Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Atamon - forklaring, dosering og brugsanvisning

Atamon - forklaring, dosering og brugsanvisning

Billede med Atamon.
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMS

Atamon er et konserveringsmiddel, der anvendes til fremstilling af marmelade og syltetøj. Her kan du se hvordan du bruger det og hvor når det skal i.

I denne artikel kigger vi nærmere på Atamon, der er et kendt konserveringsmiddel i køkkenet.

Men hvad er Atamon egenligt for noget, og hvordan skal man bruge og dosere det? Det giver denne artikel dig svaret på.

Hvad er Atamon?

Atamon er som sagt et konserveringsmiddel til brug i hjemmekøkkenet.

Mere teknisk fungerer det ved, at stoffet natriumbenzoat, der også kendes som E-nummeret E211, hæmmer væksten af skimmel- og gærsvampe, men også nogle bakterier.

Ifølge Tørsleffs, der producerer Atamonen, overskrider den anbefalede mængde ikke grænseværdierne i forhold til EUs krav.

Sukker er et godt konserveringsmiddel, men hvis sukkerindholdet ikke er højt nok, kan det være nødvendigt at tilsætte et konserveringsmiddel til blandt andet marmelade og syltetøj.

Dermed opnår man en lang holdbarhed, og Atamonen ændrer ikke på hverken smagen, luften eller udseendet på din marmelade eller lignende.

Samtidig kan den købes i alle supermarkeder, så den er nem at få fat i.

Se i øvrigt også her hvordan du bruger melatin.

Dosering

Hvor meget Atamon du skal bruge afhænger selvfølgelig af hvad det er til.

Men her er en kort gennemgang af doseringen til de forskellige produkter,

Marmelade og syltetøj

Til marmelade, herunder hindbærmarmelade, og syltetøj skal du bruge en teskefuld Atamon til en liter færdig vare.

Saft

Laver du saft, skal du beregne en teskefuld til to liter saft. Det er en rigelig mængde til at konservere saften, så den holder længe.

Det svarer altså til en halv teskefuld til en liter færdig saft.

Syltning med eddike

Hvis du laver en eddikesyltning, skal du beregne lidt mere.

Her skal der anvendes en teskefuld til en halv liter eddike.

Eddikesyltning: 1 tsk. flydende Atamon konserverer ½ liter eddike.

Brugsanvisning

Et af de ofte stillede spørgsmål er, hvornår man skal tilsætte Atamon i marmelade eller andre syltede produkter?

Her er det korte svar, at du altid skal tilsætte Atamon til sidst. Tag marmeladen af blusset, hvorefter Atamonen røres i.

Konserveringsmidlet kan nemlig miste en del af evnen til at konservere, hvis den kommer i kog. Så i med den til allersidst.

Det er desuden osgå godt at skylle glassene med Atamonen inden du kommer syltetøjet eller marmeladen i dem.

Hvad er Atamon?

  • Atamon er et konserveringsmiddel i flydende form.
  • Det bruges især til syltning og opbevaring af hjemmelavede fødevarer, som marmelade, syltede agurker, saft og chutney.
  • Det aktive stof i Atamon hedder natriumbenzoat (E211).

Hvordan virker det?

  • Atamon forhindrer vækst af skimmel, bakterier og gær.
  • Det forlænger holdbarheden på fødevarer uden at påvirke smag eller farve, når det bruges korrekt.
  • Det er ikke et steriliseringsmiddel, så det kan ikke erstatte god hygiejne.

Er det sikkert?

  • Ja, Atamon er godkendt som fødevaretilsætningsstof i EU.
  • Det bør bruges i små mængder efter anvisning.
  • Nogle personer kan være følsomme over for benzoat, især hvis de har astma eller allergi - men det er sjældent.

Alternativer til Atamon

Hvis man vil undgå tilsætningsstoffer, kan man i stedet:

  • Opbevare maden på køl eller frost.
  • Bruge mere sukker, eddike eller citronsaft som naturlige konserveringsmidler.
  • Skylle glas i sprit eller vodka før fyldning.

Opskrifter med Atamon

Du kan blandt andet bruge Atamon i disse opskrifter:

Hyldeblomstsaft - nem opskrift
Sommerens bedste opskrift på hyldeblomstsaft. Hjemmelavet saft med hyldeblomster er nem at lave selv, og her er Danmarks bedste opskrift.
Se opskriften her
billede med hyldeblomstsaft
Hindbærmarmelade - nem opskrift på marmelade med hindbær
Her er min nemme opskrift på hjemmelavet hindbærmarmelade. Marmeladen laves med hindbær, sukker og melatin. Også opskrift med syltesukker.
Se opskriften her
billede med hindbærmarmelade
Syltede pærer
Her er opskriften på syltede pærer, der er super lækre som dessert. Det er hele henkogte pærer, der koges i en nem sukkerlage med citron og vaniljesukker.
Se opskriften her
Billede af syltede pærer.
Jordbærmarmelade
Jordbærmarmelade er utrolig nemt at lave selv, og du skal faktisk kun bruge jordbær og sukker. Jordbærmarmeladen kan kommes på glas, hvor den holder i flere måneder.
Se opskriften her
jordbærmarmelade
Hjemmelavet solbærsaft - nem opskrift
Solbærsaft smager af sol og sommerferie. Og så er den fuld af vitaminer. Her er opskriften på hjemmelavet saft med og uden saftkoger.
Se opskriften her
Solbærsaft
Syltede tomater (opskrift på et sikkert hit)
Syltede tomater er et perfekt tilbehør til en række retter og vil imponere dine gæster, men faktisk tager det ingen tid at lave dem. Her får du opskriften.
Se opskriften her
billede med syltede tomater
Hjemmelavet ribsgele - nem opskrift på den bedste gele
Her kan du se, hvordan du nemt laver ribsgele. Ribsgeleen er let at lave selv, og her er både opskriften med friske ribs eller en ribssaft. Begge er gode.
Se opskriften her
hjemmelavet ribsgele
Brombærmarmelade
Her får du min bedste opskrift på en nem brombærmarmelade. Marmeladen laves af friske brombær, og opskriften er med billeder.
Se opskriften her
billede med brombærmarmelade
Rabarbermarmelade
Rabarbermarmelade som mormor laver den. Helt klassisk marmelade med friske rabarber, og dette er en nem og lækker opskrift, som alle kan lide.
Se opskriften her
billede med rabarbermarmelade
Gammeldags syltede rødbeder
Syltede rødbeder smager fantastisk godt, og anvendes bla. på en leverpostejmad. Se her hvordan du nemt sylter rødbeder, og de holder længe.
Se opskriften her
syltede rødbeder

Atamon mod fodvorter

Som en lille sideoplysning, så er Atamon i øvrigt også nævnt som et af de mange husråd mod fodvorter.

Her skal man forsigtigt duppe fodvorten med konserveringsmidlet, og fortsætte behandlingen indtil fodvorten er væk.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer, der støtter op om vores store madunivers.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.