Atamon

Atamon er et konserveringsmiddel, der anvendes til fremstilling af marmelade og syltetøj. Her kan du se hvordan du bruger det og hvor når det skal i.
I denne artikel kigger vi nærmere på Atamon, der er et kendt konserveringsmiddel i køkkenet.
Men hvad er Atamon egenligt for noget, og hvordan skal man bruge og dosere det? Det giver denne artikel dig svaret på.
Hvad er Atamon?
Atamon er som sagt et konserveringsmiddel til brug i hjemmekøkkenet.
Mere teknisk fungerer det ved, at stoffet natriumbenzoat, der også kendes som E-nummeret E211, hæmmer væksten af skimmel- og gærsvampe, men også nogle bakterier.
Ifølge Tørsleffs, der producerer Atamonen, overskrider den anbefalede mængde ikke grænseværdierne i forhold til EUs krav.
Sukker er et godt konserveringsmiddel, men hvis sukkerindholdet ikke er højt nok, kan det være nødvendigt at tilsætte et konserveringsmiddel til blandt andet marmelade og syltetøj.
Dermed opnår man en lang holdbarhed, og Atamonen ændrer ikke på hverken smagen, luften eller udseendet på din marmelade eller lignende.
Samtidig kan den købes i alle supermarkeder, så den er nem at få fat i.
Se i øvrigt også her hvordan du bruger melatin.
Dosering
Hvor meget Atamon du skal bruge afhænger selvfølgelig af hvad det er til.
Men her er en kort gennemgang af doseringen til de forskellige produkter,
Marmelade og syltetøj
Til marmelade, herunder hindbærmarmelade, og syltetøj skal du bruge en teskefuld Atamon til en liter færdig vare.
Saft
Laver du saft, skal du beregne en teskefuld til to liter saft. Det er en rigelig mængde til at konservere saften, så holder længe.
Det svarer altså til en halv teskefuld til en liter færdig saft.
Syltning med eddike
Hvis du laver en eddikesyltning, skal du beregne lidt mere.
Her skal der anvendes en teskefuld til en halv liter eddike.
Eddikesyltning: 1 tsk. flydende Atamon konserverer ½ liter eddike.
Brugsanvisning
Et af de ofte stillede spørgsmål er, hvornår man skal tilsætte Atamon i marmelade eller andre syltede produkter?
Her er det korte svar, at du altid skal tilsætte Atamon til sidst. Tag marmeladen af blusset, hvorefter Atamonen røres i.
Konserveringsmidlet kan nemlig miste en del af evnen til at konservere, hvis den kommer i kog. Så i med den til allersidst.
Det er desuden osgå godt at skylle glassene med Atamonen inden du kommer syltetøjet eller marmeladen i dem.
Atamon mod fodvorter
Som en lille sideoplysning, så er Atamon i øvrigt også nævnt som et af de mange husråd mod fodvorter.
Her skal man forsigtigt duppe fodvorten med konserveringsmidlet, og fortsætte behandlingen indtil fodvorten er væk.