alle supermarkeder, sรฅ den er nem at fรฅ fat i.

Se i รธvrigt ogsรฅ her hvordan du bruger melatin.

Dosering

Hvor meget Atamon du skal bruge afhรฆnger selvfรธlgelig af hvad det er til.

Men her er en kort gennemgang af doseringen til de forskellige produkter,

Marmelade og syltetรธj

Til marmelade, herunder hindbรฆrmarmelade, og syltetรธj skal du bruge en teskefuld Atamon til en liter fรฆrdig vare.

Saft

Laver du saft, skal du beregne en teskefuld til to liter saft. Det er en rigelig mรฆngde til at konservere saften, sรฅ den holder lรฆnge.

Det svarer altsรฅ til en halv teskefuld til en liter fรฆrdig saft.

Syltning med eddike

Hvis du laver en eddikesyltning, skal du beregne lidt mere.

Her skal der anvendes en teskefuld til en halv liter eddike.

Eddikesyltning: 1 tsk. flydende Atamon konserverer ยฝ liter eddike.

Brugsanvisning

Et af de ofte stillede spรธrgsmรฅl er, hvornรฅr man skal tilsรฆtte Atamon i marmelade eller andre syltede produkter?

Her er det korte svar, at du altid skal tilsรฆtte Atamon til sidst. Tag marmeladen af blusset, hvorefter Atamonen rรธres i.

Konserveringsmidlet kan nemlig miste en del af evnen til at konservere, hvis den kommer i kog. Sรฅ i med den til allersidst.

Det er desuden osgรฅ godt at skylle glassene med Atamonen inden du kommer syltetรธjet eller marmeladen i dem.

Hvad er Atamon?

  • Atamon er et konserveringsmiddel i flydende form.
  • Det bruges isรฆr til syltning og opbevaring af hjemmelavede fรธdevarer, som marmelade, syltede agurker, saft og chutney.
  • Det aktive stof i Atamon hedder natriumbenzoat (E211).

Hvordan virker det?

  • Atamon forhindrer vรฆkst af skimmel, bakterier og gรฆr.
  • Det forlรฆnger holdbarheden pรฅ fรธdevarer uden at pรฅvirke smag eller farve, nรฅr det bruges korrekt.
  • Det er ikke et steriliseringsmiddel, sรฅ det kan ikke erstatte god hygiejne.

Er det sikkert?

  • Ja, Atamon er godkendt som fรธdevaretilsรฆtningsstof i EU.
  • Det bรธr bruges i smรฅ mรฆngder efter anvisning.
  • Nogle personer kan vรฆre fรธlsomme over for benzoat, isรฆr hvis de har astma eller allergi โ€“ men det er sjรฆldent.

Alternativer til Atamon

Hvis man vil undgรฅ tilsรฆtningsstoffer, kan man i stedet:

  • Opbevare maden pรฅ kรธl eller frost.
  • Bruge mere sukker, eddike eller citronsaft som naturlige konserveringsmidler.
  • Skylle glas i sprit eller vodka fรธr fyldning.

Opskrifter med Atamon

Du kan blandt andet bruge Atamon i disse opskrifter:

Hyldeblomstsaft - nem opskrift

4.7 fra 18 stemmer
Sommerens bedste opskrift pรฅ hyldeblomstsaft. Hjemmelavet saft med hyldeblomster er nem at lave selv, og her er Danmarks bedste opskrift.
Gรฅ til opskrift
billede med hyldeblomstsaft

Hindbรฆrmarmelade - nem opskrift pรฅ marmelade med hindbรฆr

5 fra 1 stemme
Her er min nemme opskrift pรฅ hjemmelavet hindbรฆrmarmelade. Marmeladen laves med hindbรฆr, sukker og melatin. Ogsรฅ opskrift med syltesukker.
Gรฅ til opskrift
billede med hindbรฆrmarmelade

Syltede pรฆrer

4.7 fra 38 stemmer
Her er opskriften pรฅ syltede pรฆrer, der er super lรฆkre som dessert. Det er hele henkogte pรฆrer, der koges i en nem sukkerlage med citron og vaniljesukker.
Gรฅ til opskrift
billederesultat for syltede pรฆrer

