Sådan laver du andesteg til jul. En komplet opskrift på langtidsstegt juleand af berberi and med svesker og æbler. Som en juleand skal smage.
Her er opskriften på den perfekte andesteg eller juleand, der langtidssteges i 6-7 timer timer i ovnen.
Her er det med berberi and - eller rettere, berberi ænder, da der er lavet to ænder på samme tid,
Du kan med fordel stege din juleand dagen før, hvorefter den færdigstegte and blot parteres og lægges på køl.
Derefter varmes andestykkerne lige inden servering, og det kan du læse mere om længere nede.
Opskrift på andesteg (juleand)
Ingredienser
- 2 stk. and berberi, her er der anvendt Oscar berberiand
- salt og friskkværnet peber gerne flagesalt
- rosmarin friske kviste
- æbler i både, sorten Belle de Boskoop er god til andesteg
- svesker uden sten
Sådan gør du
- Berberi ænderne skylles rigtig godt under koldt vand og evt. rester af indmad fjernes. Duppes tørre.
- Krydr ænderne med flagesalt og friskkværnet peber.
- Skær vingespidserne af og gem dem til at koge andebouillon på.
- Put ca. halvdelen af æblebådene og svesker i ænderne, læg så et par friske kviste rosmarin og så den anden halvdel af æbler og svesker.
- Luk med kødnåle eller sy ænderne sammen, så svesker og æbler bliver i ænderne.
- Bind lår og vinger ind til "kroppen" på ænderne, så de ikke bliver for tørre og brændte under stegningen.
- Læg ænderne på en bagerist over en bradepande og krydr dem igen på begge sider med flagesalt og friskkværnet peber.
- Kom ca. 1½ liter vand i bradepanden og sæt dem i en forvarmet ovn ved 125 grader varmluft, og lad dem stege i ca. 6½-7 timer når der er 2 ænder, hvis kun 1 and skulle 5½-6 timer være nok til den perfekte andesteg.
- Skindet skulle gerne blive sprødt og ænderne være lækre brune. Du kan vende din juleand halvvejs, men erfaringen herfra er, at det faktisk ikke gør den store forskel. Men det er op til dig.
- Lad den færdigstegte andesteg hvile i ca. 30 minutter inden de parteres. Nu kan andestykkerne lægges i en bradepande og stilles på køl til næste dag, så du kan med fordel lave din juleand dagen før den skal bruges.
Næringsindhold
Tips
Den stegesky, der er fra ænderne i bradepanden, skummes for fedt, og det gøres nemmest ved at køle det helt af.
Så lægger fedtet sig foroven, og det er lige til at tage af.
Ellers kan det skummes med en ske. Andeskyen hældes sammen med den færdigkogte bouillon (se opskriften på andebouillon lidt længere nede) og koges ind til sauce.
Når andestykkerne skal opvarmes igen, pensles de med lidt gemt andefedt, dækkes med stanniol og sættes i en ca. 185 grader varm ovn i 20-30 minutter.
Til sidst tages stanniolen af og de grilles lidt med ovndøren på klem - HOLD ØJE MED DEM HELE TIDEN!!! - til skindet er sprødt og lækkert. Serveres straks.
Se også disse opskrifter:
Hej.
Tusind tak for en skøn side, jeg bruger altid dine opskrifter og er vild med de gode råd du har om alting, så endte med at lave mig et års abbonement. Jeg skal lave en and på 2500 gram mortensaften, bare til kæresten og jeg, vil så gerne langtidsstege den, hvor længe tror du jeg skal give den. Jeg er lidt i tvivl om tiden passer på alle størrelse ænder når man langtidssteger dem.
.
Hvis man dagen før vil lave 2 ænder samtidig, altså ikke langtidsstegning, hvor længe og ved hvilken temparatur.
Hej Dorthe
Det kan du sagtens - og her kan du se stegetiden i forhold til hvor store ænderne er: https://madensverden.dk/stegetid-paa-and-vaegt-tid-ovn/
Da du steger ved varmluft, bør det være ca. samme stegetid selvom du har to ænder i ovnen.
God fornøjelse - og glædelig jul
Holger