Jordbรฆrmarmelade

4.7 fra 33 stemmer
Jordbรฆrmarmelade er utrolig nemt at lave selv, og du skal faktisk kun bruge jordbรฆr og sukker. Jordbรฆrmarmeladen kan kommes pรฅ glas, hvor den holder i flere mรฅneder.
Gรฅ til opskrift
jordbรฆrmarmelade

Hjemmelavet solbรฆrsaft - nem opskrift

5 fra 2 stemmer
Solbรฆrsaft smager af sol og sommerferie. Og sรฅ er den fuld af vitaminer. Her er opskriften pรฅ hjemmelavet saft med og uden saftkoger.
Gรฅ til opskrift
Solbรฆrsaft

Syltede tomater (opskrift pรฅ et sikkert hit)

4.6 fra 42 stemmer
Syltede tomater er et perfekt tilbehรธr til en rรฆkke retter og vil imponere dine gรฆster, men faktisk tager det ingen tid at lave dem. Her fรฅr du opskriften.
Gรฅ til opskrift
billede med syltede tomater

Hjemmelavet ribsgele - nem opskrift pรฅ den bedste gele

5 fra 2 stemmer
Her kan du se, hvordan du nemt laver ribsgele. Ribsgeleen er let at lave selv, og her er bรฅde opskriften med friske ribs eller en ribssaft. Begge er gode.
Gรฅ til opskrift
hjemmelavet ribsgele

Brombรฆrmarmelade

4.6 fra 77 stemmer
Her fรฅr du min bedste opskrift pรฅ en nem brombรฆrmarmelade. Marmeladen laves af friske brombรฆr, og opskriften er med billeder.
Gรฅ til opskrift
billede med brombรฆrmarmelade

Rabarbermarmelade

4.8 fra 51 stemmer
Rabarbermarmelade som mormor laver den. Helt klassisk marmelade med friske rabarber, og dette er en nem og lรฆkker opskrift, som alle kan lide.
Gรฅ til opskrift
billede med rabarbermarmelade

Gammeldags syltede rรธdbeder

4.6 fra 28 stemmer
Syltede rรธdbeder smager fantastisk godt, og anvendes bla. pรฅ en leverpostejmad. Se her hvordan du nemt sylter rรธdbeder, og de holder lรฆnge.
Gรฅ til opskrift
syltede rรธdbeder

Atamon mod fodvorter

Som en lille sideoplysning, sรฅ er Atamon i รธvrigt ogsรฅ nรฆvnt som et af de mange husrรฅd mod fodvorter.

Her skal man forsigtigt duppe fodvorten med konserveringsmidlet, og fortsรฆtte behandlingen indtil fodvorten er vรฆk.

Om Holger
holger rรธrby madsen madens verden
Holger Rรธrby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - ogsรฅ pรฅ kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet sรฅ alle kan forstรฅ dem. Det fรฅr du her pรฅ Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lรฆkker opskrift pรฅ japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud pรฅ aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lรฆkker dressing

Billede af sรธnderjysk stang.

Sรธnderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift pรฅ lรฆkre sommerretter)โ†’ Se opskriften
Billede af sรธnderjysk stang.
Sรธnderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)โ†’ Se opskriften
jordbรฆrcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbรฆrcrumble - opskrift med jordbรฆr, kokos og hvid chokoladeโ†’ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og festโ†’ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift pรฅ gammeldags pandekagedejโ†’ Se opskriften
Super sprรธde ciabattabrรธd, der er klassiske madbrรธd fra Italien. Brรธdene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrรธdene. Opskirften giver disse tre lรฆkre brรธd. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrรธd med store huller - italiensk ciabatta uden รฆltningโ†’ Se opskriften
billede med mรธrbrad frikasse
Mรธrbrad frikassรฉโ†’ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskaฬŠl med oksekรธd i ovn
Fyldt spidskรฅl med oksekรธdโ†’ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbรฆr
Stor bradepandekage med jordbรฆr - opskrift til mangeโ†’ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lรฆkker dressingโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her